Merkez Bankası politika faizini 100 baz puan indirime giderek yüzde 15'ten yüzde 14'e düşürdü. Kararı değerlendiren Doç. Dr. Atilla Çifter, döviz kurundan enflasyona çok yüksek bir etki olacağına dikkati çekti. Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu ise "Demek ki fiyat istikrarı yok ve faizleri artırmak gerekiyor" yorumunu yaptı.

Uzmanlar dördüncü faiz indirimini değerlendirdi: Enflasyona faiz darbesi!

HABER MERKEZİ

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) politika faizini yılın son toplantısında 100 baz puan indirimle yüzde 14'e çekti. TCMB'nin kararı öncesi 15,10 TL seviyelerinden işlem gören dolar, dakikalar içerisinde 15,61 seviyesini test etti. 14:26 itibariyle dolar/TL kuru 15,32 seviyelerinde devam etti.

Kararı değerlendiren uzmanlar iktidar eliyle ekonomide yaratılan tahribatın büyüyeceğine dikkat çekti. Döviz kurundan enflasyona, çok yüksek bir etki olacağını kaydeden Altınbaş Üniversitesi Öğr. Üy. Doç. Dr. Atilla Çifter, faiz indirimleri ile birlikte döviz kurundaki serbest yükselişin devam ettiğini hatırlattı. Çifter, "Döviz kuru ve enflasyon birbirini etkiliyor. Şu anda piyasada satılan ürünlerin dolar maliyeti, büyük oranda 10 TL ve altında. İthal ve yerli ürünlerdeki ithal maliyetinin 15 TL'ye ulaşması ile enflasyona daha fazla etki göreceğiz” ifadelerini kullandı.

"Bu şekilde Merkez Bankası'nın beklediği fiyat istikrarının tam tersi bir yönde hareket gerçekleşecektir" değerlendirmesinde bulunan Çifter, "2022'de yüzde 30'un bile çok üzerinde bir tüketici enflasyonu görebiliriz" dedi.

Çifter, şöyle devam etti. "Eylül 2021'den itibaren uygulamaya konan "Cari Açık Odaklı Ekonomi Modeli", risk primi, döviz kuru ve enflasyon geçişlerini dikkate almıyor. Bu nedenle 10 yıllık tahvil faizi ters yönde hareket ederek yüzde 22'yi aşarken, 5 yıllık kredi temerrüt swap'ı (CDS) 500'e geliyor. 2022'de yüzde 30'un bile çok üzerinde bir tüketici enflasyonu görebiliriz. Yüksek enflasyon ile uzun vadeli ve sürdürülebilir büyüme ve kalkınma olabilme olasılığı da düşük."

Karara ilişkin değerlendirmelerde bulunan ekonmistlerin yorumları şöyle:

Prof. Dr. Erinç Yeldan: “TCMB: 2022’nin ilk çeyreğinde icat ettiğimiz bu oyunun yarattığı tahribata bakıp devam edip etmemeye karar vereceğiz”

Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu: "Neden faizleri bir kerede değil de gıdım gıdım indiriyor ? Çünkü yavaş yavaş zevkini çıkara çıkara yürütüyor operasyonu … Her ay tekrar konuşma,”faiz sebep enflasyon netice tezini “ dillendirme fırsatı buluyor… Zaten tüm işkenceler böyle yapılmaz mı?"

Prof. Dr. Ceyhun Elgin: “...Politika faizinin 100 baz puan indirilerek, arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki arızi faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin ima ettiği alanın kullanımının tamamlanmasına karar vermiştir.” Bu alan bitti de başka bir alan daha var mı?”

Doç. Dr. Hakkı Öztürk: ‘MB, Yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.’ Şaka gibi 5'in önüne 3 koymayı unutmuşlar herhalde. Enflasyon en az yüzde 35!"