Google Play Store
App Store

Uyuşturucu kullanımı artarken Emniyet’in bağımlılıkla mücadele için ayrılan bütçenin sadece üçte birini kullanarak 310,6 milyon TL harcadığı ortaya çıktı.

Uyuşturucu bütçesinin sadece 3’te 1’i harcandı
Fotoğraf: AA

Mustafa KÖMÜŞ

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) 2022 Yılı Faaliyet Raporu’nu açıkladı. Raporda özellikle bağımlılıkla mücadele konusunda çarpıcı veriler yer aldı. Ülkede uyuşturucu kullanımı yaygınlaşırken raporda yer alan bilgilere göre, bağımlılıkla mücadele için ayrılan bütçenin sadece üçte biri kullanıldı.
Rapora göre EGM, geçen yılın başında 56,9 milyar TL başlangıç ödeneği belirledi. Ancak yapılan harcama bunun çok üstüne çıkarak, 81,3 milyar TL’ye ulaştı. En çok harcama ise ‘toplum güvenliği’ kaleminde gerçekleştirildi. Buna göre, 45,3 milyar başlangıç ödeneği belirlenen kalem için tam 75,6 milyar TL harcandı.


Bağımlılıkla mücadele kalemi için 1 milyar 28 milyon TL ayıran Emniyet, bu kalemde sadece 310 milyon 665 bin TL harcadı. Üstelik bu harcama, Cumhurbaşkanlığı Koruma Daire Başkanlığı’nın harcamalarının oldukça altında. EGM’nin mali tablolarına göre Erdoğan’ın korumaları için geçen yıl yapılan harcama 526 milyon 868 bin TL. Bu, bağımlılıkla mücadele için yapılan harcamadan tam 216 milyon 203 bin TL daha fazla.

Uyuşturucuyla mücadele amacıyla kurulan Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ise geçen yıl bütçesinden yalnızca 172 milyon TL kullandı. Raporda yer alan bilgilere göre, uyuşturucu operasyonlarında ciddi artış yaşandı. 2021 yılında 193 bin 213 operasyon gerçekleştirildiği belirtilirken bu rakam geçen yıl 217 bin 529’a yükseldi.

HEDEF TUTMADI

EGM’nin faaliyet raporu, müdürlüğün birçok hedefe ulaşılamadığını da gözler önüne serdi. Buna göre, kişilere karşı suçlarda azalma beklenirken aksine yüzde 7,3 artış yaşandı. Ulaşılamayan bir diğer hedef ise malvarlığına karşı suçlarda yaşandı. Müdürlük bu suçta yüzde 0,5 azalma yaşanmasını planlasa da, yüzde 16’lık bir artış gerçekleşti. Ölümlü trafik kazalarında yüzde 6,7 azalma beklenirken sadece yüzde 1,3 düşüş yaşandı.
Ayrıca raporda, son dönemde artan polis intiharlarına neden olduğu belirtilen çalışma koşullarına da yer verildi. Raporun ‘zayıflıklar’ bölümünde “Personelin iş yükü fazlalığı ile çalışma koşullarının stresli ve zor olması” yer aldı.

Öte yandan ülkede artan bireysel silahlanma, raporda yer alan bilgilerle de gün yüzüne çıktı. Buna göre silah sahipleri, 5 Ekim 2020’den bu yana tam 609 bin 755 tane ruhsat kartı düzenlendi. Bu kartlar daha sonra sahiplerine ulaştırıldı.

uyusturucu-butcesinin-sadece-3-te-1-i-harcandi-1135079-1.

***

Kadınlar güvende hissetmiyor

Raporda kadına şiddet verileri de yer aldı. Rapora göre geçen yıl 4 milyon 749 bin kadın, kadınların şiddet sırasında yardım talep etmek için kullanılan Kadın Acil Destek (KADES) uygulamasını indirdi. Bu uygulamadan 602 bin 839 kadın ihbarda bulundu. Raporda bu ihbarlara dair şöyle denildi: “KADES üzerinden gelen ihbarlardan 358 bin 176 ihbarın asıllı ihbar olduğu tespit edilmiş olup diğer bir ifadeyle kadınların acil durumlarda yardım talep etmesi üzerine 358 bin 176 muhtemel şiddet olayının önüne geçilmiştir.”