Ülke genelindeki yapımı planlanan HES projelerine karşı köylülerin protesto ve tepkileri devam ediyor.

BirGün Trabzon 

Ülke genelindeki yapımı planlanan HES projelerine karşı köylülerin protesto ve tepkileri devam ediyor. HES’lere karşı son tepki, 34 ayrı HES projesi ile ülke genelinde en çok HES yapılması planlanan Trabzon'un Solaklı Vadisinden geldi.

Uzungöl’de düzenlenen HES protestosuna Derelerin Kardeşliği Platformu ile Çaykara Esnaf Odası, KTÜ Çevre Kulübü, Trabzon Emek ve Demokrasi Platformu da destek verdi.

Uzungöl beldesindeki köylüler ve belde sakinleri tarafından düzenlenen panele 500’e yakın köylü, belde sakini ve yaşam savunucusu katılırken; Trabzonspor taraftar grubu Vira’da köylülerin HES protestolarına destek verdi.

Uzungöl’de düzenlenen panelin açılış konuşmasını yapan Çaykara Esnaf Odası Başkanı Murat Akyüz, Uzungöl’ün HES’lere kurban edilmeyeceğini kaydetti.

'TRABZONSPOR KULLANILDI'

Panelde konuşan Derelerin Kardeşliği Platformu Yürütme Kurulu Üyesi ve Şavşat temsilcisi Ethem Kara, HES’lerin asıl hedefleri ve yapıldıktan sonra ortaya çıkacak sonuçları üzerine bilgiler verdi.

Türkiye’deki en çok HES projesinin Solaklı Vadisi üzerinde geliştirildiğini, vadide 34 ayrı HES projesi bulunduğunu anlatan Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan, Trabzonspor adının kullanılarak HES’lerin şirin gösterilmeye çalışıldığını ve Uzungöl’ün HES işgaline alınmak istendiğini kaydetti.

Ömer Şan’ın anlatımlarıyla sona eren panelin ardından panele katılanlar HES’leri protesto etmek için bir de yürüyüş düzenledi.

‘BORDO MAVİ HES YAPMA’

Yürüyüş sonunda yapılmak istenen basın açıklaması ise adeta mitinge dönüştü. Panelin ardından beldedeki tesislerin önünde toplanan yaklaşık 500 kişilik grup, HES karşıtı sloganlar eşliğinde "HES Projelerine Hayır" yazılı pankart ile yürüyüşe geçti.

Eyleme destek veren Trabzonspor taraftarları, bordo-mavili forma ve kaşkollerle eyleme katılarak, 'Bordo-Mavi HES yapma, Dereyi hor gören Uzungöl'ü zor görür" sloganı attı.

Grup adına konuşan Uzungöl Turizm Derneği Başkanı Zeki Soylu, "Uzungöl'lüler olarak Solaklı deresi üzerinde yapımı düşünülen HES'lerin yapılmasına izin verirsek, sahip olduğumuz bu değerler yok olacak" dedi. Trabzonspor'un yapacağı HES projesine de karşı çıktıklarını dile getiren Soylu, şöyle konuştu: "Trabzonspor bizim sevdamız ama, Uzungöl vazgeçemeyeceğimiz sevdamızdır. Yetkilileri bir daha sağlıklı düşünmeye davet ediyoruz."

Basın açıklaması sırasında, geçtiğimiz yılın son döneminde Karaçam ve Köknar Beldelerindeki HES eylemlerinden dolayı gözaltına alınarak tutuklanan köylülerden Murat Sarı ile Çaykara Esnaf Odası Başkanı Murat Akyüz de birer konuşma yaptı.

Yapılan açıklama ve konuşmaların ardından eyleme katılan köylüler ve çevreciler hep birlikte kemençe eşliğinde horon oynayarak türküler söyledi.

 

NE OLMUŞTU? 

Trabzonspor yönetimi geçtiğimiz günlerde Uzungöl'de yapılması planlanan HES'lerle ilgili bir açıklama yapmıştı. Trabzonspor yönetimi, “Uzungöl’de ciddi kaynak yaratması yönünde hayata geçirmeyi planladığımız HES Projesi eminiz kulübümüzü ne kadar ilgilendiriyorsa orada yaşayan vatandaşlarımızı da o kadar ilgilendirmektedir. Uzungöllü hemşerilerimizin Trabzonspor Kulübü’nün bu projeden elde edeceği yüksek düzeydeki gelirden memnuniyet duyacaklarından şüphe dahi etmemekteyiz" demişti. Yönetim tarafından yapılan açıklamada, "Trabzonspor Kulübü olarak düşüncemiz şehrimizin iki önemli simgesini karşı karşıya getirip, birbirine zarar verecek konuma oturtmak isteyenlere yönelik ortak bir mutabakatla hareket edilmesi yönündedir. İlerleyen süreçte zaten projemizin detaylarını açıkladığımızda tüm kesimler konunun her boyutuna hakim olacak seviyeye geleceklerdir” ifadeleri yer almıştı.