Seçim öncesi yatırım yapmak isteyenler için önemli değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, ihtiyaç dışı nakit tutulmaması yönünde uyarıyor. Borsa tarafında bu fiyatların kalıcı olmadığının altı çiziliyor. Gram altın tarafında ise, 3 bin TL’nin üzeri fiyatlamaların gündeme gelmesi bekleniyor.

Uzmanlardan seçim öncesi yatırım yapmak isteyenlere uyarılar: Borsa mı, altın mı, dolar mı?
Fotoğraf: Depophotos

Uzmanlar, seçim öncesi borsaya, dolara ve altına yönelmek isteyen yatırımcıları uyarıyor.

Önemli değerlendirmlerde bulunan uzmanlar, seçim sonrasında volatilitenin her iki yönde de çalışabileceği görüşünde. Ancak dalgalanmanın her zaman kötü olmadığı, bazen yatırımcıların avantaj elde edebileceği giriş noktaları sağlayabileceği de belirtiliyor.

Öte yandan muhtemel panik satışlarının kayıpları derinleştirebileceği ve piyasanın toparlanma fırsatının dışında kalınabileceği ifade ediliyor.

"BU FİYATLAR KALICI DEĞİL"

Ekonomim.com'dan Serap Sürmeli'nin haberine göre, uzmanlar şu değerlendirmeleri yapıyor:

"Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar: Borsa İstanbul BIST-100 endeksi 9.400 seviyesinden yaklaşık 8.700 seviyesine kadar geri çekildikten sonra, şu an yukarı yönlü tepki verme çabasında. Yani 7.400 seviyesinden 9.400 seviyesine yükseldikten sonra düzeltme yaptığını söyleyebiliriz. 8.600 ana destek seviyesinde buraya kadar geri çekilmeler olsa da bu seviyelerin uygun fiyatlar olduğunu ve kalıcı olmayacağını düşünüyorum. Bu sebeple 8.600- 9.000 arası seviyeler alım ya da pozisyon artırma için uygun yerler. Ancak her zaman söylediğimiz gibi seçici olmakta fayda var.

2024 beklentileri olumlu, satış ve kârını artırması beklenen, öte yandan uygun ve makul çarpanlarda işlem gören sektör ve hisseler tercih edilmeli. Beklentilerden dolayı ya da borsa da oluşan kısa vadeli akımlardan dolayı çok yüksek çarpanlara ulaşmış hisselere karşı temkinli olunmalı, dikkatli bir çeşitlendirme yapılmalı. Ayrıca ürün marjlarından dolayı kâr miktarı gerilemiş sanayi şirketleri var. Bu durum hisse senedi fiyatına yansımış, hisse senedi fiyatı borsanın gerisinde kalmış; hatta şirketin kendisi kendi hisselerini topluyor. Kâr marjlarının ve talep koşullarının düzelmesi durumunda bu hisseler ciddi performans gösterebilir. Portföylerde bu şirketlere sınırlı da olsa yer verilebilir. Makro beklentilerden dolayı sınırlı olmak üzere özel ve büyük banka hisse senetleri de portföylere eklenebilir.

"İHTİYAÇ DIŞI NAKİT TUTULMAMALI"

Diğer yandan BIST tarafında olmak istemeyen yatırımcılar için altın geçen sene en çok performans gösteren ürün oldu. Muhtemelen bu sene de altın tarafında yıl genelinde dalgalı olmakla beraber yukarı yönlü eğilim göreceğimizi düşünüyorum. Şu an 2.020’li seviyelerden 2.150’ ye doğru hızlı bir yükseliş gerçekleşti. Eğer bu seviyeden 50-100 dolar arası geri çekilme olursa alım için uygun yerler olabilir. Gümüş, altına göre geride kaldı; orta ve uzun vade de altına nazaran daha fazla potansiyel barındırdığını düşünüyorum. ABD borsaları FED beklentileri ve resesyon olmaması nedeni ile 2023 yılında iyi performans gösterdi. FED beklentilerinden dolayı bu sene bir süre daha olumlu performans gösterebilir. Bu açından ABD hisselerine dayalı yatırım fonları iyi bir tercih olabilir. TL ve dövizde nakit ihtiyaç dışı fazla tutulmamalı. TL faizli ürünler ise kısa vade de parayı park etmek için kullanılabilir ama uzun dönemli yatırım için avantajlı olduklarını düşünmüyorum. Kısa vade de ihtiyaç amaçlı kullanılabilir."

