Uşaklılardan Banaz Çayı'nın kirletilmesine büyük tepki

Uşak’ın Ulubey ilçesine bağlı başta Avgan olmak üzere sekiz köy ve bir belde halkı; köylerin kanalizasyonu ile hayvan ve balık çiftliklerinin atıklarının Banaz Çayı’na dökülmesini protesto etti.

Avgan Köyü'nde toplanarak Yayalar Köyü'ne yürüyen yöre halkı adına konuşan Avgan muhtarı Mümin Bayer, atıklar yüzünden sekiz köyün tarım arazilerinin sulanamaz hale geldiğini ve soruna acilen çözüm bulunması gerektiğini söyledi.

Uşak Ulubey Doğal Üretim Çevre ve Dayanışma Derneği (ÇEDAY) Başkanı Arslan Civan, kirliliğe neden olan nedenlerin ortadan kaldırılması ve ilgili kurumların bu meseleyle acilen ilgilenmesi gerektiğini belirtti. Arslan Civan, Dokuzsele Deresi’nin 30 yıldır sanayi atıkları ile yok edildiğini, şimdi de Ege Bölge’nin tek temiz su kaynağı olan Banaz Çayı’nın kirletildiğini söyleyerek, “Bugüne kadar bütün bürokratik yolları ve seçenekleri sonuna kadar zorladık ve denedik, hiçbirinden sonuç alamadık. Suyumuza, toprağımıza, derelerimize sahip çıkacağız. Bu çevre felaketine tepkiyi kitleselleştirip Uşak kent merkezine taşıyacağız; bu da yetmezse Ankara’ya yürüyeceğiz” dedi.

usaklilardan-banaz-cayi-nin-kirletilmesine-buyuk-tepki-332436-1.

Ulubey Belediye Başkanı Ali Rıza Ada da Ulubey Kanyonu’nun kirliliğinin bir an önce giderilmesini, gerekirse önce Ulubey’de, sonrasında kent merkezinde eylem yapacaklarını belirtti.

Aynı zamanda dünyanın en uzun ikinci kanyonu olan Ulubey Kanyonlarına sahip yöredeki kirlilik, sadece su havzalarını kirletmekle kalmıyor. Etrafa yayılan pis koku ve atıklar çevrede yaşamayı da olanaksız hale getiriyor. Avgan köy meydanında yapılan konuşmaların ardından yörede yaşayan yaklaşık 500 kişi, araçlarla uzun bir konvoy oluşturarak kirliliğin neden olduğu Yayalar Köyü mevkisine harekete geçti ve araçlarla yolu kapattı.