Eğitim emekçilerinin bir araya geldiği dört kurum, vakıf üniversitelerinde ortak hareket etme kararı aldı. Örgütlenme çağrısı yapılan açıklamada, “Öğrencisini müşterileştiren sistem ortaya çıkardılar” denildi.

Vakıflarda ortak mücadele kararı

Emek Servisi

Vakıf üniversitelerinde çalışan akademisyenler maaşlardan, iş yüküne kadar birçok sorunla mücadele ediyor. Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, Vakıf Üniversiteleri Dayanışma Meclisi (VÜDAM), Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Vakıf Üniversiteleri Birimi ve Sosyal-İş İstanbul Şube Vakıf Üniversiteleri Komisyonu ortak bir açıklama yayımlayarak vakıf üniversitelerindeki eğitim ve bilim emekçilerine çağrı yaptı. Dört kurum örgütlenme çalışmaları için ortak koordinasyon kurulması yönünde karar alındığını açıkladı.

EĞİTİMİ KÂR ETME KAPISINA ÇEVİRDİLER

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) kuruluşu ile başlayan ve üniversitelerdeki sermaye denetimi ile ortaya çıkan yıkıma işaret edilen açıklamada, “Üniversitenin kapısının sermayeye sonuna kadar açılması için önemli bir işlev gören vakıf üniversiteleri, dev bir sorunlar yumağı haline geldi. Eğitimi bir kâr kapısı olarak gören bu anlayış sonucunda bilimsel üretim niceliksel olarak artarken, niteliksel olarak geriledi. Öğrencisini müşterileştiren, fahiş zamlar karşılığında geleceksizlikten başka bir şey vadetmeyen bir sistem ortaya çıktı” denildi.

SORUNLAR HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Açıklamada eğitim ve bilim emekçilerinin karşı karşıya kaldığı sorunlar ise şöyle aktarıldı: “Açık yasal hükümlere rağmen eşitlenmeyen ücretler, verilmeyen sosyal haklar, belirsiz iş ve görev tanımları, rutin hale gelmiş baskı ve mobbing, işten çıkarma tehditleri, uzun çalışma saatleri, yetersiz fiziksel koşullar ile liyakatsiz ve usulsüz atamalar ve müfredat, program açma gibi konularda tepeden inmecilik başta olmak üzere vakıf üniversitelerinde çalışan eğitim ve bilim emekçilerinin yaşadığı sorunlar her geçen gün artıyor.”

Kararlı ve örgütlü bir mücadeleye olan ihtiyaca dikkat çekilen açıklamada, “Dayanışma ağlarında, meclislerde, sendikalarda, derneklerde; vakıf üniversitelerinde çalışan eğitim ve bilim emekçileri bulabildikleri her platformda ve koşulda bir araya gelmeli ve örgütlenmeli. Mevcut ihtiyaçları göz önünde bulundurarak önümüzdeki dönemde vakıf üniversitelerindeki örgütlenme çalışmalarımızı koordinasyon içerisinde ve dünden daha güçlü biçimde sürdüreceğimizi ilan ediyoruz. Vakıf üniversitelerinde çalışan tüm eğitim ve bilim emekçilerine çağrıda bulunuyoruz. Özgür, özerk ve demokratik üniversite için örgütlenelim! Emeğimiz, haklarımız ve geleceğimiz için örgütlenelim” ifadeleri kullanıldı.

Geçen nisan ayında Beykent Üniversitesi’nde birçok araştırma görevlisinin atama sürelerinin bitmesi gerekçe gösterilerek işten çıkarıldığı açıklanmıştı. VÜDAM tarafından yapılan açıklamada, “YÖK Kanunu’nun 33/a maddesine göre yapılan üç yıllık atamanın keyfi olarak ve geçerli sebep bildirmeksizin yenilenmemesi mümkün değildir. Kadro daraltma gibi soyut ve temelsiz gerekçelerle atamanın yenilenmemesi mümkün değildir. Beykent Üniversitesi, atama süresi bitmeyen araştırma görevlileri de mobbing uygulayarak yalnızca kıdem ve ihbar tazminatı tutarlarını içeren bir ikale sözleşmesi zorlanmaktadır” denilmişti. Beykent Üniversitesi ise 25 Haziran 2023 duyuru yaparak 4 araştırma görevlisi alınacağını açıkladı.