Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir, bildiri dağıtıp açıklama yapmak isteyen TAYAD üyelerini kamu düzenini bozmakla suçladı. Vali, Trabzonlular'a ise sakin olmaları çağrısında bulundu.

Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir, bildiri dağıtıp açıklama yapmak isteyen TAYAD üyelerini kamu düzenini bozmakla suçladı. Vali, Trabzonlular'a ise sakin olmaları çağrısında bulundu.

Trabzon Emniyet Müdürü Ramazan Akyürek ve Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Vali Hüseyin Yavuzdemir, Trabzon'da son bir hafta içerisinde yaşanan iki olayla ilgili açıklamalarda bulundu. "Bazı kesimlerin kamu düzenini olumsuz etkileyibilecek tutum ve davranışlarda ısrar ettiğini" söyleyen Yavuzdemir şöyle konuştu: "Türkiye Cumhuriyeti Devleti kanunlarının uç saydığı fiiller yüce Türk adaletinde mutlaka karşılığını bulacaktır. Sabırlı olmak ve adaletin tecellisini beklemek durumundayız. Adalete güvenmek ve saygılı olmak hepimizin görevidir. Hiç kimsenin adaletin yerine geçmeye hakkı olmadığı gibi sağduyu sahibi yüce Türk milletinin huzurunu bozmaya da hakkı yoktur." Trabzonluları da sakin olmaya çağıran Vali Yavuzdamir, vatandaşlardan tahriklere kapılmamalarını istedi. Yavuzdemir, olaylarla ilgili gözaltına alınanlar olup olmadığı yönündeki soruya, olayın adalete intikal ettiğini, sonucu bekleyecekleri yanıtını verdi.

'POLİSİN ALNINDAN ÖPÜYORUM'

Polisin olayları engellemekte yetirsiz kaldığı eleştirileri ile ilgili olarak da Yavuzdemir, "Güvenlik güçlerimiz gayet başarılı bir şekilde bu olayların sona ermesini sağlamıştır. Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde biz polisimizi daha demokrat davranır hale getirdik ve bu olaylarda gördük ki örnek davranışlar sergilenmiştir. Tüm emniyet teşkilatımızı kutluyor ve alınlarından öpüyorum" dedi.

MECLİS KOMİSYONU TRABZON'DA

Bu arada TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu da, Trabzon'a gelerek incelemelerine başladı. Bursa Milletvekili Zafer Hıdıroğlu, Ordu Milletvekili Hamit Taşçı, Gaziantep Milletvekili Ahmet Yılmazkaya ve Komisyon Uzman Yardımcısı İzzet Eroğlu'ndan oluşan heyet ilk olarak Vali Hüseyin Yavuzdemir'i ziyaret etti. Komisyon daha sonra Cumhuriyet Başsavcısı Burhan Çobanoğlu ile İnsan Hakları ve Ceza İnfaz Kurulu'nu ziyaret etti. Görüşmeler hakkında bilgi veren Zafer Hıdıroğlu, araştırma ve incelemelerin devam ettiğini, ilk izlenimlere göre, insan haklarına aykırı bir durumun olmadığını söyledi. "YÖK Başkanı Teziç'ten hassasiyet çağrısı" Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Erdoğan Teziç de Trabzon'da yaşanan olayların üniversitelerde çıkmasını düşünmek dahi istemediğini belirtti. Hatay'da gerçekleşen 'Rektörler Komitesi Üniversiteler Kurul Toplantısı'nda" konuşan Teziç başta Trabzon olmak üzere yaşanan olaylar karşısında sağduyulu olunmasını da istedi.

'Hükümetin önleme gücü yok'

CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin birçok yerinde toplumsal çatışmaların ortaya çıkmasının bir tek anlamı bulunduğunu belirterek, "Bunun anlamı, bu hükümet basiretli değildir. Bu hükümet, bu tip olayları önleme gücüne ve kudretine sahip değildir" dedi. Konuyu araştırdıklarını bildiren Topuz, bu çerçevede Trabzon'a milletvekillerinden oluşan bir heyet göndermeyi düşündüklerini de söyledi.

Kapusuz: Provokasyon olabilir

AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, Türkiye'de yönetim zaafiyetinin söz konusu olmadığını belirterek, "Ama bunlara rağmen koskoca bir ülkede densizlerin, yanlışlıkların, provokasyonların olabileceği de düşünülmeli, gözardı edilmemeli" dedi. TBMM'de gazetecilerle sohbet eden Kapusuz, "Başta aydınlarımız olmak üzere toplum, sağduyu noktasında duyarlı olmalı" dedi. Aydınların bu konudaki çağrısını yerinde bulduğunu belirten Kapusuz, "Bu olayların başlangıcı olarak kabul edilen Bayrak konusu. Bayrak konusunda herkes duyarlı. Ama bu duyarlılığın başka mecralara çekilmesi, çekilme gayretinde bulunulması yanlıştır. Kavga çıkarmak isteyenler, halkı tahrik etmek isteyenler ve buna sebebiyet verenler, kesinlikle iyi niyetli değil" diye konuştu.

Tutuklu Yakınları Derneği (TAYAD) üyesi bir grup, Trabzon'da meydana gelen olaya ilişkin İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyusunda bulundu. Sultanahmet'te toplanarak sloganlar eşliğinde İstanbul Adalet Sarayı önüne gelen TAYAD'lı grup adına yapılan basın açıklamasında, Trabzon'da meydana gelen olaylar kınanarak sorumluların cezalandırılması istendi. Grup, olaya ilişkin savcılığa suç duyurusunda bulunduktan sonra dağıldı.