İnceliklerin şairi Gülten Akın son yolculuğuna uğurlandı. Tabutunu kadınların omuzladığı unutulmaz dizelerin sanatçısı Gülten Akın’ın eserleri pek çok dile çevrildi ve kırktan fazla şiiri ise bestelendi

Unutulmaz dizelerin sanatçısını uğurladık

BURCU CANSU- burcucansu@birgun.net

Şiirin ozanı yazar Gülten Akın kadınların omuzlarında son yolculuğuna uğurlandı. Şiirini toplumsal meselelerden besleyen, zengin kelimeleriyle unutulmaz cümlelerin sanatçısı Gülten Akın ‘inceliklerin şairi’ olarak hafızalarda yer etti. 1977’de katledilen ODTÜ öğrencisi, devrimci Ertuğrul Karakaya için yazdığı Ertuğrul Ağıdı, 12 Eylül askeri darbesinde yaşı büyütülerek idam edilen Erdal Eren için yazdığı ‘Büyü’ bestelenerek birçok sanatçı tarafından yorumlandı. Sezen Aksu’nun söylediği Deli Kızın Türküsü ise şairin yeni kitlelerle tanışmasına neden oldu.

4 Kasım günü 82 yaşında Ankara’da tedavi gördüğü hastanede yaşama veda eden Gülten Akın, dün Kocatepe Camii’nde yapılan törenle yıldızlara uğurlandı. Ahmet Telli, Sevinç Eratalay, Ahmet Say, Eren Aysan gibi edebiyat ve sanat dünyasından isimlerin yanı sıra insan hakları örgütü yöneticilerine, siyasi parti yöneticilerinden, kitle örgütlerine, gazetecilere kadar herkes Gülten Akın’ı yolcu etmek için Kocatepe Camii’ndeydi. Kocatepe Cami’nde düzenlenen cenaze töreninde Akın’ın çocukları Aksu Bora, Deniz ve Murat Cankoçak taziyeleri kabul etti.

Şairler asla ölmez
Törene katılan CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, “Şairler asla ölmez. O şiirleriyle birlikte bizimle yaşamaya devam edecek. Biz de onu hiçbir zaman unutmayacağız, unutturmayacağız” dedi.

Derin acıları anlattı
Sanatçı Sevinç Eratalay, “Ben onun şiirlerindeki naif ve sevda kokan yanı besteledim. Bu ülkede çok derin acılar yaşadık. Bu derin acıları öyle sözcüklere döktü ki Gülten Akın… Biz onları göğsümüzde o acıları bir nişan gibi taşıdık. Son zamanlarda yazdığı bir şiirinde ‘Sardunya diktim bahçeme, çok arsızmış her yerde kök salmaya başladı, arsız olmak iyidir arsız olmak hayata tutunmaktır, arsız olmak dirençli olmaktır, arsız olmak devrimci olmaktır’ diyor.

Vicdanın sesidir
Şair Ahmet Telli de, Akın’ın sadece sanat dünyasının değil, bize devredilen bir vicdanın da sesi olduğunun altını çizdi. Telli, “Seyran insanına çok güvenmişti, Seyran’dı onun dünyası. Seyran dünyayı seyretmek demekti; dünyayı seyretti ve bu ülkenin layık olan yere gelemediğini görmeye dayanamadı ve veda etti” dedi.