Üretim tercihi elektriği vuruyor

BirGün ANKARA

CHP Enerji Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, iktidarın enerji üretim tercihlerinin vatandaşın bütçesine büyük zarar verdiğini kaydetti. Hidroelektrik santrallarının yaygın kullanımı, şirketler lehine tercihler ve doğalgaz zammının elektrik tüketimine zam olarak yansıyacağını kaydeden Akın, şunları kaydetti: “Küresel iklim değişikliği nedeniyle Türkiye genelinde büyük bir kuraklık yaşanıyor. Tarımı ve gıda güvenliğini olumsuz etkileyen kuraklık aynı zamanda Türkiye’nin enerji üretimini de sekteye uğratacak. Türkiye’deki toplam elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 25’ini karşılayan hidroelektrik santralları, kuraklıktan doğrudan etkileniyor. Hidroelektrik santrallarının kuraklık nedeniyle tam kapasiteyle çalışamamaları elektrik üretiminde dönemsel düşüşlere neden olacaktır.”


Yaz aylarında artan elektrik tüketiminin de artacağını ve bu nedenle zamların kaçınılmaz olarak hayata geçirileceğini ifade eden Akın, BirGün’e iktidarın enerji politikasının sonuçlarına ilişki şunları anlattı: “Tüketimin artacağı bir dönemde, kuraklık kaynaklı hidroelektrik santrallarındaki düşüş, elektrik üretiminin azalmasına, üretimin düşmesi de fiyatların yükselmesine neden olacaktır. Nitekim sektörden gelen veriler, hidroelektrik santrallarının elektrik üretimindeki payının gerilediğini, doğalgazdan üretim payının ise arttığını gösteriyor.”

PEŞ PEŞE ZAMLAR

“1 Ocak 2021’den bu yana elektrik üretimi yapan santrallara satılan doğalgaza yüzde 21 düzeyinde zam yapılmıştır. Bu durum, santralların üretim maliyetlerinin de artması anlamına gelecektir. Türkiye’de elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 22’si doğalgaz santrallarından karşılanmaktadır. Doğalgazdan üretim yapan santrallerinin maliyetlerinin artması elektrik fiyatlarını da artıracak.”

ZAM İKTİDARIN ELİNDE

“EPDK elektrik tarifesini 3 aylık dönemlerle belirlemektedir. Bu kapsamda Temmuz ayında yeni tarifenin yayımlanması beklenmektedir. İktidar, kendi yandaş şirketlerini değil, vatandaşı kollamayı tercih ederse elektrikteki maliyet artışını yansıtmayabilir. Zaten 1 Ocak’tan bu yana 6 kez doğalgaz, pompa fiyatlarına yansıyacak şekilde 3 kez akaryakıt, bir kez de elektrik faturaları zamlandı. Vatandaşın artık yeni bir zammı daha kaldıracak ne bütçesi var ne de tahammülü. Vatandaş perişan durumda.”