ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, yerel seçimlerde AKP iktidarına karşı alternatif oluşturmak için sol güçlerin ittifak yapması gerektiğini söyledi…

ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, 2009 yerel seçimlerine halkın katılımını esas alan bir ittifakla girilmesi ve bu ittifakın geliştirilerek genel seçimlerde AKP’ye karşı güçlü bir alternatif oluşturulması gerektiğini ifade etti.

ÖDP İzmir İl Örgütü tarafından MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde düzenlenen ve Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Genel Başkanı Musa Çeçen’in yönettiği “AKPye Karşı Sol Muhalefeti Güçlendirmek İçin” paneline, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras’ın yanı sıra Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Turan Eser, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mithat Sancar ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy konuşmacı olarak katıldı.

Panelde ilk sözü alan Turan Eser, bugün yaşanan siyasi krizin temellerinin Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte tepeden aşağı inşa edilen uluslaşma ile atıldığını ifade eden Eser, siyasette yurttaşlık hakları üzerinden çok kültürlü bir siyaset kültürü oluşturulması gerekirken, Türkçü, İslamcı ve erkekçi siyaset kültürü oluşturulduğuna dikkat çekti. Toplumun tüm kesimlerini kapsayacak bir sol muhalefet inşa edilirken kimlik problemi olan Aleviler, Kürtler ve gayrimüslimlerin sorunlarını programa alınmalı” diye konuştu.

SOL MUHALEFET ELZEM

Panelin son konuşmacısı olan Ufuk Uras da güçlü bir sol alternatif oluşturulmasının önemine dikkat çekti. Uras sözlerini şöyle sürdürdü: “Önümüzdeki yerel seçimlerde en geniş katılımlı bir ittifakla alternatif oluşturmalı ve aday belirleme süreçlerini demokratik usullere uygun halkın katılımını da esas alan yöntemlerle işletmeliyiz. Yerel seçimlerde başarı sağlandıktan sonra oluşturduğumuz ittifakı geliştirerek genel seçimlere daha güçlü bir birliktelik yakalayarak hazırlanmalıyız. Burada temel bir kabul var ve bu önemli: Biz, AKP’yi vereceğimiz mücadele ile iktidar olmaktan uzaklaştıracağız ve başka hiçbir yola itibar etmeyeceğiz. Piyasaya düşen solculuk ve zihniyetle aramıza mesafe koyacağız. Piyasaya düşen solculuğun ne hale geldiğini Tuncay Özkan’ın yaşattığı ‘biz kaç kişiyiz, biz kaç lirayız’ örneğinde gördük.”

Erkan ÇInar