Türkiye genelinde 1 Haziran'dan itibaren 'kademeli normalleşme' başladı. Normalleşme kararlarını değerlendiren İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı, son açıklanan verilere göre pandeminin henüz kontrol altına alınmadığını söyledi.

Vakalar azaldı ama henüz kontrol altında değil

Berkay Sağol

Türkiye'de 1 Haziran itibariyle 'kademeli normalleşme' başladı. Yayınlanan insidans tablosuna göre, Türkiye geneline vaka sayılarında ciddi bir düşüş görüldü. Ege Bölgesi'ndeki haftalık vaka sayılarında 100 binde 100'ün üzerindeki tek şehir Kütahya. Turizm bölgeleri olan İzmir, Aydın ve Muğla'da ise haftalık vaka sayıları 100 binde 50'nin altına düştü. 100 binde görülen vaka sayısı İzmir'de 47,74, Aydın'da 21,09 ve Muğla'da 41, 47.

'Kademeli normalleşme' kararlarını ve vaka sayılarını BirGün'e değerlendiren İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı, “Tüm Türkiye'de olduğu gibi İzmir'de de vaka sayılarında çok ciddi bir düşüş var. Bu rakamlar hepimizi çok sevindiriyor ama hala vaka sayılarının tamamen kontrol altına alınmış değil. Türkiye'de hala günde 6 bin civarında yeni vaka sayısı var. İzmir'de ise son açıklanan insidans tablosuna baktığımız zaman günlük ortalama 275 civarında pozitif vaka var. Bütün bunlar pandeminin henüz kontrol altına alınmadığını ifade ediyor” dedi.

SEKTÖREL BAZLI İNCELEMELER YAPILMALI

Normalleşme kararları alınırken daha dikkatli olunması gerektiğini belirten Op. Dr. Çamlı, “Sektörel bazda incelemeler yapılarak pandeminin nerede daha şiddetli olduğunun incelenmesi gerekiyor. Kapalı mekânlarda kontrolsüz kalabalıkta vaka sayısının daha fazla arttığını biliyoruz. Böyle bir açılma mümkünse açık havada faaliyet gösteren alanlarda başlatılmalıydı. Kısıtlamaları sokağa çıkma yasağının ötesinde, özellikle tehlikeli olabilecek kapalı alanlardaki iş ve sosyal yaşamı kontrol altına alabilecek, toplumsal hareketliliği azaltacak bulaş zincirinin kırılmasına katkı sağlayacak tedbirlerin alınması gerekir. Ülkemizde eğitim çok aksadı. Eğitime en uzun süre ara veren ülkelerin başında geliyoruz. Kademeli olarak şimdi başladık ancak bunun telafi eğitimleriyle devam etmesi gerekiyor” diye konuştu.

Yeni varyantlara dikkat edilmesi gerektiği ve toplumsal bağışıklık için aşılamada hızlanmanın önemine vurgu yapan Op. Dr. Çamlı, “Aşılamada son dönemde ciddi bir yavaşlama oldu. Günlük ortalama 140 bin civarında aşı hızıyla gidiyoruz ki bununla toplumsal bağışıklığın sağlanması pek mümkün değil. Buradaki temel sorun aslında yeterli aşı temininin yapılamaması. 3 ayda 90 milyon doz aşı geleceği söylendi. Eğer bu gerçekleşirse ve günde 1 milyon doz civarında aşılama yapılırsa, toplumsal bağışıklık elde edebilmek mümkün olur ve bu bizi pandemide çok daha iyi bir noktaya getirecektir. Pandemiden çıkışta en önemli çıkış aşı. Hindistan varyantının Avrupa'da tekrar yayılmaya başladığına dair duyumlar var. Türkiye'nin de bu konuda mutlaka çeşitli önlemler alması gerekiyor. Yeni varyantlar yeni piklere sebep olabilir” ifadelerini kullandı.