"ENDİŞELENMEK İÇİN HENÜZ ERKEN"

Ata Yatırım Araştırma GMY Cemal Demirtaş: "Yerel seçimler öncesi yine ağırlıklı olarak TL varlıklarda yatırım yapılabilir. Zaman zaman korunma amaçlı dövize kayış riski olsa da, ekonomi yönetiminin, özellikle sıkı para politikalarına devam edeceğinin altını çizdiğini ve uygulanan programdan endişe için biraz erken olduğunu düşünüyoruz.

Özellikle BIST-100 endeksinin 9.000 seviyesinin altında olması, seçici olmak kaydıyla hisse senetlerinde alım yapılabileceğini işaret etmektedir. Portföylerde yüzde 40 hisse, yüzde 30 sabit getiri tahvil ve/veya mevduat, yüzde 25 döviz ve %5 de altın olmak üzere dengeli bir portföy oluşturulabilir. Düşük riskli ve kısa vadeli yatırımcılar, hisse ağırlığını bizim gördüğümüz ideal yüzde 40’ın altında bir seviyede tutabilirler."

"GRAM ALTINDA 3 BİN TL ÜZERİ GÜNDEMDE"

Investaz Araştırma ve Strateji Birim Müdürü Mehmet Bilal Bircan:

"Altın ve döviz cephesinde FED tarafından gelecek faiz indirimleriyle, özellikle yılın ikinci yarısında ons altında yükselişlerin hızlanması bekleniyor. Mevcut durumda FED yetkilileri faiz indirimlerinin zamanlaması konusunda aşırı temkinli duruşunu sürdürmeye devam etse de, 2024 yılı için toplam da 75 baz puanlık üç faiz indirimi öngörülmekte. Dolayısıyla böyle bir durumda ons altında 2.500 dolar seviyelerinin gündeme gelebileceği tahmin ediliyor. Ons altındaki yükselişin yanı sıra dolar/TL kurunda da yılın devamında yükselişlerin devam edeceği beklentisiyle, gram altın için yıl sonunda 3 bin TL seviyelerinin üzeri gündeme gelebilir.

Dolar/TL’de ise son dönemde yaşanan dalgalanma piyasaların yakın takibinde kalmaya devam ediyor. Özellikle geçtiğimiz hafta içerisinde bankalar arası piyasa ile serbest piyasa kuru arasındaki makasın açılması odağı buraya çevirdi. TCMB’den sıkı duruşun sürdürüleceği mesajlarının yanı sıra, şubat ayı enflasyonunun beklentileri aşması sonrasında gelen kredi sınırlaması ve kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık tesisi adımlarına ve seçim sonrasında faiz artış ihtimaline rağmen yıl sonu dolar/TL tahminlerinin 40 TL seviyelerinde yoğunlaştığı görülmekte. Seçim öncesinde tasarruflarını nasıl değerlendireceğini düşünen yatırımcıların bu etkenleri göz ardı etmemesi gerekir. Diğer yandan her yatırımcının risk algısı ve getiri beklentisi farklı olmakla birlikte, birikimlerini, görece dengeli bir portföyde değerlendirmek isteyen yatırımcılar yüzde 40 borsa, yüzde 35 altın ve yüzde 25 döviz olacak şekilde bir sepet oluşturabilirler."