Aşılamanın en düşük olduğu Urfa’da hastaneye yatışlar artarken yeni 50 yataklı yoğun bakım servisi açıldı. Uzmanlar asıl dalganın sonbaharda yaşanacağını kaydederek yurttaşlara “Acilen aşı olun” çağrısında bulundu.

Vaka artıyor, yeni servisler açılıyor

HABER MERKEZİ

Delta varyantıyla birlikte Covid-19 vaka sayıları gün geçtikçe artıyor. En az bir doz Covid-19 aşısı vurulma oranında, yüzde 47,8 ile en düşük oranına sahip Urfa’da hastanelerdeki yoğunluk endişe veriyor. İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gülüm, kentte Covid-19 ile mücadele kapsamında yürütülen aşı çalışmalarının istenilen düzeyde olmadığını, bu sayıyı arttırmak için yoğun çaba harcadıklarını belirtti.

Kentte bulunan bir hastanede yeni 50 yataklı yoğun bakım servisi açtıklarını dile getiren Gülüm, “Vefat sayılarımız artıyor. Aşılamada yüzde 75 oranına ulaşmamız gerekiyor. Bunu sağlamayan bütün şehirler bunun faturasını öderler” dedi ve ekledi: “Dün sabah bir hastanemizde yeni 50 yataklı yoğun bakım servisi açtık. Geçen dalgada hazırlanmış fakat kullanılmamıştı. Bu dalgadaki sayılar, sağlık sistemine hizmet sunumumuzu etkileyecek boyuta ulaşınca o yeri açmak zorunda kaldık. Planlanmış vakaların bir kısmını ertelemek zorunda kalabiliriz. Aciliyeti ve önemine göre sıralamaya başladık. Özellikle yoğun bakımlarda yeni yataklara ihtiyacımız var. Bazı operasyonları ertelemek zorunda kalıyoruz. Bu istediğimiz bir durum değil. O yüzden çağrıda bulunuyoruz: Henüz vaktimiz varken henüz bir servis veya yoğun bakım yatağına düşmeden aşımızı olalım. Yoğun bakımda yatanların yüzde 95’ini aşısını olmayanlar oluşturuyor.”


OKULLAR AÇILMADAN ACİLEN AŞI OLUNMALI

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Levent Akın ve Prof. Dr. Nurettin Yiyit, 4’üncü doz aşıların açılması ve çocukluk çağındakilere Covid-19 aşılamaları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yüz yüze eğitimin başlayabilmesi için öğretmenlere ve okul çalışanlarına aşı çağrısında bulunan Akın, “Çocuklardaki enfeksiyonlar erişkinlerden bulaşıyor. O nedenle öğretmenlerin öğrencilerini hastalıktan korumaları için muhakkak korunmuş hale gelmeleri lazım” diye konuştu. Akın, şöyle devam etti: “Okulda çalışanların muhakkak koruyucu önlemlere itibar etmesi, aşı olması gerekiyor. Hastalıktan da korumak için öğretmenlerin muhakkak korunmuş hale gelmeleri lazım. Aşıyla ilgili yapılan spekülasyonlara itibar etmesinler.”

ASIL BÜYÜK DALGA SONBAHARDA

Delta varyantının baskın hale geldiğine ve asıl büyük dalganın sonbaharda beklendiğine işaret eden Prof. Dr. Yiyit, şu uyarılarda bulundu: “Delta varyantına hazır olabilmek için BioNTech’in en az iki doz yapılmış olması gerekiyor. Biz bu dalgayı sonbaharda bekliyoruz eğer olacaksa. Sonbahara kadar herkesin iki doz BioNTech aşısının tamamlamasını istiyoruz. Genelde yatan hastalarımız, aşı olmayan ya da aşı takvimini tamamlamamış hastalardan oluşuyor. 12 yaş içinse altta yatan kronik hastalık şartı getirildi, iki doz aşı şeklinde açıldı takvim. Amaç eylül ayı gelmeden çok büyük bir bağışıklık oluşturmak ve çocuklarına eğitim ve hayatının sekteye uğratmadan yürütülmesi.”

***

Dördüncü pike yaklaştık

Türk Tabipleri Birliği (TTB), pandemi bülteninin 12’ncisini yayımladı. ‘Pandemide Neredeyiz, Ne Yapmalıyız?’ başlığı ile hazırlanan bülteni aktaran TTB Merkez Konsey üyesi Hakan Erbay, 1 Temmuz’dan bu yana, vaka sayıları ve ölümlerin ciddi oranda arttığına dikkat çekerek 4’üncü pike yaklaşıldığı uyarısında bulundu. İktidarın salgın ile ilgili verileri paylaşmama ısrarının açıkça görüldüğünü söyleyen Erbay, şöyle devam etti: “Salgınının önemi ve boyutu ile ilgili gerçekçi olmayan açıklamalar sorunun ciddiyetine uygun tutum almakta aksaklıklara yol açıyor. Paylaşılan bilgilerin sürekli değişmesi, aç-kapa uygulamaları ile toplumda da gerçek temaslı bildirimlerinin yapılmaması içinde bulunduğumuz salgın sürecinin belirsizliğe gidişini hazırladı” dedi.
Ölümlerin oldukça yüksek olduğuna dikkat çeken Erbay, okulların açılmasına sayılı günler kala genç nüfusunun hızlıca aşılanması gerektiğine dikkat çekti: “Okulların açılması için belirlenen tarihe üç haftadan az zaman kalmışken sürekli değişen kararlarla aşılamanın geciktirilmesi, maalesef bu salgında en uzun süre okullarını kapalı tutan ülkelerden biri olarak çocuklarımızın eğitim hakkı ihlalinin devam edeceği kaygısını oluşturuyor.”