Irak Dünya Mahkemesi’nin ikinci gününe ‘Irak’ın istilası ve işgali’ başlıklı oturumla devam edildi. Oturumda Iraklı siviller konuştu...

ESRA CENGİZ - DENİZ GÖKÇE

Irak Dünya Mahkemesi'nin ikinci gününde tanıklar işgali tüm boyutlarıyla anlatmaya devam etti. Amerikalı bağımsız gazeteci Dahr Jamail ikinci günün ilk tanığı olarak işgal sırasında yaşanan hak ihlallerini tuttuğu kayıtlarla anlattı. İnternetten yayınladığı haberlerle Irak işgalinin gerçek yüzünü aktarmaya yardımcı olan Jamail Iraklılarla yaptığı görüşmelerden notlar aktardı; "2004 yılında uzun süre tutuklu kalan bir devlet memuru ile görüştüm. Ali Abbas Bağdatlıydı. İşgalin başlaması ndan itibaren o kadar çok komşusu ve arkadaşı tutuklanmış ki, arkadaşlarının akibetini sormak için üç kez Amerikan üssüne gitmiş. Dördüncü gidişinde Amerikalılar onu da tutuklamışlar. Abbas üç ay boyunca Ebu Garib’te tutulmuş. Abbas Ebu Garib’te çıplak mahkumların üstüste konulduğunu, cinsel organına elektrik verildiğini, aç, susuz, uykusuz bırakıldıklarını, ellerinden tavana bağlanarak uzun zaman öylece bırakıldıklarını, kutsal kitaba saygısızlık yapıldığını anlattı. Kadın bir asker amaçlarını Abbas’a 'Bizim derdimiz sizi cehenneme göndermek' diye açıklamış.''

Mahkemenin ikinci gününde, orantısız silah kullanı mı ve yasaklanmış silahların kullanılması başlıklı bir sunum yapan Japonya’dan Akira Maeda, Sayo Saruta ve Koichi Inamori hem İkinci Dünya Savaşı'ndan örnekler verdiler hem de ülkelerinin bu Irak işgalinde olmasının anayasa ihlali olduğunu belirttiler. Katılımcılar Japon Anayasası'nın dokuzuncu maddesinin Japon askerlerinin ülke dışında savaşa gitmesini yasaklaması nedeniyle üzerinde dokuz rakamı olan tişörtlerle konuşmalarını yaptılar.

İşgal tanıklarından Iraklı gazeteci ve yazar Hana İbrahim 'Toplumsal Cinsiyet Temelli Şiddet' konulu konuşmasında, işgalin Iraklı kadınlar üzerindeki etkisini anlattı. El Cezire televizyonu sorumlusu Fadhil Al Bedrani de "Toplu Cezalandırma'' konusunu anlattı. "Hiçbir medya mensubunun sokulmadı ğı Felluce’deki vahşet yaşandığında tek tanık bendim'' diyen Al Bedrani,''İki soykırıma şahit oldum. Birincisinde 618 sivil insan öldürüldü: çocuklar, yaşlılar, kadınlar vardı içlerinde. Bir hastane görevlisinin verdiği bilgiye göre 260’ı çocuktu'' dedi. İkinci gün oturumu sırasında barış aktivisti sanatçı Kazım Koyuncu'nun ölüm haberini alan katılımcılar, Koyuncu'yu alkışlarla uğurladı.

Karar yarın açıklanacak

Irak Dünya Mahkemesi jürisi kararını yarın saat 11.00'de yapacağı basın toplantısı ile açıklayacak. Toplantının ardından katılımcılar bir de yürüyüş gerçekleştirecek.