İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısında, İzmir yangınının 302 üreticiye verdiği toplam 5 milyon 935 bin 176 TL zararın yüzde 20’sinin nakdi yardımla karşılanması gerektiği kararı alındı

Üreticinin yaraları hızla sarılacak

AYCAN KARADAĞ

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Eylül ayı olağan meclis toplantısının birincisi, meclis toplantı salonunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer idaresinde gerçekleşti. Toplantıda ilk olarak, geçtiğimiz günlerde İzmir’de yaşanan yangınlar sonrasında Menderes Efemçukuru Devedüzü mevkiinde yapılan olağanüstü meclis oturumundan olumlu geri dönüşler alınmasının ardından her yıl 30 Ağustos'ta aynı bölgede meclis toplantısı yapma kararı alındı.

ORMAN YANGINLARININ TELAFİSİ İÇİN PROJE DESTEĞİ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Menderes, Seferihisar ve Karabağlar’daki 7 mahallenin yangınlardan olumsuz etkilenmesi üzerine, Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından yapılan zarar tespit çalışmaları için hazırladığı önergeyi meclis gündemine sundu.

Önergede, toplamda 218 hektar alandaki 302 üreticinin yangından etkilendiği belirtildi. Çalışmalar kapsamında ayrıca 297 zeytinlik, 56 bağlık, 52 meyve bahçesi, 16 ekili tarla ve 16 üreticinin sulama sisteminin, 10 üreticinin makine ekipmanın, 7 üreticinin de bağ evinin zarar gördüğü belirlendi. Alanda yapılan tespitlerin ardından Tarımsal Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’na tapu bilgileri ulaştırılan 270 üreticinin toplam zararı 5 milyon 935 bin 176 TL olarak hesaplandı.

Zarar bedellerinin bin TL’ye kadar olan üreticiler için ayni destek (omca, zeytin fidanı vb) verilmesi, zarar bedeli bin TL ve üzeri olan üreticiler için de toplam zarar miktarının yüzde 20’sinin sosyal yardım amaçlı nakdi destek olarak verilmesi öngörüldü. Ayrıca Meyveciliğin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında yangın hasarının olduğu mahallelerde zarar gören üreticilerin zeytin fidanı ve bağ çubuğu taleplerinin tamamının karşılanacağı belirtildi. Başkanlıktan gelen bu önerge de Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.