Mars’ta koloni fikrinin hayata geçmesiyle, ortaya çıkan sorulardan biri: Uzayda bebek yapmak mümkün mü?

Uzayda bebek yapmak mümkün mü?

GÜNİZ GÖZE EREN

Yerçekiminin önemini uzayda uzun zaman geçiren astronotlar üzerinde gözlemleyebiliyoruz. Uzun süre sıfır yer çekimine maruz kalan astronotlarda kemiklerin ve kasların zayıflaması, vücuttaki sıvı dengesinin sağlanamaması sonucu kafatasında artan sıvı basıncı ve buna bağlı görülen göz deformasyonları, ayrıca kan dolaşımının daha kolay sağlanmasıyla zayıflayan kalp kaslarının yol açtığı kalp ritim bozuklukları gözleniyor.

Sıfır yer çekiminin etkisini zigot ve embriyo gelişimi üzerinde öngörmek ise çok daha zor. Bir bebeğin ilk aşaması olan döllenme süreciyle ilgili NASA araştırmacılarının denizkestanesi sperm ve yumurtalarıyla uzayda gerçekleştirdikleri deneyde döllenmenin bozulmaya uğradığı görülmüştür. Dünya üzerinde sıfır yerçekimi oluşturularak embriyonik kök hücrelerle gerçekleştirilen bir diğer çalışmada ise yerçekimsiz ortamda geliştirilen embriyonik kök hücrelerinde normal yerçekiminde geliştirilen hücrelere oranla yüzde 64’ünde gelişim farklılıkları ve bölünme sorunları gözlenmiştir.

Yapılan deneylerin sonuçları yakın gelecekte insanların uzayda üremelerine yönelik olumlu sonuçlar doğurmasa da bu konudaki araştırmalar ve deneyler sürdürülmektedir. Kim bilir belki de gelecekte sıfır yerçekimine karşı genetiği değiştirilmiş insanlar uzay kâşifleri olabilirler.