Artvin Arhavi'de bir işçinin hayatını kaybettiği ve Cengiz Holding tarafından işletilen maden ocağının kapatılmasına ilişkin davanın sürdüğü ortaya çıktı. Taşocağınınkapanması istemine karşı bilirkişiler aleyhte görüş bildirmişti.

Uyarıları dikkate almadılar 1 işçi öldü

Gökay BAŞCAN

Artvin Arhavi’deki Cengiz Holding tarafından işletilen ve iş makinesinin devrilmesi sonucu bir işçinin hayatını kaybettiği taş ocağının kapatılmasına ilişkin davanın sürdüğü ortaya çıktı. Davanın avukatı Yakup Okumuşoğlu, “O bölgenin taş ocağı için uygun olmadığını söyledik. Can ve mal kaybının yaşanabileceği konusunda uyardık” dedi.


BÖLGE TAHRİP EDİLMİŞ DURUMDA

Cengiz Holding tarafından Rize Havaalanına hammadde sağlamak amacıyla işletilen taş ocağında iş makinesinin devrilmesi sonucu operatör Hakan Altekin hayatını kaybetti. Ocak için verilen çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararına bölge halkının itiraz ettiği ve çarşamba günü Rize İdare Mahkemesi’nde duruşması olduğu öğrenildi. İtirazlarını yinelediklerini belirten Okumuşoğlu, “Daha önce faaliyette olan taş ocaklarından dolayı bölge tahrip edilmiş durumda. ÇED dosyasındaki vaatlere uyulmasının mümkün olmadığını ve uyulmadığını söyledik. Taş ocağı işletme yönteminin o arazide uygun olmadığını söyledik. Çok vahşice bir yöntemle cevher çıkarılıyordu o tahrip olmuş arazide başka bir yöntem de mümkün değil” diye konuştu.

BİNA BÜYÜKLÜĞÜNDE KAYA KOPTU

Geçen aylarda aynı taş ocağında bir bina büyüklüğünde kayanın koptuğunu hatırlatan Okumuşoğlu, “6-7 aydır işletmede olan bu ocakta kopan kaya turizm bölgesine giden yolu kapadı. Kamilet Vadisi’nin girişi kapandı, asfalta zarar verdi” dedi. Bölgede altı adet ocaktan ikisinin faal olduğunu belirten Okumuşoğlu, “Karadeniz sahil yolu için eskiden işletilen bu ocaklar, Rize Havalimanı için yeniden açıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından ruhsatı alınmış bu yerlerin işletmesini Cengiz Holding yapıyor” ifadelerini kullandı. Bilirkişilerin bölge halkının aleyhine rapor hazırladığına değinen Okumuşoğlu şunları söyledi: Bilirkişiler taş ocağı kurulan yerin doğru olduğunu, ÇED’lerinin uygun olduğunu belirten bir rapor hazırladı. Ufak tefek çevresel sorunlar çıkabileceğini ama maden işletmelerinde normal olduğunu ifade ettiler.”

Taşocağının ayrıca bölgeye verdiği zarara dikkat çeken Okumuşoğlu, “Dikyamaç köyündeki evlerde, camide çatlaklar oluştu. Dere yatakları kirlendi, sular çamur şeklinde akıyor. Bölge halkı toz ve dinamitli patlamalardan olumsuz etkileniyor” diye konuştu.