TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül'ün kanser hastası Güler Zere'nin 'iyi koşullarda' tedavi edildiğine yönelik...

GÜLER ZERE'NİN AVUKATLARI MECLİS İNSAN HAKLARI KOMİSYONU BAŞKANI ZAFER ÜSKÜL'ÜN İSTİFASINI İSTEDİ

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül'ün kanser hastası Güler Zere'nin 'iyi koşullarda' tedavi edildiğine yönelik açıklamalarına tepki veren
Zere'nin avukatları   gerçekleri gizleyen ''Zafer Üskül  derhal istifa etmelidir'' dediler

AYSEL KILIÇ - ZEYNEP KURAY

Kanser hastası Güler Zere'yi kaldığı hastanin mahkum  hücresinde ziyaret eden Meslis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül'ün açıklamalarına tepkiler büyürken, demokratik kitle örgütleri Zere serbest bırakılana kadar eylemlerini sürdüreceklerini açıklıyor. TAYAD'lı aileler yarın  İstanbul Adli Tıp Kurumu önünde adalet nöbeti tutacak. Sanatçı, aydın, hukukçu, siyasetçi, yazar, gazeteci ve demokratik kitle örgütü temsilcileri ve İtalya'dan gelen bir heyetin aralarında olduğu binlerce kişi önceki akşam Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde yürüyüş yaparak Zere’yi tahliye ettirmeyen hükümeti protesto etti.Taksim Tramvay durağında toplanan kitle buradan Galataray Lisesi'ne kadar yürüyüşe geçti.  Zere’nin babası Haydar Zere, ‘’Kanser hastası  Zere’ye özgürlük” yazılı pankartı taşıyanlar arasındaydı.Yürüyüş boyunca,  “Tecridi kaldırın, ölümleri durdurun”  “Katil devlet hesap verecek” sloganlarını atan kitleye İstiklal Caddesi’nde bulunan insanlar da alkışlarla destek verdi.

TANAY: GÜLER’İ ÖLDÜRTMEYECEĞİZ
Burada ilk açıklamayı, Zere’nin avukatlarından, Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şube Başkanı Taylan Tanay yaptı. TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül’ün, kanser hastası Zere’yi ziyareti sonrasında yaptığı konşmaya dikkat çeken Tanay, “Zafer Üskül mahkum koğuşlarının çok iyi olduğunu ifade etti. Biz o koğuşları çok iyi biliyoruz! Kaç insanımız o koğuşlarda katledildi. Şimdi de Güler Zere’yi katletmek istiyorlar. Buna izin vermeyeceğiz” dedi
Bir aydır, Adana Balcalı Hastanesi önünde kızı Güler Zere için nöbet tutan baba Haydar Zere de İstiklal’deki yürüyüşteydi. Kızının sağlık durumunun günden güne kötüye gittiğini anlatan bana Zere, Mecli İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül’e seslendi. “Kızım gözlerimizin önünde eriyor. Daha ne kadar bekleyeceğiz? Bu mu adalet?” diye sordu.  Haydar Zere, kızı tahliye edilene kadar hastane önünden ayrılmauyacağını duyurdu.
Aralarında doktor, gazeteci, sendikacının bulunduğu 7 kişilik bir İtalyan heyeti de eyleme destek verdi. hayet adına söz alan Antonio Olivieri, Güler Zere’yi ziyaret ettiklerini belirterek, “Bir hasta o koşullarda kalmamalı. Zere’nin tutuldupu yerin koşulları  çok kötüydü” dedi. Şair Ruhan Mavruk ve yazar Cezmi Ersöz de adalet yerini bulana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini ifade ettiler.

YETKİLİLERE UYARI
Eylemde açıklama yapan TAYAD Başkanı Avukat Behiç Aşçı,  siyasi tutuklu ve hükümlüler serbets bırakılmayıp ölüme terk edilirken, Ergenekon  sanıklarının bir bir tahliye edildiğine işaret etti. Hasta tutuklu ve hükümlülerin serbest bırakılmasının yasal zorunluk olduğuna dikkat çeken Aşçı, “ Zere’nin açık hekim raporlarına rağmen serbest bırakılmaması açıkça katledilmesi anlamına gelmektedir. Sorumlulara bir kez daha sesleniyoruz; hukuka, tıp bilimine, ahlaka ve vicdana aykırı bu uygulamayı derhal terk edin’dedi.  Zere’nin sağlığını gittikçe kötüleştiğini söyleyen Aşçı, Zere’nin yaşamı kaybetmesinden Cumhurbaşkanı, Adalet Bakanı, Adli Tıp Kurumu Başkanı ve 3. İhtisas Kurulu’nu, Elbistan Cumhuriyet Savcılığı ve Elbistan Hapishanesi görevlilerini sorumlu tutacaklarını söyledi. Açıklamaya, gazetemiz BirGün emekçileri, ÖDP, SDP, DTP, TKP, DHF, EHP, EKD, SODAP, EMEP, KESK, DİSK, Amargi, İHD’in aralarında yer aldığı 40’ı aşkın kurum  katıldı.
***
HHB:Üskül derhal istifa etmeli
HalkIn Halkın Hukuk Bürosu avukatları, Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül'ün istifasını istedi. Yazılı bir açıklama yapan avukatlar, "Zafer Üskül  gerçekleri gizleyerek isan hakları savunuculuğu yapamaz'' dediler. Güler Zere'yi mahkum koğuşunda ziyaret eden Üskül'ün, "Hastane mahkum koğuşunun iyi olduğu",  "tahliye olmasının tedavisini zorlaştıracağı" yönündeki açıklamalarına dikkat çekilen açıklamada,  "Üskül'ün 'koşulları iyi olarak değerlendirdiği yer, 10 m2 alandan oluşan, sürekli yapay ışıkla aydınlanan, havalandırması olmayan kör bir hücreden ibarettir. Yasa kapsamında hücrede tutulan hükümlülerin dahi gün ışığına çıkma, doğal ışıkla aydınlanan bir mekanda tutulma hakları varken, Güler Zere ağır hasta olduğu, mahkum koğuşunda tutulma zorunluluğu bulunmadığı halde neden mahkum koğuşunda tutulmaktadır?'' denildi.

TAYAD'DAN ADLİ Tıp protestosu
Öte yandan, Tutuklu Aileriyle Dayanışma Derneği (TAYAD)  yaptığı yazılı açıklama ile,  Güler Zere'nin serbest bırakılması istemiyle, yarın saat 12.30'daYenibosna'da bulunan İstanbul Adli Tıp Kurumu önünde, ''Özgürlük nöbeti'' tutacaklarını duyurdu.