Bloomberg, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğiyle ilgili hamlelerini üst düzey Türk yetkililere sordu. İsmini açıklamayan yetkililer Türkiye’nin taleplerine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Üç yetkilinin aktardığına göre Ankara, silah ambargolarının kaldırılması, F-35 programına dönüş, PKK'nin söz konusu ülkelerce 'terör örgütü' olarak tanınmasını da içeren çok sayıda şart sunuyor.

'Üst düzey' yetkililer açıkladı: Türkiye, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği için ne talep ediyor?

ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından Bloomberg, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üye olma girişimleri ve Türkiye’nin olumsuz tavrını Türkiyeli 3 ‘üst düzey’ yetkili ile görüştü. İsimlerini açıklamayan yetkililer Ankara’nın NATO’dan ve İsveç ve Finlandiya’dan taleplerini sıraladı.

Bloomberg'e göre Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine karşılık taleplerine ilişkin detaylar şöyle:

'TÜRKİYE’NİN TERÖR ENDİŞELERİ KABUL EDİLSİN'

Ankara, NATO üyeliği için herhangi bir yeni adayın, hem Türkiye içinde hem de Suriye ve Irak'ta sınırlarının ötesindeki terör endişelerini kabul etmesini istiyor.

Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılmasına izin verilmeden önce yalnızca terör örgütü PKK'yı değil, ona bağlı kuruluşları da kamuoyu önünde kınamasını talep ediyor.

TÜRKİYE’YE UYGULANAN SİLAH AMBARGOLARI

Yetkililer, Türkiye, İsveç ve Finlandiya ile birlikte bazı AB üyesi ülkelerin uyguladığı silah ambargosunun kaldırılmasının talep ettiğini de söyledi. Türkiye’nin 2019’da Suriye’de düzenlediği askeri operasyon sonrasında bazı ülkeler silah satışını durdurmuştu.

Yetkililer, bu ülkelerden alınan silahın büyük boyutta olmadığına dikkat çekerken, “Büyük savunma sistemleri satın almayı planlamıyoruz fakat prensipte Ankara, silah anlaşmalarını engelleyen daha fazla ülkenin NATO’da olmasını istemiyor” dedi.

Bir süre önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da yaptığı açıklamada silah kısıtlamalarının ‘NATO ruhuna’ uymadığını söylemişti.

ESKİ HATALAR

1980’lerde Yunanistan’ın NATO’ya dönüşüne Türkiye’nin izin vermesini bir hata olarak yorumlayan yetkililer Atina ve Güney Kıbrıs’ın Türkiye’nin AB üyeliğini engellediğini hatırlattı. Yetkililer, “Bu hatalardan ders çıkararak, Türkiye öncelikle bu iki ülkenin terör örgütleriyle ilgili duruşunu değiştirmesini istiyor” dedi.

TÜRKİYE F-35 PROGRAMINA YENİDEN DAHİL OLMAK İSTİYOR

Türkiye, Rusya'dan S-400 füze savunma sistemleri satın aldıktan sonra çıkarıldığı F-35 programına yeniden dahil olmak ve F-16 savaş uçağı ve kitlerini de satın almak istiyor Ayrıca Türkiye, S-400'ler sebebiyle Türkiye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılmasını istiyor.

2023 SEÇİMLERİNE HAZIRLIK MI?

Türk yetkililer Erdoğan’ın bu iki ülkenin üyeliğini engellemesinin Erdoğan’ın Putin ile yakınlığıyla bağı olmadığını iddia etti.

Yetkililer ayrıca, Erdoğan’ın NATO çıkışının gelecek yıl yapılacak seçimlere bir hazırlık olmadığını da savundu. Yetkililer, “Türkiye, kendi ulusal çıkarlarına uyumlu bir dış siyaset izliyor” dedi.

ERDOĞAN ‘YORULMASINLAR’ DEDİ, İBRAHİM KALIN KAPIYI KAPATMADI

Geçtiğimiz günlerde Reuters'a verdiği demeçte Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılması konusunda kapıyı kapatmadı, İskandinav ülkelerindeki terörist faaliyetlerine ilişkin kısıtlama istiyor" demişti. "Yapılması gereken açık" diyen Kalın, "Bizim beklentimiz NATO müttefiklerimizden ve diğer ülkelerden, Türkiye’nin ulusal güvenliğine tehdit teşkil eden PKK, FETÖ, DHKP-C gibi terör örgütlerine karşı açık, net tavır almaları ve bunu eylemle net şekilde ortaya koymalarıdır" ifadelerini kullanmıştı.

Bu hafta içi ise AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsveç terör örgütlerinin kuluçka merkezi. Teröristler onların parlamentosunda konuşuyor. Pazartesi geleceklermiş bizi ikna etmeye geleceklerse gelmesinler. Kusura bakmasınlar, yorulmasınlar. Türkiye’ye yaptırım uygulayanların bu süreç içerisinde NATO’ya girmelerine biz ‘evet’ demeyiz. NATO teröristlerin temsilcilerinin yoğunlaştığı bir yer olur” demişti.