Akademisyenlerin, “Terör propagandası” gerekçesiyle ihracının önünü açacağı gerekçesiyle eleştirilen düzenlemeden geri adım atıldı

Üniversitelerde kıyımın köşesinden dönüldü

BİRGÜN/ANKARA

AKP, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Kanunu’nda, “Terör propagandası” gerekçe gösterilerek akademisyenlerin ihracının önünü açan düzenlemeden muhalefetin direnişi üzerine geri adım attı.

Kanundaki “kamu görevinden çıkarma” cezası kapsamına “terör propagandası” adı altında eklenmek istenen ve iktidar bloku arasında da tartışmaya neden olan maddeye muhalefet büyük tepki gösterdi. Muhalefet ve kamuoyundan gelen tepkiler üzerine, akademisyenlerin düşünceleri nedeniyle üniversiteden atılmasına yol açılabilecek maddeden geri adım atıldı.

‘Propaganda gerekçesiyle akademiden ihraç’ maddesine hem Komisyon hem de TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmalarla karşı çıkan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “YÖK, milletin Meclisine yeni ihraçların önünü açacak madde getirmek yerine mevcut haksızlık ve adaletsizlikleri gidermelidir” dedi. Çakırözer “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza attıkları için KHK ile ihraç edilen, cüppeleri yerlerde sürüklenen, pasaportlarına el konulan akademisyenlerin üniversitelere dönüşünün sağlanmasını istedi.

YOLSUZLUK VARSA SORUŞTURMA NİYE YOK?

Yasa teklifindeki vakıf üniversitelerine el koyma yetkisi de TBMM’de tartışma yarattı. Vakıf üniversitelerine çeki düzen verilmesinin gerekli olduğuna dikkat çeken Çakırözer, şunları söyledi: “Ama bu kanun bu amaçla mı geliyor, yoksa el konulan Şehir Üniversitesine kilit vurmak için mi getiriliyor şüphelerimiz var. Bakın AKP iktidarının en etkili bakanlarından olan Ömer Dinçer diyor ki ‘Şehir Üniversitesini iki yıl sonra geri devredeceklerdi. Şimdi kanunla kapatıyorlar. Kanunda adım adım Şehir Üniversitesine yapacaklarını anlatıyorlar’ Yine Ömer, ‘Mesele borç değil. Daha iki yıl önce Erdoğan ‘Oraya kayyım atayacağız’ diyordu. Yolsuzluk varsa soruşturma niye yok’ diyor. Ben de Meclis kürsüsünden soruyorum, yolsuzluk varsa, usulsüzlük varsa YÖK nerede? Savcılar nerede? Niye soruşturma açılmıyor?” n