Ünlü performans sanatçısı Marina Abramovic'in 38 yıl önce sergilediği performans, son dönemlerin sosyal medyada en çok ilgi gören hikayesi oldu.

Ünlü performans sanatçısı Marina Abramovic'in 38 yıllık kan donduran performansı

Ünlü performans sanatçısı Marina Abramovic'in 38 yıl önce sergilediği performans, son dönemlerin sosyal medyada en çok ilgi gören hikayesi oldu.


1979 yılında ünlü performans sanatçısı Marina Abramovic henüz 30'lu yaşlarının başındayken, Rhythm 0 adını verdiği bir performans sergiledi. Sanat tarihinin en sarsıcı gösterilerinden birine dönüşecek olan performansta Abramovic'in yaptığı tek şey olduğu yerde hareketsiz ve tepkisiz durmaktı. Gösteriyi izlemeye gelen izleyiciler için bir masaya bıçaktan kaleme, çiçekten keke birçok farklı materyal bırakmıştı.

Marina Abromovic hiçbir şey yapmadan olduğu yerde dururken izleyiciler de gayet nazik bir şekilde bekliyor, çiçekleri sanatçının eline bırakıp saçlarını okşuyorlardı. Yaklaşık 6 saat süren performansın ilerleyen saatlerinde seyircilerden birinin sanatçıya hafif bir tokat atmasıyla işler değişmeye başladı.

İLK TOKATLA İŞİN RENGİ DEĞİŞMEYE BAŞLADI

Abramovic'in hiçbir tepki vermediğini gören izleyicilerin birçoğu az önce kadına çiçekler verirken şimdi vurmaya başlamışlardı. Karşılarında gerçekten savunmasız birinin olduğunu görmek şiddete olan eğilimlerini artırıyordu. Ancak her şey bu kadarla da sınırlı kalmadı.

Kalabalıktan biri masadaki silahı alıp sanatçının eline vererek kendi boynuna tutmasını sağlayacak şekilde yerleştirdi. Bu noktadan sonra artık cinsel tacizler de başlıyordu. Kimi kadının kalçalarını ve göğüslerini sıkıyor, kimi yalayarak tükürüyor kimiyse öpüyordu. Kalabalık en sonunda bıçaklarla kadının kıyafetlerini parçalayarak çırılçıplak bıraktılar ve çıplak bedenini bıçakla çizmeye, belli belirsiz bıçaklamaya başladılar. Şiddetin dozu her geçen dakika daha da artıyordu.

TECAVÜZ ETMEYE ÇALIŞTILAR

Cansız manken gibi kollarında taşımaya başladıkları kadını masaya yatırıp tecavüz etmeye yeltenen bile oldu. Sanatçı hareket etmiyordu ancak gözyaşları içindeydi. Yine de kalabalık onu bir meta olarak görmeye ve zarar vermeye devam ediyordu.

Bu vahşi kalabalığın içinde bir grup insan bu durumdan rahatsız olmaya başladı. Kalabalıktan bir kadın çıkıp sanatçıya sarılarak gözyaşlarını silene kadar şiddet devam etti. Rahatsız olan grup, kadını adeta bir koruma çemberine alarak yaralarını kapatarak kıyafetlerini giydirdiler. Bir performans sanatı olarak başlayan süreç artık bir toplumsal deneye dönüşmüştü. Bu olay gösterdi ki; çoğunluk birbirinden güç alarak içlerindeki kötülüğü ortaya çıkarıyor ancak bu durumdan rahatsız olan kişiler aynı dayanışma cesaretini gösteremiyor ya da geç kalıyorlardı.


Marina Abramovic 6 saat süren performansı nihayet bitip de hareket etmeye başladığında etrafındaki herkes korkunç biriyle yüzleşmiş gibi kaçışmaya başladı