Vakıf üniversitelerindeki kıyım derhal durdurulmalı

Haber Merkezi

Vakıf üniversitelerinde yaşanan baskı, mobbing, işten çıkarma ve düşük ücret uygulaması hâlâ devam ederken akademisyenlerin ise eylemleri sürüyor. Nişantaşı Üniversitesi’nde eşit ücret talep eden ve onlara destek veren 40’a yakın asistan ile doktora öğretim üyesinin işten çıkarılmasına tepki büyük.

Nişantaşı Üniversitesi sosyoloji bölümünde araştırma görevlisiyken işten atılan Ekinsu Devrim Danış, yaşananları BirGün’e anlattı.

Rektör Yardımcısı Mehmet Ünal’ın ‘kimseye hesap vermek zorunda olmadığını’ söylediğini anımsatan Danış, “Yaşadığımız şey Nişantaşı’na özgü değil, bu yaşanan akademinin geldiği durumu özetliyor.. Üniversiteye geldiğimden beri özellikle araştırma görevlileri üzerinde çok yoğun bir baskı, mobbing ve denetim vardı” dedi.

YÖK ARKALARINDA

Çok sayıda araştırma görevlisinin işten çıkarılma kaygısı yaşadığını söyleyen Danış, şu ifadeleri kullandı: “Sürekli kapıyı gösteren bir yönetim vardı. Bu koşullara rıza göstermek durumunda kaldık. Nişantaşı Üniversitesi’nde ücret farkına ilişkin bir değişim olmadı. YÖK uyarı dahi yapmadı. YÖK istediği kadar uyarı yapsın, ceza olmadığı sürece bu uyarıların anlamı olmadığını açıkça söylediler. Belli ki YÖK arkalarında duruyor. Bizim sesimizi duyurmamız YÖK’ü harekete geçirecektir.”

Danış, “Vakıf üniversitelerindeki akademisyenler, çok güvencesiz çalışıyor. Dardanel’de ya da bir tekstil fabrikasında çalışan işçilerle aramızda bir fark olmadığını aynı hak arama mücadelesini verdiğimizi gördük. Bu bir hayatta kalma, haysiyet ve emek mücadelesi” diye konuştu.

Vakıf üniversitelerinde mücadele eden akademisyenlere, destek yağıyor. Nişantaşı Üniversitesi’ndeki akademisyen kıyımına tepki gösteren altı öğretim elemanı derneği tarafından yapılan açıklamada, “Nişantaşı Üniversitesi’ndeki akademik kıyımı ve akademisyenlere dönük zorbalığı kınıyoruz. Bu yaşananların vakıf üniversitelerinde çalışan akademisyenlerin güvencesiz ve kölelik düzeyindeki çalışma koşullarını bir kez daha gözler önüne serdi” denildi. Açıklamada şu taleplerde bulunuldu:

►İşten çıkarılan akademisyenler görevine iade edilmeli ve işten çıkarmalar durdurulmalıdır.
►Haklarını korumak isteyen akademisyenlere hakaret eden rektör yardımcısının akademik etik gereği görevine son verilmelidir.
►Yükseköğretim Kanunu uyarınca devlet üniversiteleriyle vakıf üniversitesinde aynı kadroda çalışan akademisyenlerin maaşları eşitlenmelidir.

***

HALA ÜCRETLERİMİZ EŞİTLENMEDİ

Bilgi Üniversitesi’nde ‘eşit işe eşit ücret!’ talep eden ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini istedikleri için masa kuran akademisyenler, mahkeme kararına rağmen ücretlerinin eşitlenmediğini açıkladı. Bilgi Asistanlar Birliği tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Emsal mahkeme kararına rağmen nette eşitlenmedik! Yıl içerisinde en yüksek maaş aldığımız ayda dahi eşitlenmezken gelecek aydan beri işleyecek vergi dilimi ile aradaki fark yine açılacak. Şeffaflık talebimiz karşılanması en kolay talebimiz olmasına rağmen bilgilendirilmiyoruz! Bordrolar sisteme yansımadığından brüt maaşımızı göremiyor, temmuzda zam alıp almayacağımızı, yeni sözleşme hazırlanıp hazırlanmadığını veya yan haklara ne olacağını bilmiyoruz. Geriye yönelik hak kaybımız hala giderilmediği gibi devam eden hak kaybımız sebebiyle ‘geriye yönelik’ kaybımız birikiyor.”