Arjantin’de faşist Kirli Savaş döneminin darbeci diktatörü Jorge Videla, 2013'te hücresinden öldükten sonra utanç içinde tarihin çöplüğüne gömüldü. Doğduğu kentin yurttaşları ailer mezarına gömülmesine izin vermeyince, aile çareyi farklı bir isim kullanmakta buldu

Utançla, adı bile anılmıyor: Arjantin’in darbeci diktatörü Videla farklı bir isimle gömülmüş

Arjantin’de faşist Kirli Savaş döneminin darbeci diktatörü Jorge Videla’nın, öfkeli yurttaşların tepki eylemlerine karşı farklı bir isimle gömüldüğü ortaya çıktı.

Ülkenin en büyük gazetelerinden Clarin’in haberine göre, 2013’te cezaevi hücresinde ölen diktatörün, Buenos Aires’in banliyösünde gösterişsiz bir mezarlıkta üzerinde “Olmos ailesi” yazan bir mezar taşının bulunduğu yerde gömülü olduğunu yazdı.

Aslında Videla’nın ailesi, tıpkı 12 Eylül’ün faşist darbeci Kenan Evren’in ailesi gibi diktatöre sahiplenmiş ve cenazesini doğduğu küçük Mercedes şehrindeki aile mezarına gömmek istemişti. Ancak bu haber üzerine küçük kentteki yurttaşlar, binlerin katledilmesine ve infaz edilmesine sebep olan generalin Mercedes’e gömülebilmesi ihtimaline karşı ayaklanmıştı.

CENAZE GİZLİCE YAPILDI
İşte ailenin bunun üzerine Videla’nın cenazesini gizli bir şekilde Pilar’da yaptıkları belirtildi. Aile avukatı Adolfo Casabal ise, farklı bir isim kullanılmasını “cesedin teröristler tarafından kirletilmesini engellemek” diye açıkladı.

Ailenin ardından da cesedin yakılması için talepte bulunduğu, ancak halen ölümüne ilişkin soruşturmanın sürmesi nedeniyle henüz buna izin verilmediği söyleniyor. Soruşturmanın sonuçlanmasını beklerken ise Videla’nın “geçici bir süreliğine” burada gömülü kalacak.

Buna karşın haberde mezarın sahibi olan Florencio Alberto Olmos ise eski diktatörün oraya gömüldüğünden haberdar olmadığını söyledi. Eski bir subay olan ve cunta rejimi sırasında Videla tarafından terfi ettirilerek İspanya’ya ateşe olarak gönderilen Olmos “Bunu ben bilmiyorum. Belki bunu gecenin bir yarası yapmışlardır,” diyor.

VIDELA’YA TARİHİN ÇÖPLÜĞÜ, EVREN’E DEVLET TÖRENİ
12 Eylül darbesinin faşist lideri Kenan Evren’in aksine, Videla hayattayken yargılanmış ve insanlık dışı suçlar işlemekten dolayı ömür boyu hapis cezasına çarptırılarak hayatının son günlerini hücrede geçirmişti. Ancak Videla, 2010’da karar duruşmasında dahi sorumlusu olduğu cunta darbesinin katliamlarının yanı sıra, yüz binlerce işkence, zorla kaybedilmeler ve haksız soruşturmalarla ilgili özür dilemekten kaçınmış ve “Kirli değil, hâlâ bitmeyen doğru bir savaş verdim” demişti.

Ancak Arjantin devleti Videla’ya sahiplenmeyerek, ölümünün ardından herhangi bir şekilde anmamıştı. Türkiye’de ise aksine, bu ay ölen Kenan Evren için devlet töreni düzenlenmesine müsaade edildi. Evren’in yaptıklarından ise başta Sözcü gazetesi olmak üzer ebazı kesimler övgüyle bahsetmişti.