Ordu Üniversitesi’nde birçok dekanın vekâleten görev yapmasının ortaya çıkması gözleri diğer üniversitelere çevirdi. Birçok üniversitede ilgisiz bölümlerde eğitim alan kişiler dekan vekilliği yapıyor.

Üniversitelerde vekâlet cenneti
Fotoğraf: Ordu Üniversitesi

Mustafa KÖMÜŞ

Üniversiteler YÖK’ün ve Sayıştay’ın tüm uyarılarına rağmen dekanlığı vekil olarak yürütmeyi sürdürüyor. Ordu Üniversitesi’nde dekanlığını yaptığı bölümle alakası olmayan birçok kişi olduğunun öğrenilmesinin ardından bu durumun başka üniversitelerde de hâlâ yaşandığı ortaya çıktı. Başta Adnan Menderes Üniversitesi olmak üzere Batman, Mardin ve Bartın Üniversitesi’nde bu durum hâlâ geçerli.

BALIK BAŞTAN KOKMUŞ

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi bu konuda başı çeken üniversite. Başta Rektör Osman Selçuk Aldemir olmak üzere birçok kişi kendileriyle alakası olmayan bölümlerde dekan vekilliği yapıyor. Aldemir veterinerlik mezunu olmasına rağmen rektörlüğün yanı sıra Söke Mimarlık Tasaraım Fakültesi, İslami İlimler Fakültesi, Nazilli Güzel Sanatlar Fakültesi ve Spor Bilimleri Fakültesi’nin Dekan Vekili.

Rektör yardımcılarından Cumali Öksüz de Aldemir’den çok da farksız değil. Aksöz eğitim hayatını eğitim bilimlerinde geçirmesine rağmen Turizm Fakültesi’nde Dekan Vekili olarak görev yapıyor. Öksüz’ü Saadetin Yıldırım takip ediyor. Ziraat üzerine çalışmalar yürüten Yıldırım, Kuşadası Denizcilik Fakültesi’nde Dekan Vekilliği yapıyor. Yine enteresan vekilliklerden bir tanesi de Söke İşletme Fakültesi Dekan Vekili Turan Akkoyun. Akkoyun çalışmaları ise tarih üzerine. Adnan Menderes Üniversitesi’nde bu durumda olan son kişi ise Sezgin Demir. Demir, işletme üzerine çalışmaları olmasına rağmen Uygulamalı Bilimler Fakültesi’nde Dekan Vekili.

Adnan Menderes Üniversitesi’nin ardından bu konuda dikkat çeken üniversitelerden biri de Batman Üniversitesi. Üniversitede dekan vekilliği yapan kişiler ve bölümleri şöyle:

•Abdulkadir Levent: Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili, çalışma alanı kimya.

•Rohat Cebe: Turizm Fakültesi Dekan Vekili, çalışma alanı güzel sanatlar.

•Ömer Faruk Ertuğrul: İslami İlimler Fakültesi Dekan Vekili, çalışma alanı elektrik-elektronik mühendisliği.

•Hamit Adin: Teknik Eğitim Fakültesi Dekan Vekili, çalışma alanı makine mühendisliği.

•İdris Demir: Rektör, Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Vekili, çalışma alanı uluslararası ilişkiler.

YARDIMCILAR COŞMUŞ

Mardin Artuklu Üniversitesi de diğer üniversitelerden farklı değil. Başta Rektör Yardımcısı Feridun Bilgin olmak üzere birçok kişi alanıyla alakalı olmayan görevler yapıyor. Bilgin’in çalışma alanı tarih olmasına rağmen Sağlık Bilimleri Fakültesi ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığı yapıyor. Yine diğer rektör yardımcısı Serhat Harman da benzer şekilde. Çalışma alanı turizm olan Harman, Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanlığı ile Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürlüğü görevini de yürütüyor. Diğer Rektör Yardımcısı Ömer Bozkurt ise İslami İlimler eğitimi almasına rağmen Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı.

Son örnek ise Bartın Üniversitesi’nden. Erol Kırdar isimli akademisyen Bartın Üniversitesi’nde İslami İlimler Fakültesi’nde dekan vekilliği yapıyor. Kırdar’ın çalışma alanı ise orman mühendisliği.

***

ANKARA TIP’TA KİŞİYE ÖZEL KADRO İDDİASI: SORMADAN İLAN!

Ankara Üniversitesi’nde, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nden sonra Rektörlüğün Tıp Fakültesi’nde de bölüm talebi olmaksızın öğretim üyesi kadrosu ilan ettiği ortaya çıktı.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde kadın hastalıkları ve doğum, üroloji ve acil tıp anabilim dallarında ilan edilen profesör, doçent ve doktor öğretim üyesi kadrolarının anabilim dalının istekleri doğrultusunda olmadığı, anabilim dalı öğretim üyelerinin kadro ilanlarını Resmi Gazete’de yayınlandığında fark ettiği öğrenildi. Sözü edilen kadrolar için istenilen özel koşullar ise açılan kadrolara atanacak kişilerin isimlerinin dahi belli olduğunu, ilanların “kişiye özel” yapıldığı iddia ediliyor. Rektör Prof. Dr. Necdet Ünüvar’ın, kendi inisiyatifiyle kadro ilan etmesi, Anabilim dallarının yazılı olarak talep edilen ihtiyaçları karşılanmayıp bunun yerine Rektör’ün belirlediği ve alınacak ismin de adeta önceden belirlenmiş olması kaygıları artırıyor, kadro ilanının bir kadrolaşma faaliyeti olduğu ve üniversiteye zarar vereceği endişesi ifade ediliyor.