LGS nakil döneminin ilki bugün son buluyor. Tercihlerle ilgili BirGün’e konuşan uzmanlar Anadolu ve fen liselerinde kontenjan olacağını ve yazılmaları gerektiğini söyledi

Uzmanlardan LGS önerileri... Tercihlere Anadolu ve fen liselerini ekleyin

MELİS GÜNDEN

Liseye Geçiş Sınavı’nın (LGS) yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla öğrenciler nakil süreçlerine girdi. Yerleşemeyen ya da yerleştiği okulu değiştirmek isteyen öğrenciler için nakiller oldukça önemli. Ancak Anadolu ve fen liselerinde kontenjan olup olmadığı kafa karışıklığı yaratıyor. Öğrenci ve veliler açıkta kalma korkusu yaşıyor. Dört kez yapılacak nakillerin ilki bugün son buluyor.

Yerleşme ihtimali artacak
Eğitim uzmanları Nazik Kösegil ve Pervin Kaplan, Anadolu ve fen liselerinde kontenjanlar açılabileceğini bu yüzden mutlaka nakil başvurusunda bulunulması gerektiğini vurguladı.

İlk yerleştirmelerde yerleşemeyen ya da istediği okul türüne geçemeyen öğrencilerin nakil süreçlerini doğru değerlendirmesi gerektiğini söyleyen Eğitim Uzmanı Nazik Kösegil, “Nakillerde okulların boşlukları görünmeyebilir ama öğrenciler mutlaka tercih etsin. Okullarda mutlaka boşluklar olacak. Nakil sürecinde öğrenci yerleştirme kriterleri değişti. Yerleşemeyen öğrencilerin yerleşme ihtimali artacak” dedi.

Kontenjanların az olduğunu ancak Anadolu ve fen liselerinde boşluklar oluşabileceğini söyleyen eğitim uzmanı Pervin Kaplan, “Öğrenciler mutlaka nakil uygulamasına girsin. Kontenjanlar az görünüyor ama özel okullara giren öğrenciler aradan çıktığı zaman Anadolu ve fen liselerinde kontenjan oluşabilir. Her yıl böyle oluyor. O yüzden nakil uygulaması değerlendirilmeli” ifadelerini kullandı.