Koronavirüs vakalarının arttığı Diyarbakır’da evlerde yapılan taziye ziyaretlerinin önüne geçmek amacıyla oluşturulan 'taziye ikna ekipleri' göreve başladı

Vakaların arttığı Diyarbakır’da taziye ziyaretlerinin önüne geçmek için 'ikna ekipleri' kuruldu

Diyarbakır İl Pandemi Kurulu'nca oluşturulan imam, doktor ve psikologdan oluşan ‘taziye ikna ekipleri’, çalışmalarına başladı.

Ekip, kentte kapı kapı dolaşarak yakınlarını kaybeden yurttaşların taziye kurmamaları yönünde bilgilendirme çalışması yapıyor.

Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı bünyesinde kurulan imam, doktor ve psikologdan oluşan taziye ikna ekipleri, Sur, Yenişehir, Kayapınar ve Bağlar ilçelerinde yakınlarını kaybeden aileleri ikamet ettikleri adreslerde ziyaret etti. Ekipler, yakınlarını kaybeden ailelerden halk sağlığını korumak ve salgının yayılmasının önüne geçmek için taziye kurmamalarını rica etti.

'SALGINLA MÜCADELEYE KATKI SAĞLAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ'

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkan Vekili Hikmet Güneş taziye evlerinin faaliyetlerinin İçişleri Bakanlığı'nın genelgesi ile durdurulduğunu söyledi.

“Diyarbakır’da taziye kültürü çok yaygın olması nedeniyle, insanlarımız evlerinde taziyeleri kabul etmeye başladılar. Koronavirüsün yayılmasına sebep olduğu anlaşılması üzerine, insanlara taziye kurulmaması yönünde telkinlerde bulunmak üzere bir ekip oluşturuldu” ifadelerini kullanan Güneş, şöyle devam etti:

“Ekibimizde dini yönde vaiz arkadaşımız, koronavirüs salgının yayılma ve korunma yöntemiyle alakalı bilgi vermek üzere sağlıkçı hekim arkadaşlarımız var. Bu şekilde vefat haberi duyulduğunda taziye sahipleri ile irtibat kuruyoruz ve evlerinde ziyaret ediyoruz. Çok güzel dönüşler alıyoruz, çünkü taziye sahipleri de zor durumdaydı, insanlar evlerine gelen insanları çeviremiyorlar. Bu şekilde böyle bir çağrıda bulunulması taziye sahiplerini de rahatlattı. Dolayısıyla bu sürecin korona virüs ile mücadele noktasında katkı sunacağını düşünüyoruz.”

vakalarin-arttigi-diyarbakir-da-taziye-ziyaretlerinin-onune-gecmek-icin-ikna-ekipleri-kuruldu-748739-1.

‘ADETLERİMİZE UYMUYOR AMA İDARE EDECEĞİZ’

Annesini kaybeden Mehmet Emin Işıkçı adlı yurttaş ise konuyla ilgili olarak, koronavirüs sebebiyle kurallara uyduklarını aktardı.

Işıkçı, “Valilikten gelen ekip bizi uyardı, virüsten dolayı toplanmamak için. Sağ olsunlar biz onun bilincindeydik, gelmek isteyenlere telefonla taziyemizi kabul ettiğimizi söylüyoruz. Biz taziyeleri kabul etmiyoruz. Herkes hastalıktan dolayı kendine dikkat etsin, yas sahipleri örf adetlerimize uymuyor ama bu hastalığı atlatana kadar idare edeceğiz. Kimseye bulaştırmamak için dikkat etmemiz gerekiyor" dedi.

İHA