Uyarılara rağmen önlemler alınmadı
Osmaniye’de de büyük yıkım yaşandı. (Fotoğraf: Depo Photos)

Haber Merkezi

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası’nın, (JMO), Osmaniye için “fay üzerinde yaşayan kentler” raporu hazırlayarak, 9 Mart 2021 tarihinde kentin durumu ve acil yapılması gerekenlerle ilgili uyarılarda bulunduğu ortaya çıktı. Raporda, Osmaniye’nin kent merkezi, Toprakkale ve Düziçi ilçe merkezleri ile 18’e yakın köy/belde ile il merkezinin güneybatısında yer alan organize sanayi bölgesi ile bazı barajların akslarının fay zonu üzerinde veya çok yakında olduğu vurgulandı. Öte yandan Osmaniye 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda diri fayların dikkate alınmadığına da dikkat çekildi.

Raporda, Osmaniye’nin tarihsel dönemde çok sayıda yıkıcı depremle karşı karşıya kaldığı ve deprem zararlarından etkilenmesinin önlenmesi amacıyla bir dizi çalışmanın acilen başlatması gerektiği belirtilirken, “Osmaniye’nin 6,5’ten büyük bir olası depremde hem depremin yaratacağı şiddetli sarsıntı hem de yüzey faylanması tehlikesi nedeniyle hasar alması ihtimali vardır” denildi.

Osmaniye’nin etkileneceği olası bir depremde en az zararla atlatabilmesi için yapılması gerekenler raporda şu şekilde sıralandı:

•Osmaniye Valiliği veya Osmaniye Belediye Başkanlığı tarafından kent ölçeğinde uluslararası uygulama örnekleri de baz alınarak mikrobölgeleme çalışmalarının yapılması.

•Zayıf mühendislik özelliklerine sahip zemin birimleri üzerine oturması ile heyelan ve kaya düşmesi gibi olayından etkilenebileceği düşüncesi ile mikrobölgeleme çalışmalarında bu hususlarında irdelenmeli.

•Çalışma sonuçlarından elde edilecek bilgiler ve diğer disiplinlerden (edinilecek bilgiler ile diğer afet olasılıkları ışığında Deprem Master Planının hazırlanmalı.

•Deprem Master planı dikkate alınarak kentin gelişim ve yerleşim stratejilerinin yeniden belirlenmesi gerekmektedir.