İnay köylülerinin sık sık kapatılması için eylem yaptığı siyanürlü altın madeni, Danıştay kararı gereğince Uşak Valiliği tarafından mühürlendi...

Uşak'ın Eşme ilçesi Kışladağ mevkiinde bulunan altın madeni mahkeme kararı doğrultusunda kapatıldı. Uşak Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, madenin faaliyetinin cumartesi günü itibariyle durdurulduğu, bundan sonra ise madende inceleme ve denetlemelerin sürdürüleceği ifade edildi. Geçtiğimiz yıl açılan ve demokratik kitle örgütleri ile İnay köylülerinin sık sık kapatılması için eylem yaptığı siyanürlü altın madeni, Danıştay 6. Dairesi'nin verdiği yürütmeyi durdurma kararı çerçevesinde bugün Uşak Valiliği'nce kapatıldı. İnay köylüleri ve çevre aktivistleri daha önce madenin kapatılması için çok sayıda dava açmıştı. Son olarak Manisa Bölge İdare Mahkemesi'nin ÇED raporunun yürütmesi ile ilgili kararını temyize götüren köylüler, Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı vermesi ile büyük sevinç yaşamışlar, kararın ardından İnay köyünde davul zurna eşliğinde kutlamalar yapılmıştı.

RARA BASKI
İnay Vicdan Hareketi Dönem Sözcüsü Muammer Sakaryalı, madenin kapatılmasından dolayı çok sevinçli olduklarını belirterek, "Türkiye'de yargıçların var olduğunu hep söyledik. Ama kaygılarımız var. Çünkü karşımızdaki güç ulusötesi bir şirkettir. Arkasında uluslararası sermaye kuruluşları ve yanında bizim kendi hükümetimiz vardır.

Bu hükümet uluslararası şirketleri, her türlü kolaylığı yeni yasalar ve yönetmelikler çıkararak ve yerel yöneticilere destek olmaları için talimatlar vererek desteklemektedir. Yeni maden yasasının Anayasa Mahkemesinden halkın lehine dönmesini beklemekteyiz. Şimdi hukuka karşı hile yapılmasını istemiyoruz. Başka devletlerin büyükelçilerinin devreye girip 'madeni açın' demesini istemiyoruz. Bizim hakkımızda karalama yapılmasını istemiyoruz" diye konuştu.

SENDİKAYA ÇAĞRI
Madencilerin ÇED raporunda değişiklik yaptıklarını iddia ederek madeni yeniden açmak isteyebileceklerinden endişe ettiklerini ifade eden Sakaryalı sözlerini şöyle sürdürdü: "Madeni mühürlemek yetmez. Maden bölgesini 2003 yılı koşullarına getirmeleri gerekmektedir. Orayı ıslah etmeleri gerekmektedir. Getirdikleri binlerce ton siyanürü nasıl getirdilerse, aynı şekilde götürmelidirler. Kışladağ'ın bozulan faunası ve florasını yeniden onarmak için tazminat ödemelidirler. Manisa İdare Mahkemesi 19.07.2007 tarihinde madene su götürmek için açılan su kuyularının kapatılmasına karar vermiştir. Şimdi DSİ mi, Uşak Valiliği mi, kim yapacaksa gidip kuyuları betonla doldurmahdır. Avukatlarımız gerekli çalışmaları yapmaktadır. Bu işin peşini bırakmayacağız. Ya insanca yaşam ya zehir saçan altın madeni. Bu yeni süreci tartışmak için tüm çevrecileri ve demokratları fikirleriyle birlikte 2 Eylül 2007'de İnay köyüne bekliyoruz. Bizimle dayanışma içinde olan tüm dostlara şimdiden teşekkürlerimizi sunuyoruz" dedi.