NASA, dünyanın güzelliğini ve harikasını gözlemlemek için yayınladığı Dünya isimli serisiyle 4,5 milyar yıllık bir gezegenin hikayesini anlatıyor Khanka Gölü’nde ürkütücü yeşil girdap Bu sığ tatlı su gölü, Rusya ve kuzeydoğu Çin sınırında yer alıyor. Sudaki yeşil tonlar büyük olasılıkla gölde oldukça sabit bir diatom varlığı içeren klorofil bakımından zengin fitoplanktonlardan kaynaklanıyor. Gölde fitoplankton ve diğer katı maddeler rüzgarla kolayca […]

Uzaydan çekilen Dünya görüntüleri

NASA, dünyanın güzelliğini ve harikasını gözlemlemek için yayınladığı Dünya isimli serisiyle 4,5 milyar yıllık bir gezegenin hikayesini anlatıyor

Khanka Gölü’nde ürkütücü yeşil girdap

Bu sığ tatlı su gölü, Rusya ve kuzeydoğu Çin sınırında yer alıyor. Sudaki yeşil tonlar büyük olasılıkla gölde oldukça sabit bir diatom varlığı içeren klorofil bakımından zengin fitoplanktonlardan kaynaklanıyor. Gölde fitoplankton ve diğer katı maddeler rüzgarla kolayca karışır. Malzemenin yüzey ile taban arasındaki karışımı, genellikle bir metreden daha az netlik kaybetmeye başlayan suyu bulanıklaştırır.

Fırtına öncesi incecik bulutlar

Herhangi bir günde, Dünya yüzeyinin yaklaşık yüzde 67’si bulutlarla kaplıdır ve çoğu tanıdık, ortalama ve dikkat çekicidir. Ancak bazı günlerde, bazı yerlerde, bulut desenleri çevredekilere oranla daha fazla göze çarpıyor. 5 Haziran 2019, Batı Avustralya kıyılarında,  Suomi NPP uydusunda bulunan Görünür Kızılötesi Görüntüleme Radyometresi Paketi (VIIRS) tarafından elde edilen bu görüntüde, yoğun bir beyaz bulut örtüsü alanı, bazı çarpıcı geometrilere yol açıyor: Atmosferde yüksek bir hizada sıralanan tuhaf buz bulutları.

Rocky Dağları’nda beyaz bir haziran

Sürekli yağışlar Amerika’da büyük bir iz bıraktı. Rocky Dağları’nda, ‘ıslak yılın’ imzası yamaçlarda bulunabilir. Özellikle Colorado ve Utah’daki dağlar, Haziran ayındaki olağan dışı derin karla kaplı.

Mısır tapınaklarının efsanesi

Nil Nehri boyunca yer alan modern Luksor şehri, eski Mısır’ın en saygın metropollerinden birinin kalıntısı olarak duruyor. Daha sonra Thebes olarak bilinen şehir, iki ayrı zamanlarda eski Mısır’ın başkenti ve tanınmış tapınaklara, şapellere ve kulelere ev sahipliği yapıyordu. Bu yapılar yüzyıllar boyunca yıpranmış olsa da, kalıntıları hala Luxor’u dünyanın en büyük açık hava müzelerinden biri yapıyor.

Ulan Batur’un kentleşmesi

Moğolistan’ın başkenti Ulan Batur, Selbe ve Tuul nehirlerinin birleştiği yerde, büyük, ormanlık bir dağın eteklerinde bir plato üzerinde oturuyor. Bu her zaman böyle değildi. Kasaba başlangıçta 1600’lerde kurulduğunda, Budist rahiplerin merkezi olarak inşa edilmiş göçmen bir yerleşim yeriydi. İki düzineden fazla yer değiştirdi.

Arkansas nehri boyunca sel

Güney ve Orta Amerika Birleşik Devletleri 2019 baharında yağmur fırtınası tarafından boğulmuş ve bu durum yaygın sele yol açmıştır.

Amistad rezervuarı

Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki bir astronot, Meksika ve Teksas sınırındaki Amistad Rezervuarının bu aşağıya bakan fotoğrafını çekti. Hazne, Del Rio şehrinin hemen batısında yer alıyor. 1969 yılında, Rio Grande ve Devils Nehri’nin birleştiği yerde su depolamak ve bölgesel selleri önlemek için inşa edilen Amistad Barajı’nın tamamlanmasıyla kuruldu.

Ana akışta çiçeklenme

Karada, yeşil bitkiler besin ağının merkezini oluşturur ve hemen hemen tüm diğer yaşam oradan yayılır. Okyanus yüzeyinin yakınında yüzen fitoplankton, güneş ışığını kullanmak için klorofil kullanır, havadaki karbondioksiti ve sudaki çözünmüş besinleri şekere ve oksijene dönüştürür. Okyanusta neredeyse tüm yaşamlar, yiyecek tedarikini bu ana üreticilere geri götürür.

Los Glaciares Ulusal Parkı

Patagonya’daki Los Glaciares Ulusal Parkı, adını And Dağları’nın kenarlarından akan bol miktarda buzuldan alır. Parkın en önemli buzullarının bittiği yerde, bir dizi renkli buzul gölü başlar.

Kanada’da yangın dumanları

Kanada’daki birçok büyük orman yangınından çıkan duman o kadar kalın ve yaygındı ki, Dünya’dan 1.5 milyon kilometre uzaklıkta kolayca görülebiliyordu. NOAA’nın DSCOVR uydusundaki NASA’nın Dünya Çok Renkli Görüntüleme Kamerası (EPIC) bu görüntüyü 30 Mayıs 2019’da çekti.