Arap dünyası ile Şam yönetimi arasında yaklaşık sekiz yıl aradan sonra başlayan normalleşme sürecinde yeni somut adımlar atılıyor. 32. Arap Birliği Zirvesi öncesi Amman’da dört ülkenin bakanıyla Şam masaya oturdu.

Ürdün’de zirve öncesi toplantı
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

Suriye’nin Arap Birliği’ne dönüşü için atılan adımlar hızlanıyor. Ürdün, Suudi Arabistan, Mısır ve Irak dışişleri bakanları Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad ile dün Amman’da bir araya geldi. Ürdünlü bir kaynağa göre, görüşmelerde ‘Arap ülkelerinin, Suriye’de toprak bütünlüğü ve kurumların çalışmalarının devamını garanti edecek ve Suriyeli mülteciler için güvenli dönüşü sağlayacak siyasi çözüm önerilerine Şam’ın vereceği yanıt’ ele alınacak. Bunların ve diğer bazı koşulların yerine getirilmesi, Şam’ın Arap Birliği’ne dönüşünü garanti edecek.

DAVET EDİLDİ İDDİALARI

Ürdünlü kaynak, Suriyeli bakanın Amman’daki toplantıya katılmasının ‘Şam’ın Riyad’da yapılacak 32. Arap zirvesine davet edildiğine işaret ettiğini’ ifade etti. Aynı kaynak, Amman toplantılarının ‘uluslararası toplumu kışkırtmamayı ve dönüşü Suriye’deki siyasi sürece bağlı kalmayı garanti eden bir siyasi senaryo hazırlama konusunda fikir birliğine’ tanık olabileceğini söyledi. Şam’ın toplantıda ne sunacağı sorusuna ise kaynak "Halen bilinmiyor" yanıtını verdi.

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal ile Arap ülkelerinin dışişleri bakanları arasında yapılan toplantı, 2011 yılında Suriye’de başlayan iç savaşın ardından ülkenin Arap Birliği üyeliğinin askıya alınmasından bu yana yapılan ilk görüşme. 

Beşli toplantı öncesinde Suriye Dışişleri Bakanı Faysal ve Ürdünlü mevkidaşı Ayman Safadi de ikili bir görüşme yaptı. Ürdün Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre, bu görüşmede, mülteciler, su meselesi ve sınır güvenliği konusu konuşuldu.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sinan el-Mecali toplantının, 14 Nisan 2023’te Cidde’de düzenlenen Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri ile Ürdün, Irak ve Mısır’ın istişare toplantısının devamı niteliğinde olduğunu vurguladı.