Tiyatro sanatçısı, yönetmen, şarkıcı ve eğitmen Ayla Algan, hayata gözlerini yumdu.

Kaynak: Haber Merkezi
Usta sanatçı Ayla Algan hayatını kaybetti
FOTOĞRAF: AA

Tiyatro sanatçısı, yönetmen, şarkıcı ve eğitmen Ayla Algan, hayata gözlerini yumdu. Ayla Algan'ın geçirdiği beyin kanaması nedeniyle yaşamını yitirdiği öğrenildi. 86 yaşındaki Algan, 2022'de Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü'ne layık görülmüştü.

Algan, Sadri Alışık'la birlikte rol aldığı kült film Ah Güzel İstanbul'da Ayşe karakterini canlandırmıştı. 

Usta sanatçı Algan, çok sayıda tiyatro, sinema ve dizilerde de yer almıştı. Algan, İstanbul Şehir Tiyatroları'nda Hamlet oyununda oynarken hem Ophelia hem de erkek karakter Hamlet'i canlandırdığı için 'Erkek Hamlet' olarak anılıyordu.

AYLA ALGAN KİMDİR?

Ayla Algan, 29 Ekim 1937 tarihinde İstanbul'da doğdu. Küçük yaşlardan itibaren  piyano, bale ve şan dersleri alan Algan, ortaokulu İstanbul’da Notre Dame de Sion’da, lise eğitimini Fransa’da Versailler Lisesi'nde tamamladı. Beklan Algan’la tanışmasından altı ay sonra 1933 yılında evlendi. Ardından eşiyle birlikte Amerika'ya giden Algan, Actors Studio'da tiyatro eğitimine başladı.

Muhsin Ertuğrul’un ABD’den kendisini Türkiye’ye çağırması üzerine 1960 yılında Türkiye’ye dönen Algan, aynı yıl İstanbul Şehir Tiyatrosu oyuncusu oldu. Birçok oyunda rol alan Ayla Algan, "Ah Güzel İstanbul" filmindeki performansıyla dikkat çekti.

1972-1979 yılları arasında Paris'te yaşayan ve müzikle ilgilenen Ayla Algan, 1980'de Berlin'e gidip orada tiyatro çalışmaları yaptı.

Sanat hayatına birçok ödül sığdıran Ayla Algan, "Seni Seviyorum Rosa", "Harem Suare", "O da Beni Seviyor" gibi onlarca filmde ve "Biz Size Aşık Olduk", "Üzgünüm Leyla", "Aliye" gibi çeşitli dizilerde rol almıştır.

Ayla Algan, 2022'de Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü'ne layık görülmüştü.

ALGAN İÇİN TAZİYE MESAJLARI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 86 yaşında vefat eden tiyatro sanatçısı Ayla Algan için taziye mesajı paylaştı. Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Türk tiyatrosunun, sinemasının ve müziğinin usta ismi, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi, çok değerli Ayla Algan Hanımefendi'nin vefat haberini üzüntüyle öğrendim. Merhumeye Allah'tan rahmet; ailesine, sevenlerine ve tüm sanat camiamıza başsağlığı diliyorum." ifadesini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sanatçısı, yönetmen, şarkıcı ve eğitmen Ayla Algan'ın vefatı nedeniyle taziye mesajı yayımladı. Ersoy, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, şu ifadeleri kullandı: "Tiyatro ve sinema dünyamızın değerli oyuncusu, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi Ayla Algan'ın vefat haberini büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyorum. Usta sanatçıya Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum."

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, hayatını kaybeden tiyatro sanatçısı, yönetmen, şarkıcı ve eğitmen Ayla Algan için başsağlığı diledi. Özel, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Yaşamını yitirdiğini üzüntüyle öğrendiğim değerli sinema ve tiyatro sanatçısı Ayla Algan'a Allah'tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve sanat camiasına başsağlığı diliyorum." ifadesini kullandı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da sosyal medyadan taziye mesajı paylaştı. İmamoğlu, "Vefat haberini üzüntüyle aldığımız, usta tiyatro sanatçısı #AylaAlgan’a Allah’tan rahmet; ailesi, dostları ve sanat camiamıza başsağlığı diliyorum." dedi.