Uzaktan sağlık hizmeti başladı ama uzmanlar endişeli. TTB’den Doç. Dr. Erdoğdu, önceki gün yayımlanan yönetmeliğin birçok risk barındırdığını söyledi, etik açıdan ihlallerin yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Uzmanlar endişeli: Uzaktan sağlık risk barındırıyor

Berkay SAĞOL

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni düzenlemeyle artık uzaktan sağlık hizmeti sunulacak, hastalara uzaktan e-reçete yazılabilecek, rapor vermek mümkün olacak. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bakanlığımız, sağlık kurumunda hasta olarak bizzat bulunmadan sağlık hizmeti almanın kurallarını belirledi. Uygulama zaman kaybını önleyecek” dedi.

Yönetmeliği değerlendiren Türk Tabibleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Doç Dr. Deniz Erdoğdu ise uzaktan sağlık uygulamasının risklerine dikkat çekti.

ETİK İHLALLER YAŞANABİLİR

BirGün’e konuşan Erdoğdu, uzaktan sağlık hizmeti anlamına gelen teletıbbın bazı durumlarda ve iyi düzenlendiğinde kısıtlı olarak uygulanabileceğini belirtti. Buna karşın yayımlanan yönetmeliğin hiç tartışılmadan çok hızlı şekilde çıkarıldığına dikkat çeken Erdoğdu, düzenlemenin bu haliyle birçok eksiklik ve risk barındırdığını vurguladı.

Doç. Dr. Erdoğdu, şunları kaydetti: “Genelge çok hızlı bir şekilde çıktı. Altyapısı eksik ve etik boyutu belirlenmeden çok geniş yetkiler veriliyor. Hastaya bütün hizmetler sağlanabilecekmiş gibi gösteriliyor ama bu kadar geniş yetkiler verilmesi uygun değil; çünkü hastanın bilgileri sızdırılabilir. Bu durum etik ihlallerin yaşanmasına kapı aralıyor. Ayrıca fiziki muayenenin yerini uzaktan görüşme hiçbir şekilde tutamaz. Hasta her sorununu anlatmayabilir, doktor uzaktan hastanın sorununu anlamayabilir, hasta ilacı yanlış kullanabilir ve mesleki uygulama hataları olabilir.”

ÜSTÜNKÖRÜ HAZIRLANMIŞ

Ankara’daki Dışkapı Hastanesi’nde pilot uygulamanın başlatıldığını ancak başarılı olmadığını söyleyen Erdoğdu, şöyle devam etti: “Örneğin yönetmelik robotik cerrahiyi öneriyor. Çok deneyimli olmayan bir cerrahın buna giriştiğini, kıdemlisine danışmadığını, birlikte yapmadığını düşünürsek riskli. Çok üstünkörü yapılmış bir yönetmelik olarak görülüyor. Sağlık Bakanlığı algıyı yönettiği için burada da yine bir sağlık turizmi için verilmiş bir karar gibi duruyor.”

Bu konu hakkında TTB Etik Grubu olarak bir çalışma yaptıklarını ve bakanlıktan da bilgi istediklerini aktaran Erdoğdu, “Ancak hiçbir bilgi bizimle paylaşılmadı” dedi. Salgın koşullarında ilaç takibi ve çeşitli takiplerde ya da psikiyatri gibi dallarda bu sistemin denenebileceğini belirten Doç. Dr. Erdoğdu, “Ama birçok branşta hastayı görmeden hiçbir işlem yapılamaz. Örneğin hastanın röntgen çekilmesi gerekecek, kan vermesi gerekecek, yine hastaneye gelmek zorunda olacak. Fizik tedavi dalında da benzer durum söz konusu. Hastayı görmeden, muayene etmeden ne rahatsızlığı olduğu anlaşılamaz” diye konuştu.

***

BAKANLIĞIN 4’ÜNCÜ DOZ AŞI KARARSIZLIĞI

Üçüncü doz Biontech aşısı olmalarının üzerinden 3 ay geçenler için açılan dördüncü doz randevuları ertesi gün kapatıldı ve iptal edildi.

TTB İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, “Bakanlık salgının başından beri pandemiyi ve aşı uygulamasını düzgün şekilde yönetemedi. Yurttaşların kafası da sürekli karışıyor. Dördüncü doz aşı için elde yeterli veri yok. O yüzden şu aşamada dördüncü dozu önermiyoruz. Öncelikli olarak üçüncü doz aşı olan kişilerin sayısı artırılmalı. Biz üçüncü doz aşı oranını yüzde 30’un üzerine çıkaramadık. Bu alınan kararlar anlaşılabilir değil” ifadelerini kullandı.