Hükümetin sefalet zammı teklifine karşı KESK ve Birleşik Kamu İş’ten ‘Sokağa çıkarız’ yanıtı geldi. Enflasyon altı teklife karşı KESK yüzde 45 Birleşik Kamu-İş yüzde 35 istiyor. KESK 2 koldan Ankara’ya yürüyecek.

Uzlaşma yoksa sokaklara çıkarız

Deniz Güngör

Hükümet ve Memur-Sen arasında süren toplu sözleşme sürecinde Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’in açıkladığı enflasyon altında kalan 2022 için 5+6 ve 2023 için 6+6 sefalet zammı teklifine tepkiler gecikmedi. Memur-Sen dahil olmak üzere Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türkiye Kamu Sen, Türkiye Kamu İş rakamın revize edilmesi gerektiğini bildirirken yeni teklifin 22 Ağustos’ta yapılması bekleniyor.

KESK, 18-20 Ağustos tarihlerinde Edirne ve Batman’dan Ankara’ya yürüyecek.

Ankara’dan seslenecekler

İktidarın toplu sözleşme süreci için verdiği zam teklifinin kabul edilemez olduğuna dikkat çeken KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, kamu emekçileri ve emeklilerinin tepkilerinin yükseldiğini belirtti. Enflasyon hızlı bir ivmeyle artarken yapılan teklifin yoksulluğu gidermeyeceğini aktaran Bozgeyik yoksulluk sınırının 9 bin 500 lira olduğunu hatırlattı. Bozgeyik, “2019 ve 2021 yılları içerisinde emekçilerin kaybı 2 bin 500 liraya denk geliyor. Yaptığımız araştırmalardaysa gerçek enflasyonun yüzde 40’ları aştığını söyleyebiliriz. Bunun üzerinden yapılacak zammın emekçilerin kaybını karşılayacak şekilde yüzde 43,5 artış ve sosyal yardımlarla yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalı” ifadelerini kullandı.

KESK’in toplu sözleşme için sunduğu tekliflerden 3600 ek gösterge ve kamu emekçilerinin özlük haklarına ilişkin de konuşan Bozgeyik, “Bizim taleplerimiz arasında kadın emekçilerin sorunlarına yönelik çözümler, 3600 ek göstergenin uygulanması, özlük haklarımız ve çalışma güvenliğimiz için sunduğumuz maddeler de yer alıyordu. Bunlara hiç değinilmedi” dedi.

İktidarın sunduğu teklife karşılık 18-20 Ağustos tarihleri arasında emek ve meslek örgütleriyle buluşarak Edirne ve Batman olmak üzere Ankara’ya 2 koldan yürüyüş yapacaklarını aktaran Bozgeyik 22 Ağustos’ta toplu sözleşme için başlayacak olan uzlaşma sürecinin mutabakatla sonuçlanmaması durumunda eylemlilik süreçlerini yoğunlaştıracaklarını söyledi.

Bozgeyik, “Bu toplu sözleşmenin ardından bütçe süreci ile de karşı karşıya kalacağız. Hem toplu sözleşme hem de halktan yana bir bütçenin oluşturulması yönünde taleplerimizi birleştirerek mücadele sürecimizi diğer arkadaşlarımızla beraber önümüzdeki aylarda da yürüteceğiz.”

Alanlara dolarız

Birleşik Kamu-İş Eş Genel Başkanı Mehmet Balık ise resmi enflasyonun TÜİK’e göre yüzde 18,95 olduğunun altını çizerek kendi hesaplarının ise yüzde 35,7 olduğunu söyledi. Balık hükümetin verdiği zam teklifiyle bu enflasyon farkının kapanmasının mümkün olmadığını vurguladı. Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen’in ortak teklifi olan 2022 yılı için yüzde 21, 2023 yılı içinse yüzde 17’lik ve 600 liralık seyyanen zam teklifine de değinen Balık “Seyyanen zam bizim taban aylıklarımıza yansımadığı için emekli maaşlarında hiçbir değişiklik olmuyor, bu zam doğru değil” şeklinde konuştu.

Balık, sözleşme sürecinde uzlaşma sağlanamazsa alanlara çıkacaklarını duyurdu.