Sinemanın usta ismi Cüneyt Arkın, evinde rahatsızlanmasının ardından kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Çok sayıda filmde yer alan Arkın'ın kariyerinin dönüm noktası "Gurbet Kuşları" adlı film oldu. "Malkoçoğlu" ve "Battalgazi" serileri ile Türkiye sinemasına yeni bir tarz getiren Arkın, 1970’lerde "Maden" ve kendisinin yönettiği ve oynadığı "Vatandaş Rıza" gibi toplumsal içerikli filmlere de imza attı.

Usta sanatçı Cüneyt Arkın hayatını kaybetti
Fotoğraf: Depophotos

Yeşilçam sinemasının usta isimlerinden Cüneyt Arkın, kalbinin durması sonucu kaldırıldığı hastanede yaşama veda etti. Evinde rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldığı bildirilen Arkın, 85 yaşında yaşamını yitirdi.

Arkın'ın yaşamını yitirdiği hastaneden yapılan açıklamada, usta oyuncunun kalbinin durması nedeniyle ambulanla hastaneye getirildiği ancak kurtatılamadığı kaydedildi. Açıklamada, şu ifadere yer verildi: "Türk sinemasının değerli oyuncusu Sayın Cüneyt Arkın kalbinin durması sebebiyle ambulansla geldiği Liv Hospital'da bütün yeniden canlandırma çabalarına rağmen hayatını kaybetti. Liv Hospital Ailesi olarak Türk sinemasının dev oyuncusunu kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Cüneyt Arkın'ın ailesine ve tüm sevenlerine baş sağlığı diliyoruz" denildi.

Usta oyuncu Cüneyt Arkın için 30 Haziran saat 10.30'da Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) anma töreni düzenlenecek.

Oyuncu, anma töreni sonrasında, Teşvikiye Camii'nde düzenlenecek cenaze töreninin ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

CÜNEYT ARKIN KİMDİR?

Gerçek adı Fahrettin Cüreklibatır olan unutulmaz sanatçı 1937'de Eskişehir'de doğdu.

İlk evliliğini 1964'te Güler Mocan ile yapan Cüneyt Arkın'ın bu evliliğinden kızı Filiz doğdu. Evliliği kısa süren Arkın, 1970'te Betül Işıl ile evlendi. Bu evliliğinden de Murat ve Kaan adlı iki oğlu dünyaya geldi.

1963 yılında "Artist" dergisinin düzenlediği "sinema artisti" yarışmasına girdi ve birincilik aldı.

Asıl mesleği doktorluğu bırakan Arkın, 1963'te oyunculuğa başladı. Birçok filmde rol alan usta oyuncu, çok sayıda da ödül aldı.

1964 yılında yer aldığı “Gurbet Kuşları” filminin finalindeki kavga sahnesi, Arkın’ın kariyerinde bir kırılma noktası oldu.

usta-sanatci-cuneyt-arkin-hayatini-kaybetti-1034301-1.

Bir süre daha duygusal-romantik jön karakterlerini canlandırdıktan sonra yine Halit Refiğ’in önerisiyle aksiyon filmlerine yöneldi.

Film: Aşk Mabudesi/ DepophotosFilm: Aşk Mabudesi/ Depophotos

Bu dönemde İstanbul’a gelen Medrano Sirki’nde altı ay süreyle akrobasi eğitimi aldı. Burada öğrendiklerini “Malkoçoğlu” ve “Battalgazi” serilerinde beyaz perdeye aktararak Türkiye sinemasına daha önce hiç örneği olmayan bir tarz getirdi.

Fotoğraf: DepophotosFotoğraf: Depophotos

Arkın,1970’lerde Yavuz Özkan’ın yönettiği 1978 yapımı "Maden" ve kendisinin yönettiği ve oynadığı "Vatandaş Rıza" gibi toplumsal içerikli filmlere de imza attı.

usta-sanatci-cuneyt-arkin-hayatini-kaybetti-1034307-1.

ÇOK SAYIDA ÖDÜL ALDI

Cüneyt Arkın; 1969’da İnsanlar Yaşadıkça, 1976’da da Mağlup Edilemeyenler filmleriyle Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazandı.

1972’de Yaralı Kurt filmiyle Adana Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü aldı.

Arkın’a 1999’da Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ve 2013’te Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri’nde Yaşam Boyu Onur Ödülü verildi.

Yine 2013’te Engelsiz Yaşam Vakfı tarafından Yaşam Boyu Meslek ve Onur Ödülü verilen Arkın, 2013’te Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nün sahibi olmuştu. Arkın geçen yıl da Türkiye Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görülmüştü.

ALTIN KOZA’YI REDDETMİŞTİ: YILMAZ’IN HAKKIYDI

1972 yılında düzenlenen 4. Altın Koza Film Festivali’nde, jürinin ilk oylamasında Yılmaz Güney'in Baba filmi En İyi Film, Yılmaz Güney ise En İyi Erkek Oyuncu seçilmişti. Ancak Adana Büyükşehir Belediye Başkanı'nın duruma itirazı sonrası yeniden toplanan jüri, ilk oylamada ikinci olan Yılmaz Duru'nun Kara Doğan filmini En İyi Film, Yaralı Kurt filmindeki performansıyla da Cüneyt Arkın'ı da En İyi Erkek Oyuncu seçtiğini belirtti. Cüneyt Arkın ise ödülü reddetti.

