Kocaeli’nin Çayırova İlçesine bağlı Şekerpınar’da bulunan Uzel Otomotiv Sistemleri Üretim Fabrikası’nda çalışan işçiler, fabrikanın hammadde dahil tüm makinelerine el konulduğu...

Kocaeli’nin Çayırova İlçesine bağlı Şekerpınar’da bulunan Uzel Otomotiv Sistemleri Üretim Fabrikası’nda çalışan işçiler, fabrikanın hammadde dahil tüm makinelerine el konulduğu için işsiz kaldı.

İcra takibi sonucu hammaddelerine de el konulan Uzel’de işçi maaşları da ödenmediği için Türk Metal Sendikası’na bağlı işçiler Gebze Cumhuriyet Meydanı’nda toplanarak olayı protesto etti. İşçiler adına basın açıklaması yapan Serdar Şimsek, "4 aydır maaş alamadığımız gibi fabrikaya gelen hacizlerden dolayı hammadde dahi olmadığı için çalışamayacak hale getirildik. Karşımızda ne sendikayı ne de işvereni muhatap olarak bulamıyoruz. Son hacizin ardından 8 gündür çalışmıyoruz. Sendika bize daha önceden yaptığı açıklamada bir arsa karşılığında tazminatlarımızın ipotek altına alındığını söyledi. Bugün ise biz böyle bir şey demedik diyor. Sadece maaşlar için söz verdik gibi cevaplar veriliyor. Yasal hakkınız başladı, gidin mahkemede hakkınızı arayın diyorlar. Biz maaşları bile alamadık" dedi.

‘YARDIM İÇİN PARA TOPLANDI’

İşçiler, "Maaşlarımızı alamadığımız için sendikaya üye işyerleri yardım amaçlı para topladı. Ancak bu yardımın ne miktarı belirtildi ne de bize ulaştı. Uzel’de yaşanan bu sıkıntı sadece bizim değil tedarikçilerin, bayilerin ve diğer yan sanayi kuruluşlarıyla birlikte yaklaşık 140 bin insanın mağduriyetidir. Devletin yetkili kurumları niye bu olaya el koymuyor?" diye sordu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Türk Metal İş Gebze Şube Başkanı Şeref Özcan ise,Uzel işçilerinin dışardan gelen grupların galeyanına geldiğini iddia etti. Özcan, "Uzel’de mart ayına kadar hiçbir sorunumuz yoktu. Nisan ayında maaşların ödenmemesi üzerine mayıs ayında 10 gün iş durdurduk. Fabrika yönetimi araya girerek maaş ve avanslar konusunda bizimle uzlaşmaya vardı. Haziran ayında da maaşlar gününda ödenmediği için tekrar iş durdurma eylemine gittik. Bu sırada bizim üretim yapamamamızdan etkilenen TOFAŞ bile 2 gün üretim yapamadı. Bir maaş ve 2 avans ödenince yine üretime kaldığımız yerden devam ettik. En son banka aracılığıyla fabrikanın kalıplarına ve hammaddelerine el konulunca tekrar iş durdurma yoluna gittik" dedi. Başta şube yönetimi olmak üzere fabrika işçileriyle birlikte hareket ettiklerini belirten işyeri temsilcisi Turgut Şen de, "Arkadaşlarımın mağdur olmasını istemem. Fakat şu anda fabrikada çalışacak hammadde yok" dedi.

AKTAN USLU