Moskova, Kiev’i müzakere masasına çağırırken Batı sınırında kriz büyüyor. İttifak’a üyelik başvurusu yapan Finlandiya, NATO üssü bulundurmayacaklarını söyledi.

Üyelik var üs yok

Dış Haberler

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ardından 85 gün geride kaldı. Moskova, Kiev’i tekrar müzakere masasına çağırdı. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko, Kiev’in müzakerelere yeniden başlamaya hazır olduğunu ifade etmesi halinde, Moskova’nın barış müzakerelerine dönmeye hazır olduğunu söyledi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da Rusya ordusunun kontrolüne geçmiş Ukrayna bölgelerinin geleceğine, sadece burada yaşayan insanların iradesi doğrultusunda karar verilebileceğini kaydetti.

AB’NİN PLANI SUYA DÜŞTÜ

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel’de enerji arz güvenliğini artırmak ve Rusya’ya bağımlılığı azaltmak için hazırlananın "REPowerEU" planını devreye soksa da Rusya’dan yapılan açıklamada pek çok ülkenin ruble ödemesi yapmaya hazır olduğu belirtildi. Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, başarılı olamadıklarını aktardı. Novak, Gazprom’un doğalgaz müşterilerinden yarısının rubleyle ödeme sistemi için Gazprombank’ta hesap açtıklarını bildirdi.

Çin de ABD’yi sert sözlerle uyardı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, Japonya Başbakanı Fumio Kishida ve ABD Başkanı Joe Biden zirvesinde Tayvan, Sincan ve Hong Kong meselelerinin ele alınmasına tepki göstererek, “İç işlerimize dış güçlerin müdahalesi kabul edilemez” dedi.

NATO TİYATROSU

İskandinav ülkelerinin ‘NATO’ya üyeliğine tam destek veren’ Litvanya, ülkedeki NATO taburlarının genişletilmesi için Norveç’ten destek istedi. Finlandiya ve İsveç’in 18’inde yaptığı resmi başvurunun ardından dünya basınında da çeşitli analizler yer aldı. Kremlin, iki ülkenin topraklarına yabancı askeri üsler ve silah konuşlandırmasına bağlı olarak tepki vereceklerini söylemesinin ardından Finlandiya Başbakanı Sanna Marin ise ittifaka dahil olduktan sonra dahi ülkede NATO üsleri ya da nükleer silah konuşlandırılmasına izin vermeyeceklerini iddia etti. İngiliz The Guardian gazetesinden Thomas Meaney’in kaleme aldığı analizde Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılmasının bu ülkeleri daha güvenli hale getireceğinin garantisi olmadığına dikkat çekildi.

Meaney yazısında iki ülkenin geçmişten günümüze dış politikadaki ‘tarafsız’ tutumlarının altı çizerek "İsveçliler asırlık bir tarafsızlık geleneğiyle özdeşleşirken, Finlandiya’nın siyasi seçkinleri, Rus ve batılı güçler arasında çevik bir şekilde hareket etmeyi bildi" dedi.