Ülkenin örtü altı üretim merkezlerinden Kumluca’daki selin ardından üreticilerin zararı ortaya çıkıyor. 4 bin çiftçinin serasının zarar gördüğü tahmin edilirken bu durumun fiyatlara yansımasından endişe ediliyor.

Üreticiyi sel vurdu
Fotoğraf: AA

Ekonomi Servisi

Antalya’da meydana gelen sel felaketinin bilançosu suların çekilmesiyle ortaya çıkıyor. Örtü altı üretim merkezi Kumluca'da üreticiler selin yaşandığı günden bu yana sebze ve meyvelerini kurtarmak için mücadele ediyor. Seraları zarar gören üreticiler, sel suları çekildikten sonra fidanların üst kısmında kalan ürünlerini kurtarmak için temiz suyla yıkarken diğer taraftan toprağın kurumasını sabırla bekliyor.

Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökçe, kayıtlı ve kayıtdışı olmak üzere toplamda 15 bin dönüme yakın seralık alanın zarar gördüğünü belirtti. Kökçe, ilçede yaklaşık 4 bin çiftçinin serasının selden etkilendiğini açıkladı. Ürünlerin hasadına 20 gün kala yaşanan selde zarar gören ürün miktarının ortalama 125 bin ton olduğu tahmin ediliyor. Bu durumun meyve ve sebze fiyatlarına yansımasından endişe ediliyor.

Kökçe, her bir üreticinin toplam maliyetinin dönüm başına 100 bin lirayı bulacağını belirterek şöyle konuştu: “Hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Üretime yeni başlamıştık. Perişan olduk, böyle bir felaket görmedik. Havaların soğumasıyla zaten üretimin yavaşladığı bir döneme girmiştik şimdi 4-5 günde hasat ettiğimiz ürünleri 15 güne hasat edeceğiz. Üretim azalacak. Seraları sele kapılan üreticiler 3-5 yıl geri gitti. Ancak destek olursa bu üreticiler yeniden üretim yapabilir. Zaten üreticinin yüzde 95’i bankalara borçlu. Bu selin pazar fiyatlarını etkilemesi de muhtemeldir.”

7 dönümlük arazide seracılık yapan Ahmet Erdoğan da yaklaşık 300 bin lira masraf ettiği serasının su altında kaldığını belirtti. Erdoğan, “Salatalık üretimi yapıyorduk. Şimdi selin bana maliyeti 700 bin lirayı bulacak. Zararımız çok büyük” diye konuştu.

Üretim yapmanın çok zorlaştığını belirten Tuncay Ogut ise bankaya olan borçlarının ödenmesinde zorluk yaşamaktan korktuğunu söyledi. Neredeyse 2 milyon lira kredi borcu olduğunu söyleyen Ogut, “5 dönüm seralık alanım zarar gördü. Biber, patlıcan ve salatalık üretimi yapıyorduk. Biber ekili seramız zarar gördü. Bu 5 dönümlük yerden benim 800 bin liralık bir beklentim vardı. Şimdi krediler belkliyor. İki sene önce 500 bin lira olan borcum 2 milyona çıktı. Destek olmazsa nasıl ödeyeceğiz bilmiyoruz” şeklinde konuştu.