Uzman eksik, hasta mağdur

Yakup Durmuş/Adana

Ülkenin en büyük ruh sağlığı hastanelerinden biri olan Adana Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı Ve Hastalıkları Hastanesi’nden ‘imdat’ çığlığı yükseliyor. Yaklaşık 38 yıldır Adana ve 16 çevre ilden on binlerce hastaya şifa veren hastane son yıllarda iktidarın ‘sağlıkta dönüşüm’ politikasından nasibini almış durumda. Psikiyatri Uzman Dr. Özden Özpolat, 530 yataklı hastanede sadece 15 psikiyatri uzmanının bulunduğunu kaydetti. Son 4 yılda 30’dan fazla uzmanın istifa ederek hastaneden ayrıldığını vurgulayan Dr. Özpolat, şöyle konuştu:


“10 yıl önceki psikiyatrist sayısı 30’du. Son 4 yılda 30’dan fazla uzman, çoğunluğu istifayla olmak üzere hastaneden ayrıldı. Yani halen çalışan uzman hekimlerin 2 katı 4 yılda hastaneden ayrıldı. Bir tanesi bile geri dönmedi. Hastanenin getirildiği bu durum nedeniyle mecburi hizmet kadrolarına dahi başvuru yapılmaz oldu. Hekim istifalarının temelinde hastanenin kötü yönetilmesi, iş yükünün kaldırılamaz hale getirilmesi, yatan hastalarla ilgilenilecek zaman bırakılmaması, gereksiz tadilatlar, psikiyatristlere nöbet ve çalışma koşulları ile ek ödeme konularında uygulanan mobbing, hak arama davranışlarının cezalandırılması var.”

HASTALAR MAĞDUR

Dr. Özpolat, hastaların mağdur edildiğini dile getirdi: “Hastalar yer olmadığı için hastaneye yatırılamıyor. Yatırılanlara ise doktorun ayırdığı süre yetersiz. İdarenin aldırmadığı ilaçlar sebebiyle hastalar kilo alıyor, robotlaşıyor, tedavi uyumsuzluğu gösteriyor. Hekim dışı personele uygulanan baskı ve yıldırma politikaları nedeniyle bıkkın olan personelden güler yüz göremiyorlar. Yatırılamayan hastaların, çektiği acılar yanında intihar riskleri ve başkalarına zarar verme riskleri de yatmadığı sürece devam ediyor.”

Yaşanılan sorunların şikâyetlere rağmen çözülmediğini aktaran Dr. Özpolat, şu ifadeleri kullandı: “Doğrudan mağdur olan hekimler ise bu süreci idareye rağmen düzeltemediklerinden ya istifa etmiş ya da istifa planlıyorlar. Uzun yıllar bu hastanede çalışan hekimlerin edindiği tecrübe hasta ve hastaneye aktarılamadığı gibi istifa eden hekimle beraber yok oluyor. Bu tecrübenin herhangi bir hastanede edinilmesi ise mümkün değil.”