Ünlü spor adamı, eski futbolcu, öğretmen-akademisyen, yazar ve teknik direktör Adnan Dinçer'in yaşamı belgesel oldu. Belgeselin yönetmeni Emre Sarıkuş, Adnan Dinçer'in hikayesi için, "Hem dönemin yozlaşmalarını hem bugün futbolumuzun neden bu halde olduğunu yaşanmış olaylarla ve itiraflarla anlatıyor" ifadelerini kullandı

Unutulmaz teknik direktör Adnan Dinçer'in hayatı belgesel oldu

ANIL KARACA

Ünlü spor adamı, eski futbolcu, öğretmen-akademisyen, yazar ve teknik direktör Adnan Dinçer'in yaşamı belgesel oldu.

Futbola imza atmış birçok oyuncuyu yetiştiren hoca olarak bilinen Dinçer, Rüştü Reçber gibi altyapıdan çıkardığı futbolcularla biliniyor.

Beşiktaş özkaynağı dendiğinde akla gelen dönemin, Serpil Hamdi Tüzün ile birlikte mimarlarından...

unutulmaz-teknik-direktor-adnan-dincer-in-hayati-belgesel-oldu-472315-1.

"Teknik Direktör Adnan Dinçer" belgeselinin yönetmeni Emre Sarıkuş, belgeseli anlattı.

Sarıkuş belgeselin bir tesadüf sonucu oluştuğunu belirterek, "Yüksek lisans bitirme projem için İstanbulspor ile ilgili bir belgesel çekecektim ve Adnan Dinçer ile röportaj yapmamız gerekiyordu. Kendisiyle röportaj yaptık ve orada anlattıkları çok ilgimi çekmişti" ifadelerini kullandı. Adnan Dinçer belgeseli için iki örnek eren Sarıkuş, "12 Eylül döneminin Federasyon Başkanı Yılmaz Tokatlı Adnan Dinçer’i Genç Milli Takım’dan sol görüşlü olduğu, Doğu Almanya’ya gitmediği halde gittiği söylentileri ve Cumhuriyet’te yazdığı için görevden aldıklarını söylüyor. 1987-1988 sezonunda Konyaspor, Bakırköyspor ile birinci lige çıkma yarışı içinde ve Adnan Dinçer Bakırköyspor’un başında. Konyaspor’a dönemin iktidarı ANAP “sizi çıkaracağız” diye söz vermiş. Bakırköysporlu yöneticiler “bize yukarıdan baskı var, seni kovmamız gerekiyor” diyerek Konya maçından kısa bir süre önce Adnan Dinçer’i kovuyorlar. Hatta Adnan Dinçer’i Konyalı yöneticiler arayıp “biz sizi kovdurduk, hakkınızı helal edin” diyorlar. Sadece bu iki olay bile Türk futboluna siyasetin nasıl yön verdiğini, futboldaki yönetim ve ilişki biçimlerini anlamak açısından yeterli" diye konuştu. Sarıkuş, Adnan Dinçer'in hikayesi için, "Hem dönemin yozlaşmalarını hem bugün futbolumuzun neden bu halde olduğunu yaşanmış olaylarla ve itiraflarla anlatıyor" ifadelerini kullandı.

Adnan Dinçer belgeseli yapma fikri nasıl oluştu?

Bir tesadüf sonucu oluştu aslında... Yüksek lisans bitirme projem için İstanbulspor ile ilgili bir belgesel çekecektim ve Adnan Dinçer ile röportaj yapmamız gerekiyordu. Kendisiyle röportaj yaptık ve orada anlattıkları çok ilgimi çekmişti.

Filmin dönemin futbol camiası ve siyasi atmosferi üzerine sunduğu bakışı cesur bir çıkış olarak yorumlar mısınız?

Kesinlikle... Bunu hem Adnan hocanın yıldızının parlak olduğu dönemler için hem de bugün için cesur ve farklı bir çıkış olarak yorumlayabiliriz. Hafızası zayıf bir toplum olduğumuz için geçmişle bağımız çok kuvvetli değil. Aynı zamanda içinde bulunduğumuz durumların neden sonuç ilişkilerine çok bakmıyoruz. Adnan Dinçer’in hikâyesi hem dönemin yozlaşmalarını hem bugün futbolumuzun neden bu halde olduğunu yaşanmış olaylarla ve itiraflarla anlatıyor.

unutulmaz-teknik-direktor-adnan-dincer-in-hayati-belgesel-oldu-472316-1.

Adnan Dinçer’in sistemin dışına itilmesinin nedenlerinin ne olduğunu düşünüyorsunuz?

Hem ailesinin, hem öğrencilerinin hem iş arkadaşlarının hem de yöneticilerinin söylediği temel bir şey var. Çok dürüst bir şekilde inandığı doğruların peşinden giden açık bir insan olması yani idealist olması belki de birinci sebep... Bundan sonraki tüm sebepleri de buna bağlı olarak sıralayabiliriz. Mesela futbolcu menajerleriyle yöneticilerin kurduğu çıkar ağına karşı... Yani onların ticari kar edeceği, kendisine dayatılan oyuncuları değil, kendi işine yarayacak sistemine uygun futbolcuları istiyor. Futbolcularının haklarını savunuyor. Gerektiğinde yöneticilerle inandığı doğruların kavgasını verebiliyor... Bir de ilişkilerinde çok fazla iyi insan olmuş Adnan Hoca... Yani bu düzen için fazlasıyla iyi niyetli bir insan... Bazen iyilik yaptığınız insanlar kendilerini size borçlu hissettikleri için sizden nefret edebilirler. Böyle insanları sistem her zaman dışarıda bırakır.

Başarılı bir teknik direktör olan Adnan Dinçer’in gazeteye ilan vererek iş aramasını nasıl yorumluyorsunuz?

Yaşarken ölmüş gibi görmezden gelinen bir insanın verebileceği en güzel tepkilerden biriydi bence.

Filmin Türk futbolu için nasıl bir önemi var?

Filmden iki örnek vereyim: 12 Eylül döneminin Federasyon Başkanı Yılmaz Tokatlı Adnan Dinçer’i Genç Milli Takım’dan sol görüşlü olduğu, Doğu Almanya’ya gitmediği halde gittiği söylentileri ve Cumhuriyet’te yazdığı için görevden aldıklarını söylüyor. 1987-1988 sezonunda Konyaspor, Bakırköyspor ile birinci lige çıkma yarışı içinde ve Adnan Dinçer Bakırköyspor’un başında. Konyaspor’a dönemin iktidarı ANAP “sizi çıkaracağız” diye söz vermiş. Bakırköysporlu yöneticiler “bize yukarıdan baskı var, seni kovmamız gerekiyor” diyerek Konya maçından kısa bir süre önce Adnan Dinçer’i kovuyorlar. Hatta Adnan Dinçer’i Konyalı yöneticiler arayıp “biz sizi kovdurduk, hakkınızı helal edin” diyorlar. Sadece bu iki olay bile Türk futboluna siyasetin nasıl yön verdiğini, futboldaki yönetim ve ilişki biçimlerini anlamak açısından yeterli.