Yeni uyuşturucu rotasının Türkiye olduğuna yönelik iddiaları değerlendiren Gazeteci Soykan, “Kara parayı getiriyorsunuz, kimse size sormuyor” dedi.

Uyuşturucu ticaretini  kara para isteği çekiyor

Yusuf Tuna Koç

Meksikalı Sinaola karteli başta olmak üzere birçok uyuşturucu karteli ile ülkedeki mafyaların ilişkide olduklarına yönelik iddialar, uyuşturucunun yeni rotasının ülkede olduğuna yönelik yorumları da beraberinde getirdi. İspanya’da yayımlanan El Pais gazetesinde geçen günlerde ‘Yeni kokain rotası Türkiye üzerinden geçiyor’ başlığıyla yayımlanan haberde, ülkedeki suç örgütlerinin Avrupa ve Ortadoğu’da uyuşturucu satışında oynadığı role yer verildi. Gazeteci-Yazar Timur Soykan, suç ilişkilerinin artışında hükümetin varlık barışıyla ilişkisine işaret etti.

Ülkede yakalanan kokain miktarının son 20 yılda 20 kat artması da ‘yeni rota’ iddialarını destekler nitelikte olurken Soykan “Uzun zamandır gördüğümüz bir durum Türkiye’nin kokain rotasını dönüştüğü gerçeği” diyerek sözlerine başladı. Yakalanan 5 ton kokainin çok fazla bir miktar olduğuna değinen Soykan, şöyle konuştu: “Gönderici ve alıcı firma, hatta gideceği liman bile uzun süre saklandı. İçişleri Bakanlığına çok soruldu bu konu. ‘Kolombiya makamları bize yazılı bilgi vermiyorlar’ dendi, sonra da aynısı Panama için söylendi. En son biri 16 Haziran’da Mersin’de 1,3 ton olmak üzere 3 gün içinde iki büyük sevkıyat yakalanınca Türkiye’nin kokain rotasına dönüştüğü tescillendi. ”Yakalanan uyuşturucuların devam eden soruşturmalarına ilişkin bilgi paylaşımı yapılmadığına dikkat çeken Soykan, “Sevkıyatlar gündeme gelmeden önce de Sinaloa karteli üyeleri ile Türkiye’deki kimi ülkücü grupların karşılıklı selam yollama videoları da ortaya çıkmıştı. Demek ki uzun zamandır bir temas var” dedi. “Yakalanmalardan sonra karteller gözünü Türkiye üzerinden bir rotaya dikti” diyen Soykan, şunları dile getirdi: “Türkiye zaten eroin rotası olduğu için hazır bir yol var. Üstelik Ortadoğu’da da bir kokain pazarı oluştu. Avrupa ve Ortadoğu’da kokain ABD’den daha pahalı olduğu için önemli bir pazar. Bir de Türkiye bir kara para aklama ülkesine dönüştüğü için de buraya yönelmelerinin söz konusu olduğu gündeme geliyor.”

10 YILDA 5 VARLIK BARIŞI

Türkiye’nin kara para konusunda bir tercih yaptığını aktaran Soykan, şunları söyledi:

“Faizin sıfır olduğu, gelişmekte olan ülkelere para bolluğu yaşandığı ABD ekonomisi şimdi bu parayı kendi ekonomisine geri çekmeye çalışıyor. Türkiye gelen para akışını en kolay yolsuzluk yapılabilecek olan betona yatırdı. Üretime değil inşaata yapılan yatırım sebebiyle sıcak paraya bağımlı hale geldi. Bu para bolluğu sona erip gelişmekte olan ülkelerden kaçınca da ülkeye hep daha fazla para girişi yapmaya çalıştı. 5 ayrı varlık barışı çıktı son 10 yılda. Son varlık barışında kimlik dahi açıklanmayacağına ilişkin güvenceler verildi. Paranın akışına ilişkin kayıt tutulmayacak, isimler açıklanmayacak, soruşturma açılmayacak diye. Siz böyle bir kara para çağırırsanız ülkeye mafyanın gelmeyeceğini düşünmek saflık olur. Türkiye’ye bu kara parayı getiriyorsunuz, kimse size sormuyor, istediğiniz gibi kullanıyorsunuz ki kara para temizlenene kadar birçok işlemden geçmesi gerekir, akış olması gerekir. Uyuşturucu kartellerinin Azeri oligarkların Türkiye’de bu kadar artmasının sebebi de bu. Bu iklimi yaratıyor, bu bir tercih. Uyuşturucu ticaretine göz mü yumuyor devlet derseniz buna bir delil bulunamaz.”