Türkiye'nin dört bir yanında sürdürülen çevre mücadelelerinde, 2019 yılında Ege Bölgesi'ne de damga vurdu. Direnişler 2020'ye de ışık oldu

Uşak, Küahya, Aydın... Ege Bölgesi'nde 2019 yılı mücadeleyle geçti

BERKAY SAĞOL

Ege Bölgesi'nde 2019 yılı tam anlamıyla çevre mücadeleleriyle geçti. Bunlardan en çok ses getirenleri ise Kızılcaköylü kadınların direnişi, Murat Dağı'nda maden çıkarılmak istenmesine karşı kazanılan dava ve Aydın Pamukören halkının JES şirketine karşı verdiği mücadelelerdi.

Uşak ve Kütahya sınırları içerisinde bulunan ve Ege Bölgesi'nin başlıca su kaynağı olan Murat Dağı'nda mücadele yaklaşık 3 yıl önce başlamıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 8 Mayıs 2019 tarihinde 'ÇED olumlu' raporu vermesinin ardından ise hukuki süreçte bu mücadeleye eklenmişti. Açılan itiraz davası sonucunda Kütahya İdare Mahkemesi, 20 Aralık 2019 tarihinde bakanlığın verdiği 'ÇED olumlu' kararını iptal etti.


"MÜCADELEMİZ SÜRECEK"

Hukuki sürecin önemli olduğunu ancak belirleyici olmadığını belirten Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Sözcüsü Funda Öz Akcura, "Eşme Kışladağ'da da mahkeme kazanılmıştı ama bakanlık kararıyla Kışladağ faaliyete açılmıştı. Keza Artvin Cerattepe'de de benzer süreçler yaşandı. Yani mahkemelerde kazanıldı ama fiiliyatta geldiğinde aynı kazanımın karşılığı alınamadı. Geçmişe baktığımızda Murat Dağı'nda da neden bu şekilde olmasın diye düşünmek gerekiyor. Bu saatten sonra şirket gene deneyecek çünkü burada meseleye sadece Karaağaç köyündeki şirketin başvurduğu yer olarak bakmamak gerekiyor. Biz biliyoruz ki bu şirket Anadolu Export, Ocak ayında kendi sitesinde Kütahya Uşak sınırları içerisinde 5 maden ruhsatının daha birleştirilmesini ve bu bölgenin olduğu gibi altın-gümüş maden sahası olmasını istedi. Buna baktığımızda bu kadar büyük bir alandan kolaylıkla vazgeçmeyeceklerini biz biliyoruz ve dolayısıyla şirket denemeye devam edecek. Şirket tamamen buradan çekip gidene kadarda bu mücadele devam edecek" diye konuştu.

Platformun bölgedeki farklı insanları buluşturarak mücadeleyi büyütmesinin önemini vurgulayan Öz Akcura, "Murat Dağı'nda antimondan tutunda daha başka metallere kadar birçok maden şirketi var faaliyet gösteren. Bu şirketlerle de artık mücadele vermek gerekiyor. Çünkü Murat Dağı çok ciddi bir ekolojik bütün. Burada evet altın madeninin herhangi bir zayiat vermeden daha açılmadan faaliyetini sonlandırmayı şimdilik başardık. İlk olarak bunun devamının gelmesi engellemek platformun önündeki bir iştir. İkinci olarak orada şu anda su kaynaklarına zarar veren kimi maden şirketleri var ve bunlarla mücadele vermek gerekiyor. Üçüncü olarak da biz suyumuz baştan yok olmasın diye bu madene karşı mücadeleyi verdik ama bizim çeşmelerimizden akana kadar su çok ciddi bir şekilde kirleniyor. Organize sanayiyle, evsel atıklarla, hayvan çiftlikleriyle, taş ocakları ve mermer ocaklarıyla suyumuz kirleniyor. Bizim bundan sonraki mücadelemiz hem altıncıların bir daha başını kaldırmasına izin vermemek hem de şu an su kaynaklarımıza karşı olan saldırıda suyumuzu korumaya, savunmaya ve bugüne kadar yaşanmış zararları geriye döndürmeye yönelik mücadele etmek" ifadelerini kullandı.

KIZILCAKÖYLÜLER MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDİYOR

Aydın ve Kızılcaköy halkının ÇED raporuna itiraz dilekçeleri hazırladığını belirten çevre Avukatı Akın Yakan, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın internet sitesinde bir duyuru yayınlandı ve ÇED raporu açıklandı. İlgililerin görüş ve önerilerine açıldı aynı bu Kanal İstanbul'da yaşanan durum gibi. 10 günlük süre içerisinde de Kızılcaköy halkı ve Aydın halkı buna itiraz ettikleri dilekçelerini hazırladı ve teslim etti. Geçtiğimiz günlerde de Kızılcaköy halkı Aydın Kent Meydanı'nda bu konuyla ilgili bir basın açıklaması yaptı. Süreç şu anda bu noktada daha henüz ÇED ile ilgili bir karar verilmedi. Bu itiraz süreci değerlendirildikten sonra ona göre karar verilecek" diye konuştu.

ŞİRKETİN SUNUM YAPMASINI ENGELLEDİLER

Aydın’ın Kuyucak ilçesi Pamukören-Değirmendere köyünde, Çelikler Termik Elektrik Üretim Anonim Şirketinin kurmayı planladığı Pamukören JES 5 Jeotermal Elektrik Santrali’ne karşı yöre halkı direnişini sürdürürken, geçtiğimiz günlerde halkın katılımını amaçlayan ÇED toplantısı yapılmak istendi. Toplantıda halk burada yeni bir santral kurulmasını istemediğini ifade ederek şirketin sunum yapmasını engelledi. ÇED raporuyla ilgili karar verileceğini söyleyen Avukat Yakan, "Şu anda önümüzdeki süreçte ÇED raporuyla ilgili karar verildikten sonra dava süreci başlayacak. Ayrıca şirket geçtiğimiz günlerde Pamukören'de gelip orada halka şirin gözükmek için, tepkileri frenleme adına gelip orada zeytin fidanı dağıtmışlar. Tabi bunun herhangi bir anlamı yok" dedi.

ÇED RAPORU İPTAL EDİLDİ

Aydın Germencik'te de mücadelenin sürdüğünü ifade eden Avukat Yakan, "Germencik'te son 6 ay içinde 3 tane 'ÇED olumlu' dosyasının iptal kararını aldık. Germencik, Alangüllü, Çamköy buralarda çok önemli 3 tane projeyle ilgili mahkeme iptal kararı verdi. Bunlar çok önemli kazanımlar ama önümüzdeki süreçte buralarda da mücadele devam edecek. İptal edilen dosyalardan birinin ilginç yanı ise şu daha karar Danıştay'a gitmeden şirket aynı bölge için yeni bir ÇED kararı alma adına dosya hazırlığına başladı. Bu sebeple mücadelemiz devam edecek" şeklinde konuştu.

cukurda-defineci-avi-540867-1.