Elazığ’da üzüm üreticilerinin bağbozumu sürerken alım yapan şirketlere karşı birleşmesi cezalandırıldı. Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Bektaş, zararın karşılanması için çözüm aradıklarını söyledi.

Üzüm üreticileri cezalandırılıyor
Fotoğraf: Depo Photos

Aycan KARADAĞ

Elazığ’da bağbozumu devam ediyor. Kentte üreticilerin, üzüm endüstrisine karşı fiyatları kendileri belirlemek için birleşmesi alıcı firmalar tarafından cezalandırıldı. Elazığ, ülkenin üzüm yetiştiriciliğinde önemli kentlerinden biri olarak biliniyor. Bağbozumu sürerken kent merkezine bağlı Koruk, Dambüyük ve Esenkent köylerindeki üreticiler, üzüm endüstrisine karşı fiyatları kendileri belirlemek için geçtiğimiz günlerde mücadele başlattı. Yaklaşık 200 üretici bir araya geldi. Üzüm fiyatının en az 18 TL olması gerektiğini belirten üreticiler, fiyat belirlenmeden satış yapılmaması için çalışma başlattı. Son olarak her köyden belirlenen iki temsilciyle birlikte firma temsilcileriyle pazarlığa gidildi. Üreticilerin Dambük köyünden seçtikleri iki temsilci Mey-Diageo firmasıyla görüştü. Firma yetkilileri maliyet fiyatı belirlemeden üzüm almak istedi. Üreticiler, fiyat belirlemeden üzüm vermek istemediklerini söylemesi sonrası firma yetkilileri, iki üreticiyi cezalandırdı.

DALINDA ÇÜRÜMEYE BIRAKILDI

Yaşanan olayın ardından Koruköy, Dambüyük ve Esenkent Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Gürkan Bektaş, BirGün’e konuştu. Bektaş, “Bir üreticimize özel bir şirket tarafından sahip çıkıldı ve ürünleri alındı. Fakat diğer bir üreticimiz mağdur durumda şu anda. Toplamda iki üreticimizin 100 ton kadar ürünü vardı, 50 tonu satın alındı yaklaşık 50 ton kadar ürün dalında çürümeye bırakıldı” dedi. Bektaş, “İnsanların haklarını savunmak, üreticinin hakkını savunmak onlar için bir suç sayıldı” dedi ve ekledi: “Bunun müsebbibi de hem üzüm üreticileri birliği başkanı olan kişi aynı zamanda şirket firmasının temsilcisi olan kişidir. Maliyet fiyatı belirlenmeden üzümleri almak istediler. Buna karşı koyan iki tane üreticinin firmayla olan iş akdini sonlandırıp, sözleşmesini feshedip, bu arkadaşların üzümlerini dalda bıraktı.”

Bektaş şunları dile getirdi: “Maliyet fiyatı belirlenmesi gibi doğal bir isteğe karşı adeta cezalandırırcasına üreticilerini mağdur eden Mey-Diageo firmasının yaptıklarını gözler önüne sermek istiyoruz ve kamuoyuna duyurmak istiyoruz. Hali hazırda bu durum çözülmediği için alternatif firmayla görüşmeler yapamaya çalışıyoruz. Fakat bu firmaların verdiği ücretler de üretici için çok az miktar. Mücadelemiz sürecek.”