Urla ve Çeşme’deki 511 arazinin acele kamulaştırma kararı sonrası Zeytineli Alaşar Ovası’nın olduğu bölgede 293 adet parselin acele kamulaştırması kararı kaldırılırken Cumhurbaşkanı Kararı ile Çeşme’de Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’nin sınırlarının genişletildi

Urla Zeytineli Alaşar Ovası acele kamulaştırılmadan çıkarıldı: Proje Çeşme'ye mi kayıyor?

AYCAN KARADAĞ

İzmir’in Urla ve Çeşme ilçelerinde bulunan 511 araziye ilişkin Resmi Gazete’de yayımlanan ‘acele kamulaştırma’ kararı sonrası tartışmalar devam ediyor. Karara göre, Çeşme’nin Alaçatı Mahallesi’ndeki 178 adet arazi ile Urla’daki Zeytineli Mahallesi’nde bulunan 333 arazi turizm yatırımlarına tahsis edilme gerekçesiyle kamulaştırıldı.

Bu iki bölgeyi de içine alan 6 merkez, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ”Turizm ve Koruma Kapsamı Turizm Gelişme Bölgesi” olarak ilan edilmişti. Yaşanan gelişmelerin arından bugün yine AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Zeytineli Alaşar Ovası’nın olduğu bölgede 293 adet parselin acele kamulaştırması kararı kaldırılması Resmi Gazetede yayınlandı.

Yazıda, “Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi kapsamındaki bazı taşınmazların Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılması hakkında 24.1.2024 tarihli 2054 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının, ekli listede belirtilen taşınmazlarla ilişkin hükümlerin yerinden kaldırılmasına, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunun 27’nci maddesi gereğince karar verilmiştir” denildi.

urla-zeytineli-alasar-ovasi-acele-kamulastirilmadan-cikarildi-687161-1.

ÇEŞME İLE İLGİLİ YENİ KARARurla-zeytineli-alasar-ovasi-acele-kamulastirilmadan-cikarildi-687160-1.

Öte yandan Resmi Gazete’de yayınlanan 2103 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile de Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesinin sınırlarının geliştirmesi yönünde karar verildi.

BÖLGEDE HALKIN İNİSİYATİFİ OLMAYACAK

Konu hakkında BirGün’e konuşan Avukat Şehrazat Mercan, şunları dile getirdi:

“Vazgeçtikleri alan Alaşar Ovası. Burada daha çok kamulaştırma kararı daha çok farklı karar çıkacağı gözüküyor. Bu böyle kalmaz. Çeşme Projesi’ni esas alacağımız belli urla-zeytineli-alasar-ovasi-acele-kamulastirilmadan-cikarildi-687106-1.oldu. Vatandaş şimdi ne yapacak? Tek tek parseller var. Büyük bir kısmı da İzmir’den alınmış. Artık burada da tarım yapılamıyor. İmara açılırsa konut yapılabilecek parseller. Burada artık sadece agro turizm yapabilecekler. Agro turizmi de tek başına yapamazlar. Bu entegre bir proje. Bunun için vatandaşlar, arazilerini tek tek satmak zorunda kalacak. Büyük şirketlere buralara girebilir. Buradan vazgeçmeleri, buraya konut yapılacak anlamına gelmemeli. Bu bölgenin oturup, konuşulmadan planlanmış bir proje olduğunu düşünüyorum. Bölgede halkın inisiyatifi olmayacak.”