1 Mayıs'ta ortaya çıkan şiddet ve insan hakları ihlallerini kınayan siyasi parti ve sivil toplum örgütleri, Vali Güleri ve Emniyet Müdürü Cerrah'ı istifaya çağırdı; Aksu ise 'aferin' dedi

 ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, istanbul Valisi'nin emek, demokrasi, hak arayanın düşmanı olduğunu, görevden alınmasını istedi. Özgürlük ve Dayanışma Partisi(ÖDP) Genel Başkanı Ufuk Uras, İstanbul'daki 1 Mayıs saldırıları ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Vali Muammer Güler'in i Mayıs'ı provoke ettiğini söyleyerek, emek ve demokrasi güçleri karşısında aldığı tavrı şiddetle kınadığını dile getirdi. Uras, "Yetkisini devamlı suretle emek ve demokrasi güçleri aleyhine kullanan Vali Güler görevden alınmalıdır. Bu antidemokratik uygulamalar neticesinde gözaltına alınanlar derhal serbest bırakılmalıdır" dedi.

'İSTİFA EDİN!'
Halkevleri Genel Başkan Yardımcısı İilknur Birol, Valiliğin emekçilerin bayramını engellemek için İstanbul'u büyük bir açık hava hapishanesine çevirdiğini, Emniyet Müdürlüğü'nün bini aşkın insanı gözaltına alarak, saldırdığını söyledi.Birol "İstifa edin. Çünkü halktan korkuyorsunuz. Tamamen şiddetsiz bir amaçla toplanmış bir kitleye acımasızca şiddet uyguladınız. Halkı yollarda perişan ettiniz. Tüm İstanbul'u gazla zehirlediniz. Ulaşımı tamamen engellediniz. Eğer Taksim'de 1 Mayıs'ın kutlanmasını engellmeseydiniz, bu olumsuzlukların hiç biri olmayacaktı. Anlaşılıyor ki 1977 katliamının sorumlularıyla aynı amaca sahipsiniz: işçileri Taksim Meydanı'na sokmamak! Gericilik ve demokrasi düşmanlığı sizin karakterinizdir. Bu halk sizi yarattığınız vahşetle, emekçileri ise 30 yıl önce öldürülen arkadaşlarını anma ve mücadelelerini devam ettirme kararlılığıyla anacaktır" diye konuştu.

Türkiye Komünist Partisi Genel Merkezi'de Muammer Güler'in Vali olarak değil, bir işgal ordusunun kamutanı gibi davrandığını, halkı terörize ettiğini söyledi. Muammer Güler ve İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun yaratılan krizin baş sorumlusu olduğunu belirten açıklamada, yaşanan polis işgali ve devlet terörünün sorumluları hakkında suç duyurusunda bulunacakları ifade edildi.

Üniversite Konseyi Derneği Yönetim Kurulu, 1 Mayıs olaylarında sorumlu olan Vali Muammer Güler ve İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun derhal istifa etmesi gerektiğini belirten açıklama yaptı. Birgün

Herşeye rağmen TAKSİM'e üç bini aşkın kişi çıktı
» İstanbul'da 1 Mayıs için Taksim Meydanı'na gelmek isteyen gruplara 14 ayrı yerde biber gazı ve panzerler eşliğinde, joplarla müdahele eden polis meydana binlerce kişinin çıkmasına engel olamadı.
» 1 Mayıs kutlamalarına katılmak üzere İstanbul dışından gelen 73 otobüs ve 158 araç, otoyollar üzerinde durduruldu, araç içlerine gaz bombaları atıldı. Otobüslerin içinde dövülen insanlar, saatlerce şehre sokulmadı ve kutlamalara katılmaları engellendi. Ankara'dan gelen bir otobüste polis tarafından kolu kırılan Ayşe Arapgöz'ün tedavisi sürüyor, tiyatrocu Nevzat Süs'ün ise beyin kanaması geçirdiği bildirildi.

» Gözaltına alınan 799 kişi otobüsler içinde bekletildikten sonra ifadeleri alındı ve gece geç saatlerde serbest bırakıldı. 33 kişi ise adliyeye sevk edildi.

» Şiddet kullanan polisten kaçan gazeteciler MMO binasına sığındı gerekçesiyle polis bina içine gaz bombası attı. Olayla ilgili inceleme başlatılacağı belirtildi.

Güler ve Cerrah hakkında suç duyurusu yapıldı
ÇAĞDAŞ
Hukukçular Derneği üyesi bir grup avukat, 1 Mayıs'ta alınan güvenlik önlemleri nedeniyle İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, İstanbul Valisi Muammer Güler ve Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah hakkında suç duyurusunda bulundu. Dilekçede, 1 Mayıs 1977 yılında ölenlerin anmasına katılmak için şehir dışından İstanbul'a gelen otobüslerin durdurulduğu ve bu kişilerin alıkonulduğu belirtildi. Bir çok avukatın da içinde bulunduğu bine yakın kişinin haksız şekilde gözaltına alındığını öne sürülen dilekçede, uygulamalar sonucunda kişilerin Anayasal haklarından olan ifade özgürlüğü ve seyahat özgürlüğünün gasp edildiği, haksız olarak kişilerin vücut bütünlüğüne saldırıda bulunulduğu, hürriyetlerinin kısıtlandığı savunuldu. Bu durumdan İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, İstanbul Valisi Muammer Güler ve Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın sorumlu olduğu belirtilen dilekçede, gerekli soruşturma yapılarak, sorumluların cezalandırılması istendi.

