11. Kırklareli Yayla, Bolluk, Bereket, Hasat ve Bağ Bozumu Şenlikleri renkli görüntüler oluşturdu.

Üzüm şehri Kırklareli'nin Bağ Bozumu Şenlikleri'ne büyük ilgi

Kırklareli’de bu yıl 11. düzenlenen Yayla, Bolluk, Bereket, Hasat ve Bağ Bozumu Festivali 13 Eylül tarihinde kapılarını yurttaşlara açtı. 3 gün süren festivale Kırklareli’den üretici katıldı. Üreticilerin stantlarda yer alan ürünlerine yurttaşlar büyük ilgi gösterdi.

Kırklareli Belediyesi'nin ev sahipliği ve Kırklareli Kent Konseyi'nin desteğiyle düzenlenen 11. Yayla, Bolluk, Bereket, Hasat ve Bağ Bozumu festivali kortej yürüyüşü ile başladı. Burada şenliklerin açılış kurdelesi kesildi, halk oyunları ekibi gösterileri sundu. Etkinliğe Karadağ'dan gelen yöresel kıyafetli ekip ilgi çekti.

uzum-sehri-kirklareli-nin-bag-bozumu-senlikleri-ne-buyuk-ilgi-625686-1.

Bağ Bozumu festivaline, Kırklareli belediye başkanı Mehmet Siyam Keskimoğlu, Köy-Koop Genel Başkanı Neptün Soyer, İğneada Belediye Başkanı Tahir Işık, Kırklareli Kent Konseyi Başkanı Ali Çakır, Belediye Meclis üyeleri, Sivil Toplum Örgütleri ve dernek yöneticileri, çok sayıda üretici, üzüm yetiştiricisi ve yurttaş katıldı.

"ŞENLİKLER KENTİN TANITILMASI İÇİN ÖNEMLİ"

Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, Yayla Meydanı'nda yaptığı konuşmada, Kırklareli'nde üzüm üretiminin, geçmiş yıllardaki seviyeye ulaşması için çaba harcadıklarını söyledi. Üzümden yapılan hardaliyenin de tanıtılması için çalıştıklarını ifade eden Kesimoğlu, bu tür şenliklerin kentin tanıtımı açısından da önemli olduğunu vurguladı.

uzum-sehri-kirklareli-nin-bag-bozumu-senlikleri-ne-buyuk-ilgi-625680-1.

"AMACIMIZ ÜRETİCİYİ TEŞVİK ETMEK, ŞEHİR EKONOMİSİNİ CANLANDIRMAK"

Kırklareli Kent Konseyi BAşkanı Ali Çakır, yerel değerleri yaşatmak için festivaller düzenlediklerini söyledi. Önceliklerinin yöresel işletmeler ve girişimciler olduğunu belirten Çakır, "Buradaki amacımız üreticiyi teşvik etmek, şehrin ekonomisini canlandırmaya çalışmaktır" ifadelerini kullandı. Kırklareli'nin ekonomik geçim kaynaklarının tarım, hayvancılık ve turizm olduğunu söyleyen Çakır, "Bağcılık ise katma değeri en yüksek tarım faaliyetidir. Bağcılık sadece üzüm demek değildir. Pekmez, üzüm turşusu,hardaliye, üzüm suyu, ve sirke. Bu açıdan bakarsak bağcılık iyi bir ekonomi faaliyettir" diye konuştu.

"YERELE DESTEK VERMEK ÇOK ÖNEMLİ"

Etkinlikte açıklamalarda bulunan Köy-Koop Genel Başkanı Neptün Soyer ise örgütlü güç ile birlikte Türkiye’nin refah seviyeye ulaşacağını belirtti. "Ben matematik öğretmeniyim, kendime emekliliğimde bir görev bildim" diyen Soyer, "Kooperatifçiliği anlatmalıyım, yaygınlaştırmalıyım ve bir kadın olarak örgütlenmede, tarlada çalışan ve yüzde 46'ya varan kadının örgütlü gücünü yönetim masalarında da hayata geçirmeliyiz diye yola çıktım" dedi. Belediye başkanları örgütlü tarım yapanları desteklemesi gerektiğini vurgulayan Soyer, "Yerelde üret, yerelde tüket... Yerele destek vermek çok önemli” ifadelerini kullandı.

2 TON 15 DAKİKADA DAĞITILDI

Konuşmaların ardından vatandaşlara dağıtılan 2 ton üzüm, 15 dakikada tükendi. Kırklareli Belediye Başkanı Kesimoğlu, sembolik olarak vatandaşlara üzüm verdi.

YARIŞMA DÜZENLENDİ

Şenlikler kapsamında "Bağdan Sofraya" yemek yarışması ve yerel tohum takas etkinliği yapıldı, odun ateşinde pişirilen kuru fasulye, kuskus, bulama, pekmezli balkabağı katılımcılara ikram edildi. İlk olarak 24 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen "Bağdan Sofraya" yemek yarışmasında, bağ ürünlerinin kullanıldığı yemek ve tatlılar jürinin beğenisine sunuldu. Yarışmada, jüriye sunulan Osmanlı saray mutfağı yemeği "mutancana" dikkati çekti. Yarışmada dereceye girenlere ödülleri, Belediye Başkan yardımcıları Arda Kolcular ile Burcu Özel tarafından verildi.

uzum-sehri-kirklareli-nin-bag-bozumu-senlikleri-ne-buyuk-ilgi-625681-1.

YEREL TOHUM TAKASI YAPILDI

Etkinlikte ayrıca yerel tohum takası da gerçekleştirildi. 50 tohum yurttaşlar arasında takas yapıldı.

uzum-sehri-kirklareli-nin-bag-bozumu-senlikleri-ne-buyuk-ilgi-625682-1.

YÖRESEL LEZZETLER YURTTAŞLARIN BEĞENİSİNE SUNULDU

Etkinlikte, odun ateşinde pişirilen kuru fasulye, kuskus, bulama, pekmezli balkabağı gibi yemekler katılımcılara ikram edildi. Kooperatifler, belediyeler, özel firmalar gibi pek çok oluşumun kurduğu 77 stantta hardaliye, bulama, üzüm suyu, karpuz ve kavun pekmezi, yurttaşların beğenisine sunuldu.

uzum-sehri-kirklareli-nin-bag-bozumu-senlikleri-ne-buyuk-ilgi-625684-1.

Festivalin ilk günü katılımcılara Rumeli ezgileri sunuldu. Yurttaşların ilgi gösterdiği etkinlikte katılımın yüksek olması dikkat çekti.

Festivakin ikinci günü ise müzisyen Evrim Kaşıkçı sahne aldı.

Festivalin son gününde ise Dessera Bağ Evi tarafından Ahmetçe köyünde üzüm suyu tadım etkinliğinin düzenlenmesiyle bu yılki 11. Yayla, Bolluk, Bereket, Hasat ve Bağ Bozumu festivali sona erdi.

uzum-sehri-kirklareli-nin-bag-bozumu-senlikleri-ne-buyuk-ilgi-625685-1.