Koronavirüsün en çok etkilediği alanlardan biri eğitim ve öğretim oldu. Üniversitelerde bahar döneminin tamamen uzaktan eğitimle tamamlanacağının açıklanmasının ardından öğrencilerde pek çok konuda endişe doğdu

Uzaktan eğitim pek çok sorunu beraberinde getirdi

BERKAY SAĞOL

Koronavirüsün yayılmasıyla birlikte eğitim ve öğretime verilen ara uzaktan eğitim sistemiyle sistemiyle tekrar başladı. Üniversite öğrencileri uzaktan eğitim süreciyle ilgili pek çok sıkıntı yaşarken YÖK Başkanı Yekta Saraç bu yıl için bahar dönemi eğitim öğretim sürecinin uzaktan eğitimle tamamlanacağını açıkladı. Uzaktan eğitim olanaklarıyla ilgili sıkıntı yaşayan öğrenciler bir de üzerine oturmadıkları evlerin kirasını vermek istemiyor. Öğrencilerin yaşadıkları kaygılarda çok haklı olduğunu belirten Eğitim Sen 3 No'lu Üniversiteler ve KYK Şubesi Başkanı Ulaş Yasa, "4 milyon üniversite öğrencisinden kaçının internete veya bilgisayara ulaşabileceği meçhul.

Bu imkânlara ulaşamayan öğrenciye ne gibi çözüm bulunacağı, bu tarz öğrencilerin nasıl değerlendirileceği belli değil. Öğrenciler bu derslere ulaşmış olsa bile nasıl bir değerlendirmeye tabi tutulacakları belli değil. Bu süreçten sonra dönem uzarsa öğrencilerin 'burslarımız olmayacak ev kiralarımız, yurt taksitlerimiz ve yol paralarımız var' şeklinde kaygıları çok doğru. Devletin tercihini sermayeden yana, Kanal İstanbul'dan yana değil halktan yana kullanması lazım öğrenci arkadaşların haklı kaygılarını gidermek için. Bizim için en ideal olan eğitime tamamen ara verilmesidir. Şu anda yapılamayan uzaktan eğitimde sonlandırılmalıdır. Uzaktan eğitim gibi bir sistem değil Türkiye'de, dünyada bile mümkün değil. Bizim Eğitim Sen olarak görüşümüz eğitime bir sonraki dönem devam edilmesi yönünde. Bu süreçte doğacak kayıplarda devlet tarafından karşılanmalıdır" diye konuştu.

ÜNİVERSİTE TARAFINDAN BİR AÇIKLAMA YAPILMADI

Ev ve yurt kiralarının askıya alınması veya devlet tarafından karşılanması gerektiğini belirten Ufuk Akın, "Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünde öğrenciyim. İkinci öğretimim ve dönemlik 765 TL harç ödüyorum. Bahar dönemi tamamen uzaktan eğitim olacak dendi ve bu harç ücreti geri yatırılacak mı herhangi bir bilgi verilmedi. Onun dışında özel yurtlarda kalan öğrenciler ödemeler konusunda sıkıntı yaşıyorlar, bunu söyleyen arkadaşlarımız var. Yıllık sözleşme üzerinden anlaşılan tüm miktarı arkadaşlarımızdan istiyorlar. Evde yaşayan öğrenciler okul kapanmasına rağmen hâlâ bu kiraları ödemeye devam ediyor. Öğrencilerin çoğu 550 TL'lik KYK kredisiyle geçinmek zorunda kalıyor. Burslara zam gelmeli. Onun dışında ev ve yurt kiralarının askıya alınması ya da devlet tarafından karşılanması gerekiyor çünkü bunları öğrencilerin ödeyecek gücü yok. Uzaktan eğitim başladı ama internete ve bilgisayara erişimi olmayan birçok öğrenci var. Sınavlarında buradan yürütüleceği söyleniyor o da çok büyük bir muamma. Çünkü şöyle bir durum var. Biz normalde her dönem başında ders seçerken bile sistem kilitlenirdi. Sınavları yürütebilecekleri bir altyapılarının olduğunu düşünmüyorum. Ayrıca ben görmemiş olabilirim ama uzaktan eğitimde engelli öğrencilere dair herhangi bir alınan önlem yok. Ayrıca benim bölümüm dediğim gibi İnşaat Mühendisliği ve uygulamalı pek çok dersim var. Bu dersler için yazın sıkıştırılmış bir program yapılacağı söylendi. Ama yine de üniversite tarafından yapılan net bir açıklama yok" ifadelerini kullandı.

Evinde hem internet olmadığını hem de bilgisayarı olmadığını söyleyen İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi Melisa, "Benim bölümümde uzaktan eğitimle ilgili bir mağduriyet yaşanacağını düşünmüyorum ancak benim evimde internet bağlantım ve bilgisayarım yok ve ben dersleri telefon üzerinden takip etmeye çalışıyorum. Bu da oldukça verimi düşürüyor. Tanıdığım birkaç arkadaşım var mesela onlarında evlerinde hiçbir şekilde internet ve bilgisayara erişimleri yok. Telefondan bile dersleri takip edemiyorlar. Şu anda sınavlarında online sistemde yapılacağı konuşuluyor. İnternetin sınav sırasında donma veya bağlantısının kopma ihtimali çok yüksek. Herhangi bir öğrencinin sınav sırasında internet bağlantısının anlık olarak kopması onun yarım dönemine mal olabilir. Onun dışında ben KYK yurdunda kalıyorum ve kaldığım yurt tamamen boşaltıldı. Memurlarda yok sadece binanın dışındaki güvenlik var. Çok hızlıca yurttan ayrıldığımız için eşyalarımızın çoğu yurtta kaldı ve bize istediğimiz zaman gelip alabileceğimiz söylendi" dedi.