Mevsimlik tarım işçisi ÇAYKUR emekçileri, kadro talebiyle bir araya geldi. Mitingde konuşan Gıda İş Genel Başkanı Aslan, “İnsanca çalışma ve ücret talebine gelince kapıları kapatıyorlar” dedi.

Vaat değil kadro istiyoruz
Fotoğraf: Evrensel

Haber Merkezi

Yılda 5 ay 29 gün çalışma ile 12 ay geçinmek zorunda kalan mevsimlik ÇAYKUR emekçileri, “Kadro tüm mevsimlik ÇAYKUR işçilerinin hakkı. Kadro talebimizi bir kez daha duyurmak için bir araya geliyoruz” diyerek dün Rize 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda miting düzenledi. “Tüm mevsimlik ÇAYKUR işçisine kadro”, “Çayda kota ve kontenjan düzenlensin”, “Çay üreticilerinin banka promosyonları ödensin” yazılı dövizlerin taşındığı mitingde “Çayda sömürüye son” denildi.

İŞÇİLERİ OYALIYORLAR

Yaşanan hayat pahalılığı, artan enflasyon, fahiş zamlar karşısında ücretler kar gibi eridiğini belirten mevsimlik ÇAYKUR işçileri, “Zam üstüne zam. Vergi artışları belimizi büküyor. 12 ay çalışanlar geçinemezken, mevsimlik çalışan işçiler nasıl geçinsin?” diye sordu. Mitingde açıklama yapan DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda İş Genel Başkanı Seyit Aslan, ÇAYKUR emekçilerinin yürüttüğü mücadelenin yanında olduklarını belirterek şunları söyledi: “ÇAYKUR yöneticileri; işçilerin kadro, insanca çalışma ve insanca ücret talebine gelince kapıları kapatıyorlar. ÇAYKUR’da sözleşme yapan sendika ise yılardır ÇAYKUR işçilerini oyalıyor. Ya kadroyu alın ya da aradan çekilin, işçilerin mücadelesini engellemeyin. Bölgenin en temel gelir kaynağı olan çayın tüm yükünü üreticiler ve emekçiler çekerken, ÇAYKUR yöneticileri ve ÇAYKUR yönetimiyle danışıklı hareket eden sendikanın sorunları çözmediği ortadadır. Yaşanan bu süreç artık idare edilemez. ÇAYKUR işçisi artık haklı davasında yoluna devam edecektir.”

Emekçilerin üyesi olduğu sendikanın hak ihlallerine seyirci kaldığını kaydeden Aslan, “İşçiler üyesi oldukları sendikanın kapısına gittiler, kapılar duvar oldu. İşçiyle birlikte mücadele etmek yerine işçileri provokatörlük yapmakla suçladılar. Sendikanın kapısında sorularına yanıt bekleyen işçiler saatlerce kapıda bekletildi, azarlandı, yanıt verilmedi. Bu düpedüz sendika yöneticilerinin işçilere ne kadar uzak olduğunun ifadesidir” ifadelerini kullandı.

ÇAYKUR emekçilerinin yanında olduklarını söyleyen Aslan, “Amasız, fakatsız, ayrımsız bütün ÇAYKUR işçilerine kadro talep ediyoruz. ÇAYKUR işçilerinin kadroya alınması ve güvenceli çalışmasının önünün açılmasını talep ediyoruz. ÇAYKUR işçisine kadro almak, birlikte mücadele etmek boynumuzun borcudur” dedi.