‘Uyuz ilacı yasadışı yollarla satılıyor’ iddiası
Fotoğraf: DHA

HABER MERKEZİ

Türkiye’de uyuz pandemisi olduğunu belirten CHP’nin doktor vekili Mustafa Adıgüzel "3 yıldır ruhsat verilmeyen uyuz ilacı Hindistan’dan 25 TL’ye getirilip 900 TL’ye yasadışı olarak satılıyor" iddiasında bulundu.

Meclis Genel Kurulu’nda konuşan CHP Ordu Milletvekili Dr. Adıgüzel, bazı çok kritik ilaçların piyasada bulunamaması ve SGK’nin bazı çok hayati ilaçları geri ödemeye almamasını dile getirdi. Kimi ilaç isimleri ile durumu örneklendiren Adıgüzel, "Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) ilaçlarda geri ödeme politikası yüzünden ve bazı ilaçların geri ödemesi olmadığından insanlarımız zor durumda. Mesela çocuk ateş düşürücü ve ağrı kesici şurupları zaman zaman yok. Yine çocuk astımında kullanılan bir hava ilacı şu anda bulunamıyor. Son derece hayati bir ilaç... Kalp ritim bozukluklarında ve kalp ameliyatlarında kullanılan bir ilaç şu anda bulunamıyor ve 6 ay daha olmayacağı söyleniyor. Pek çok antibiyotiğe, antibiyotikli göz ve kulak damlalarına ulaşılamıyor. Depresyon ve nöroloji ilaçları bulunamıyor. Gölcük’te yazılan reçeteyi Sakarya’dan tedarik etmeye calışan biri aradı az önce bizi. SGK’nin geri ödeme kapsamına almadığı ilaçlar var" dedi.

YASADIŞI YOLLAR

Türkiye’de bir uyuz pandemisi olduğunu belirten Adıgüzel, bir uyuz ilacına bakanlığın 3 yıldır ruhsat vermediğini söyledi. Adıgüzel, şu iddialarda bulundu: "Avrupa’dan 80 avroya gelen bir ilaç ancak hem ruhsat verilmediğinden hem de ödeme kapsamında olmadığından Hindistan’dan 25 TL’ye getirilip 900 TL’ye yasadışı olarak satılıyor. Dirençli uyuzda çok önemli, bu nedenle ödeme kapsamına alınması ve insanların bu şekilde mağdur edilmemesi, yasadışı yollara mecbur bırakılmaması lazım. Bu ve bunun gibi birçok hayati ilaç var. Şu anda Sağlık Bakanlığı’nın, hükümetin, SGK’nin geri ödeme politikası, sabit döviz kuru uygulamaları ve pek çok ilacın geri ödeme kapsamında olmaması nedeniyle hastalarımız büyük sıkıntı yaşıyor."