Deprem bölgesinde çok sayıda sağlıkçı yaşamını yitirdi. Alanda zor şartlarda görev yapan hekimlere ilişkin meslek örgütleri "Gönüllü sağlıkçıları sahaya alın" diyor.

Uzun mesailer olmamalı

Sibel BAHÇETEPE

Deprem bölgesinde çok sayıda hastanenin ve sağlık kuruluşunun hasar görmesi, 30'dan fazla hekimin enkaz altında yaşamını yitirmesi, bölgeye giden gönüllü hekimlerin ve sağlıkçıların çalışma koşullarını gündeme getirdi. Sağlık meslek örgütleri, sahada görev alan ekiplerin ve sağlık çalışanlarının güvenliğinin mutlaka sağlanması gerektiğini belirterek "Bölgeye gitmek için bekleyen çok sayıda gönüllü sağlık ekibi hazır. Gönüllü sağlıkçılara öncelik verin" dedi.


Urfa’da yaşayan ve depremde yakınlarını kaybeden Urfa Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Hacı Yusuf Eryazğan, bölgede görevli hekim ve sağlıkçıların psikolojik olarak kötü durumda olduklarına dikkat çekerek “Hekimlerin ve sağlıkçının yatacak, dinlenecek yeri yok. Bu kişilerin psikoloji ortamları da yok, hepsi çalışıyor" dedi.

BAKAN KOCA’YA ÇAĞRI

Sağlık Bakanı’nın depremzede yakını olan doktorların idari izinli sayılacağını anımsatan Eryazğan "Ölen yakını varsa, göçük altında kaldıysa idari izin var! İkisi yoksa, perişansa izin yok!" diye tepki gösterdi. Binlerce hekimin gönüllü bölgeye gelmek istediğine dikkat çeken Eryazğan "2 yaşında çocukla nöbete çağrılan hemşire de var, hamile haliyle nöbete çağrılan aile hekimi de" diye konuştu. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği Mesleki ve Çevresel Solunum Hastalıkları-İş Sağlığı Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Ayşe Coşkun Beyan ise şunları söyledi: "Deprem bölgesinde çalışan sağlık çalışanları zorla göreve çağırılmamalı. Batıda pek çok meslektaşı sağlık çalışanlarını ikame etmek üzere hazırdır. Bakanlık bu konuda ivedi bir çalışma yaparak görevlendirmeler yapmalıdır. 10 ildeki sağlık çalışanları istese bile çalışmasına müsaade edilmeyerek en az birkaç gün idari izinle uzaklaştırılmalıdır. Uzun mesailere izin verilememelidir. Yorgunluk, uykusuzluk gibi durumlar tükenme ve biyopsikososyal sağlığın bozulmasına neden olacaktır. "