Amasra’da komşu sahadan 10 kat fazla kömür üretip kendi termik santralında yakma hedefindeki HEMA A.Ş., madende daha üretim başlamadan 9 işçinin yaşamını yitirmesine yol açtı

Üretime başlamayan madene 9’uncu kurban!

DOĞU EROĞLU

Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan (TTK) 2005’te kiraladığı Amasra-B taşkömürü sahasından çıkarılacak kömürü, maden sahası bitişiğinde Tarlaağzı ve Gömü Köyleri arasında kurulması planlanan termik santralda yakmaya hazırlanan Hattat Holding, madeni işlettiği 9 senede üretime başlamamasına karşın 9 iş cinayetine yol açtı. Madendeki iş cinayetlerinin son kurbanı, 28 Ağustos Perşembe günü meydana gelen kazada yaşamını yitiren, HEMA Endüstri A.Ş.’nin alt taşeronunda çalışan 29 yaşındaki maden emekçisi Muammer Ketim oldu. Henüz üretime başlanmayan madende meydana gelen iş cinayetlerini CHP Bartın Milletvekili CHP’li Rıza Yalçınkaya TBMM gündemine taşıdı. Aralarında birkaç kilometre mesafe bulunan iki maden sahasından TTK tarafından işletilen Amasra-A sahasında senede yaklaşık 300 bin ton kömür üretilirken, Hattat Holding Amasra-B sahasında yılda en az 3 milyon 389 bin ton üretim hedefliyor.

DOKUZUNCU ÖLÜM
573 milyon ton rezerv bulunduğu tahmin edilen Amasra-B taşkömürü sahası 15 Nisan 2005’te yapılan rödovans sözleşmesiyle Hattat Holding'e bağlı HEMA Endüstri A.Ş.’ye devredildi. 20 yılda 56 milyon ton kömür üretilmesi karşılığı TTK’ye 400 milyon TL rödovans bedeli ödenmesini öngören sözleşme, HEMA’ya yer tesliminin Mayıs 2006’da yapılmasına karşın gerekli ön hazırlıkların zamanında tamamlanamaması yüzünden 2 defa ertelendi ve 3 yıl sonra yürürlüğe girdi. Üretim için Gömü Köyü, Kazpınar köyü ve Amasra ilçesi yakılarında 700 ila 1000 metre derinliğe ulaşan 3 adet kuyu açıldı. Madende hâlihazırda, açılan kuyuları birbirine bağlayan galerilerin sürüldüğü sanılıyor. Ketim’in yaşamını yitirmesiyle, üretimin henüz başlamadığı madende ölen emekçilerin sayısı 9’a çıktı.

KÖMÜR TERMİK SANTRALA GİDECEK
Rödovans sözleşmesinin imzalanmasının üzerinden çok geçmeden, HEMA ile bir başka Hattat Holding şirketi olan Batı Karadeniz Elektrik Üretim A.Ş., Gömü ve Tarlaağzı köyleri yakınlarındaki rezervlerden temin edilecek kömürle enerji üretecek termik güç santralı için başvuruda bulundu. Tarlaağzı ve Gömü Köyleri arasına kurulması planlanan ve henüz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı çıkmayan santral, hazırlanan ÇED raporuna göre yıllık kömür tüketimi olan 3 milyon 389 bin ton kömürü Amasra-B sahasından temin edecek.

***

Üretim 10 kat artacak

Amasra-B sahasına komşu olan ve TTK tarafından işletilen Amasra-A sahasının üretim istatistikleri ile Amasra-B sahasından elde edilmesi planlanan miktar arasındaki uçurum, madendeki iş cinayetlerinin üretim başladıktan sonra artarak devam edebileceği endişesi yaratıyor. Amasra-B sahasına komşu olan Amasra-A sahasında 2009’da 241 bin, 2010’da 296 bin, 2011’de 289 bin, 2012’de 311 bin, 2013’teyse 312 bin taşkömürü üretildi. Hattat Holding, rödovans usulüyle TTK’den devraldığı Amasra-B sahasında, Amasra-A sahasının üretim kapasitesinin 10 katı kadar üretim yapılmasının hesabını yapıyor.