NTV'de "Yüz Yüze"de Simge Fıstıkoğlu'na konuk olan Cüneyt Arkın, ödülü neden reddettiğini açıklamıştı. "O ödül Yılmaz'ın hakkıydı” diyen Arkın, “Şimdi Yılmaz bunu bilirken, aklı başında herkes bunu bilirken, o ödül bana yakışır mıydı? Yakışmazdı. Ben bütün filmlerimde kahramanları canlandırdım. Haksızlığa karşı geldim. Kendime hep şunu sordum. Hayatta da böyle miyim? Filmlerde kahraman olmak, adil olmak, kötünün karşısında olmak çok kolay ama hayatta olabiliyor musun? Ben hep o hesabı yapmışımdır. O ödül, resmen Yılmaz'ın hakkıydı. Yılmaz Güney çok önemli bir insandı. Çok önemli bir sinema adamıydı. Hak ettiği itibarı ona halk iade etti. Türkiye'de halk, sanatçıya gerçek değerini her zaman vermiştir” demişti.

Fotoğraf: DepophotosFotoğraf: Depophotos

GENÇLERİN YURT SORUNU İÇİN KONUŞMUŞTU

Geçen eylül ayında Tuluhan Tekelioğlu’nun hazırladığı “Efsaneler” belgeselinin gösterimine katılan Cüneyt Arkın, üniversite öğrencilerinin barınma sorunuyla ilgili olarak tepki göstermişti. Arkın, muhabirin "Gençleri nasıl buluyorsunuz?" sorusu üzerine şu ifadeleri kullanmıştı:

"Gençlerimizi ne yapıp edip belli bir düzeye kavuşturmamız lazım. Ya burs alıyor borçlanıyor çıkar çıkmaz iş bulmadan borcunu öde diye bastırıyoruz çocuğa. Üniversiteye gelecek yurt meselesi. Yatacak yeri yok. Üniversitedeyken ben de yaşadım bu sorunu. Kaç yıl oldu hala bir şey değişmemiş. İki tane yurt yapmak... Saraylar yapıyoruz niye yurt yapmıyoruz ya?"

ARKIN'A VEDA MESAJLARI

İşte siyasi ve ünlü isimlerden 'Cüneyt Arkın'a veda' paylaşımları:

İMAMOĞLU: KAYBETMENİN DERİN ÜZÜNTÜSÜNÜ YAŞIYORUZ

Sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Sinemamızın değerli oyuncusu Cüneyt Arkın'ı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz" ifadelerinikullandı.

Prodüktör Arman Çağlayan sosyal medya mesajında, "Güle güle Kara Murat, güle güle Malkoçoğlu, güle güle Dünyayı Kurtaran Adam… Yattığınız yer incitmesin…" diye yazdı.

SEYİT TORUN: BÜYÜK BİR USTAYI KAYBETTİK

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, sosyal medya paylaşımında, "Büyük bir ustayı kaybettik…Başımız sağolsun" dedi.

YAVAŞ: FİLMLERİN NESİLLER BOYU İZLENMEYE DEVAM EDECEK

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, "Huzur içinde uyu, mekanın cennet olsun Kara Murat. Filmlerin nesiller boyunca izlenmeye devam edecek ifadelerini kullandı.

NEJAT İŞLER: GURBET KUŞLARINDAN BİRİ DAHA GURBETE UÇTU

Oyuncu Nejat İşler, sosyal medya mesajında, "Gurbet kuşları"ndan biri daha cennete uçtu" diye yazdı.

AHMET ÜMİT: BİZİ BİZ YAPAN İNSANLARDAN

Yazar Ahmet Ümit, Arkın'a veda mesajında, "Çocukken hepimiz biraz Kara Murat olduk, biraz Malkoçoğlu olduk, gençken Maden filmindeki hak arayan işçi önderi İlyas olduk, Yaralı Kurt'ta intikam peşindeki Ali olduk. Bizi biz yapan insanlardan biriydin Cüneyt Abi, nurlar içinde uyu..." dedi.

1 MAYIS MESAJINDA SARI SENDİKALARI ELEŞTİRMİŞ, İŞÇİLERE SESLENMİŞTİ

Arkın, 2020'de verdiği 1 Mayıs mesajında, 2 büyük konfederasyonu “sarı sendikacılıkla” suçlarken, işçilere “Sayınız azaldı ama siz yenilmediniz” ifadeleriyle seslenmişti. Arkın, mesajında şu ifadeleri kullanmıştı:

“Emekçi kardeşlerim emek ve dayanışma bayramınızı kutlarım. Sizler o kocaman nasırlı ellerinizle bu dünyayı inşa ediyorsunuz. Bu memleketin her karış toprağında emeğiniz ve alın teriniz var. Dünyayı var ediyorsunuz, sizler sömürgeci kapitalizmin en büyük düşmanısınız. Sendikasızlaştırma başladı. Emeğin ve alın terinin değeri ellerinizden alındı, sarı sendikalar başladı. 2 tane büyük sendika şu an düzenin yanında. Devamlı bir ücret konusu vardı. Ama hiçbir zaman sosyal adalet , emek ve alın terinin değerleri, iş güvencesi, demokrasi ve insan hakları konusunda bilgi vermediler sizlere.

'DÜZEN KELLEŞÇE METOTLARLA İŞÇİLERİ YENMEYE ÇALIŞTI'

“Hakça adalet ve dağıtım konusunda da bilgisiz kaldınız. Milyonları bulan işçi sendikası üyeleri binlere düştü. Düzen ne yapıp edip en kalleşçe metotlarıyla işçileri yenmeye çalıştı. Sayınız azaldı ama siz yenilmediniz.”