Bundan 19 yıl önce 2 Temmuz 1993 tarihinde gerçekleştirilen ve 35 aydının yaşamını yitirdiği Sivas Katliamı’nın yıldönümü

Sivas katliamI anmaları:
Unutmuyoruz, affetmiyoruz, karanlığın üzerine yürüyoruz

Bundan 19 yıl önce 2 Temmuz 1993 tarihinde gerçekleştirilen ve 35 aydının yaşamını yitirdiği Sivas Katliamı’nın yıldönümü ülke genelinde düzenlenecek çeşitli etkinliklerle anılıyor. Başta Sivas olmak üzere Ankara ve İstanbul’da gerçekleştirilecek anmalar bu yıl zamanaşımı kararının gölgesinde gerçekleştirilecek.

Anmaların ilki Sivas’ta katliamın gerçekleştirildiği Madımak Oteli’nin önünde düzenlenecek. Avrupa ve yurdun dört bir tarafından gelecek katılımcıların da destek vereceği anmalar öncesinde Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu’na bağlı kurumlar birçok kentten Sivas’a araç kaldırdı.

ÖDP, TKP, HALEVLERİ KARTAL’DA
Katliam’ın 19. yılında ÖDP, TKP ve Halkevleri İstanbul Kartal Meydanı’nda ortak bir miting gerçekleştirecek. ÖDP, TKP ve Halkevleri tarafından yapılan “Gericiliğin ve karanlığın üzerine yürüyoruz” başlıklı ortak açıklamada, bugün saat 20.00’da Kartal Meydanı’nda miting yapılacağı duyuruldu.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "19 yıl önce Sivas’ta 35 insanımızı yakanlar, bugün katilleri “affediyor." Aynı karanlık bugün çocuklarımızın zihinlerini kuşatmaya çalışıyor, kadınlara, emekçilere, halklara, sanata saldırıyor. Unutmuyoruz, affetmiyoruz , susmuyoruz, mücadele ediyoruz, karanlığın üzerine yürüyoruz. Sivas katliamından 19 yıl sonra, gericilik iktidarda. AKP, zafer bayrağını çekmiş, her dediğini yaptırmak için bastırıyor.

AKP iktidarının dört koldan saldırmasına rağmen başarılı olamadığının ifade edildiği açıklamada “Evet AKP dört koldan saldırıyor, ama başaramıyor. Çünkü bu topraklarda direnenler var. Sivas’ın hesabını sormaktan vazgeçmeyenler var. Gericiliğin, AKP iktidarının karşısına dikilenler var" denildi. Açıklama eyleme katılım çağrısı ile son buldu.

EMEP: YOK BİRBİRLERİNDEN FARKLARI
Emek Partisi de (EMEP) yayınladığı bir açıklama ile Sivas Katliamı’nın yıldönümünde sessiz kalmayacaklarını açıkladı. Açıklamada dün Dersim katliamında on binlerce insanı katleden, Alevileri Sivas Madımak’ta yakarak öldüren ve katiller hakkında “takipsizlik kararı” verenlerin zihniyeti ile, bugün binlerce Kürt siyasetçiyi ve Kürtlerle dayanışma içindeki aydını ve akademisyeni uyduruk gerekçelerle hapse atan, yargılayan ve zindanlarda çürütmeye terk edenler arasında bir fark bulunmuyor” denildi.

TYS’DEN SİVAS ANISINA SERGİ
Türkiye Yazarlar Sendikası ise  bugün Kadıköy-Moda tramvayında bir “tramvay sergisi” açıyor. Yazarlar, “Moda tramvayı”nda Sivas kıyımının yıldönümünde buluşacaklar. Fotoğraf sanatçısı Mehmet Özer’in Sivas  fotoğraflarından oluşan gezici sergide, Sivas’ta yakılan Metin Altıok, Behçet Aysan ve Uğur Kaynar’ın şiirleri de halka dağıtılacak. Saat 18.00’de Kadıköy Postanesi’nin önünde başlayacak etkinlik, Tramvay sergisinden sonra Kadıköy Surp Takavor Kilise Meydanı’nda 19.00’daki basın açıklamasıyla sürecek. Ardından da şairler, geleneksel TYS Meydan Okumaları’nda Sivas üzerine yazılmış şiirler okuyacaklar. Meydan Okumaları’na Masalın Aslı Müzik Topluluğu da şarkılarıyla katılacak.

MMO: KATLİAMI GERÇEKLEŞTİREN ..... 
Türk Mimar ve Mühendisler Birliği (TMMOB) Makine Mühendisleri Odası da yayınladığı açıklamada “Sivas Katliamını Gerçekleştiren Gericiliğin Türkiye’de İşbaşında olduğunu” belirtti. MMO Yönetim Kurulu Sekreteri Ercüment Ş. Çervatoğlu imzalı açıklamada “Madımak Otelinde yakılarak katledilen 35 ilerici, toplumcu, yurtsever yazar, aydın ve ozanımızı unutmadık, unutmayacağız” denildi. BirGün