'Sorumlular görevden alınsın'
ÖZLEM ZORCAN
ANKARA
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası'ndan yapılan açıklamada, "Otuz yıl önce, i Mayıs 1977'de kontrgerilla tarafından katledilen yoldaşlarını anmak, işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak isteyen halkımıza yine coplarla, gaz bombalarıyla, silahlarla saldırıldı. Onlar ümidin düşmanıdır" denildi.

Söz konusu saldırıda yüzlerce kişinin yaralandığının ifade edildiği açıklamada, "Olaylarda aralarında miting tertip komitesi üyelerinin de bulunduğu bini aşkın insan gözaltına alındı. Kendi bayramlarını kutlamak için İstanbul'a gelmeye çalışan işçiler, devrimciler yollarda dövülerek gözaltına alındı, kente girişlerine izin verilmedi. TMMOB ve TMMOB'liler de bu teröre maruz kaldı. MMO İstanbul Şubesi emniyet güçleri tarafından gaz bombalarıyla basıldı, çalışanları gözaltına alındı" denilerek, AKP Hükümeti'nin demokrasiye tahammülsüz olduğu vurgulandı ve İçişleri Baka-nı'nın istifa etmesi, İstanbul Valisi ile İstanbul Emniyet Müdürü'nün ise görevden alınması istendi.

'SORUMLULAR GÖREVDEN ALINSIN'
İnsan Hakları Derneği Genel Merkezi'nden yapılan açıklamada, Türkiye'de yasaların, idari yetkilerin hak ve özgürlüklerin kullanımı yönünde değil, engellenmesi yönünde kullanıldığı ifade edilerek, "AKP Hükümeti'nin hak ve özgürlüklerin kullanımındaki samimiyetsizliği İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamalarında bir kez daha ortaya çıktı. Demokratik bir hukuk devletinde, İstanbul'daki şiddetin sorumlularının bir gün daha görevde kalmaları mümkün değildir. Başta İstanbul Valisi ve Emniyet Müdürü olmak üzere, olayların sorumluları derhal görevden alınmalıdır" denildi. Açıklamada tüm kişi ve kuruluşlar demokrasiyi ve insan haklarını savunmaya çağırıldı.

Avrupalı emekçilerden dayanışma mektubu
AVRUPA
Sendikalar Konfederasyonundan (ETUC) yapılan açıklamada, 1 Mayıs'ta İstanbul'da yaşanan olaylarda sendika liderlerinin gözaltına alınması kınandı. Avrupa'da 36 ülkeden yaklaşık 60 milyon çalışanı temsil eden ETUC, DİSK'in Taksim Meydanı'nda yapmak istediği 1 Mayıs anması nedeniyle çıkan olaylarla ilgili açıklama yaptı. ETUC üyesi sendika ve örgütlerin, yaşananların Türkiye'yi geçmişe götürmesinden endişe duydukları ifade edilen açıklamada, "ETUC, sendika liderlerinin gözaltına alınmasını kınıyor. Barışçıl bir gösteri düzenleyen sendikacıların tutuklanması ve yüzlerce göstericiye göz yaşartıcı gaz kullanılarak müdahale edilmesi kabul edilmez. Basının olayları izlemesi ise polis tarafından açıkça engellenmiştir" denildi. ETUC, 1 Mayıs öncesinde de DİSK yöneticilerine dayanışma mektubu göndermişti.

ÖDP İSTANBUL İL BAŞKANI ALPER TAŞ: 1 Mayıs'ı emekçiler kazandı
1 Mayıs Tertip Komitesi üyesi ve Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) İstanbul İl Başkanı Alper Taş, 1 Mayıs günü yaşanan polis şiddetiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. DİSK Genel Sekreteri Musa Çam, KESK Genel Sekreteri Abdurrahman Daşdemir, KESK Yönetim Kurulu Üyesi Sevgi Göğçe, Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Dev Sağlık-İş Sendikası Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Yeşil ve bir grup sendikacıyla birlikte Tertip Komitesi'nde yer alan Alper Taş, 1 Mayıs sabahı saat 7.00'de, Dolmabahçe'den gözaltına alındıklarını aktardı. Herşeye rağmen Taksim'de gerçekleştirilen anma ve saygı duruşuyla aynı ortak ruhu paylaştıklarını ve gözaltına alındıkları otobüste saygı duruşunda bulunduklarını belirten Taş, "Biz orada olmasak da, aynı duyguları paylaştık" dedi.

'İZİN VERMEYECEĞİZ'
1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarını Vali ve hükümetin kaybettiğini ifade eden Taş, emekçilerin ve işçilerin kazandığını söyledi. On iki saat boyunca gözaltında tutulmalarına rağmen Tertip Komitesi olarak kutlamalar ile ilgili sürekli bilgi aldıklarını ve bilgi verdiklerini söyleyen Taş, "Vali'nin tavrını, Türkiye'deki 'başka bir solun temelini atanlara' diş göstermek olarak görüyoruz" dedi. Birgün